Ifølge analysebyrået Forrester kan Apple vente seg større salg på China Mobile-avtalen alene, enn de hadde i de tolv månedene før september i år.
Ifølge analysebyrået Forrester kan Apple vente seg større salg på China Mobile-avtalen alene, enn de hadde i de tolv månedene før september i år. (Bilde: Shutterstock/Apple/Montasje)

Apple får endelig tilgang på det kinesiske markedet

Avtalen med China Mobile er signert.

Om bare to dager kan China Mobiles kunder bestille iPhone-modeller. Leveringen starter 17. januar.
Om bare to dager kan China Mobiles kunder bestille iPhone-modeller. Leveringen starter 17. januar.Foto: Apple

Tidligere i desember meldte Wall Street Journal at Apple hadde signert en avtale med China Mobile. Den gang var aktørene selv tause, men nå tar de bladet fra munnen. Apple bekrefter at avtalen er signert, og at Kinesiske mobilkunder vil få tilgang på iPhone-modellene gjennom China Mobile fra 17. januar.

Hva telefonene vil koste i Kina er foreløpig ikke klart, og vil bli avslørt på et senere tidspunkt, heter det.

Selv om salget ikke starter før over nyåret, kan China Mobiles 760 millioner kunder, bestille telefonene allerede fra den 25. desember.

Kan doble salget i Kina

Analytikerne mener den bedrede tilgangen på markedet vil bety mye for Apple. Til tross for en eksplosiv økning i det kinesiske mobilmarkedet, har nemlig Apple slitt med å ta markedsandeler. I 2013 økte Apples salg i Kina med "bare" 32 prosent. Det er langt svakere enn neste mobilprodusent på listen, Lenovo, som økte med 64 prosent.

Analysebyrået Forrester hevder at Apple med dette vil kunne doble salget sitt i Kina. De mener nemlig at China Mobile-avtalen alene kan gi 17 millioner nye iPhone-brukere til neste år. I de tolv månedene frem til september i år, hadde Apple solgt 16,8 millioner telefoner, ifølge Forresters tall.

Samsung lurer i kulissene

Men, analysebyrået spår også at Apple ganske raskt vil få kjenne på Samsungs enorme markedsføringsbudsjett. Slik vi ser ellers i verden ventes det altså at Apple vil måtte bruke mange penger for å få has på erkerivalen fra Sør-Korea.

At avtalen med China Mobile tok så lang tid, skal skyldes at operatøren tidligere brukte en proprietær 3G-teknologi, kjent som TD-SCDMA. Apples iPhone-modeller har så langt ikke støttet denne teknologien.

Muliggjort av nye 4G-lisenser

Tidlig i desember delte imidlertid kinesiske myndigheter ut nye 4G-lisenser til operatørene Chine Mobila, China Unicom Hong Cong, og China Telecom Corp.

Så fort disse tas i bruk ventes det at Apples telefoner vil være fullt kompatible med China Mobiles nettverk.

Operatøren skal i dag ha rundt 45 millioner iPhone-brukere i nettet sitt, men disse brukerne er forvist til trege 2G-hastigheter, fordi 3G-teknologien ikke støttes av telefonene.

Les også: Nedtur for iPhone i Asia

(Kilde: reuters.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen