Apple eier app-markedet

Apple eier app-markedet

Verdens suverene ener på mobilapplikasjonsmarkedet i 2009 heter Apple. Det kommer neppe som noen stor overraskelse, men bekreftes i alle fall ettertrykkelig av analyseselskapet Gartner, ifølge Arstechnica.com. Det som kanskje overrasker er imidlertid at Apple stadig har et så massivt forsprang på konkurrentene. Verdens mobilbrukere har nemlig brukt 4,2 milliarder dollar – 24,5 milliarder norske kroner – på applikasjoner til mobilen i 2009, og iPhone-produsenten står bak 99,4 prosent av applikasjonsomsetningen (gratisapplikasjoner inkludert). Apple eier markedet, men Gartner forventer en fortsatt kraftig økning i applikasjonssalget i tiden fremover.
Apple omsatte 2,5 milliarder applikasjoner i 2009 (inklusive gratisapplikasjoner), mens øvrige aktører kun stod for 16 millioner apps.
Milliarder i omsetning
Selv om 2009 har vært et særdeles vellykket år for Apples applikasjonsbutikk, ser det enda lysere ut i 2010. Analyseselskapet Gartner forventer imidlertid noe større konkurranse fra øvrige aktører i år.
- Etter hvert som smarttelefoner blir mer populære og applikasjonsbutikker blir fokusert på av flere aktører, vil flere forbrukere eksperimentere med applikasjonsnedlastninger. Spill er fortsatt nummer én blant applikasjonene, mens mobilhandel, sosiale nettverk, nyttetjenester og produktivitetsverktøy vokser stadig og skaper en økt pengestrøm, sier forskningsleder Stephanie Baghdassarian i Gartner i en pressemelding.
 Gartner spår at 4,5 milliarder applikasjoner blir lastet ned i 2010, med en omsetning på totalt 6,8 milliarder dollar – nesten 40 milliarder kroner. De forventer da at Apple vil eie 67 prosent av applikasjonsmarkedet, med en omsetning på 4,5 milliarder dollar. iPhone-produsenten vil imidlertid ”kun” sitte igjen med 1,35 milliarder dollar, ettersom utviklerne tar resten av kaka. Men disse tallene er basert på den månedlige omsetningen Apple har per i dag, så etter hvert som flere kjøper seg iPhone og tar i bruk App Store, vil omsetningen øke ytterligere. Analyseselskapet bemerker derfor at Apple har en svært solid posisjon i markedet.
Fortsatt vekst
Og skal vi tror Gartner vil mobilapplikasjonsmarkedet ha en fortsatt vekst i årene som kommer. I 2013 spår analyseselskapet at 21,6 milliarder apps vil bli lastet ned av verdens mobilbrukere, mens omsetningen vil ligge på anslagsvis 29,5 milliarder dollar – svimlende 170 milliarder norske kroner. Gartner tror rundt 25 prosent av applikasjonene innen den tid vil være reklamefinansiert.
- Salgsveksten for smarttelefoner vil ikke nødvendigvis bety at forbrukerne vil bruke mer penger, men det vil bidra til å gjøre markedet mer tilgjengelig for reklamefinansierte tilbud, avslutter Baghdassarian.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen