Apple-diktatur: En positiv ting?

De fleste som har lest mine tidligere artikler vet at jeg er veldig glad i frihet til å bestemme nøyaktig hva slags programvare maskinen min skal huse. Det kan derfor komme som ett lite sjokk at jeg ikke synes Apple-diktatur er negativt, heller det stikk motsatte.

Først og fremst: hva mener jeg med Apple-diktatur? Noen husker kanskje at Apple nektet å gjøre en flash-klient tilgjengelig for Ios-plattformen, noe som fikk mange, inklusivt Adobe, til å heve ett øyebryn. Andre eksempler kan være at det ikke er tillatt å installere operativsystemet Mac OS X på andre maskiner enn de levert av Apple selv, og at sistnevnte har streng kontroll på hvilke programmer du kan laste ned til Ios-baserte enheter gjennom App store.

Når jeg spør hvorfor folk ikke liker Apple, får jeg ofte som svar at ett selskap ikke skal bestemme innholdet på en enhet kjøpt og betalt av forbrukeren. Selv om jeg ikke kan si meg helt uenig i dette, så er jeg overbevist om at "Apple-diktatur" er en av de største grunnene til at Apple-produkter får god kritikk av IT-eksperter verden over.

Det at Mac OS X kun skal fungere med ett lite antall enheter, gjør det lettere for utviklerne av plattformen å virkelig skreddersy operativsystemet for maskinvaren den skal kjøre på, noe som igjen kan føre til bedre ytelse og ett mer stabilt system.

Det at vi gjennom streng kontroll i App store, skjermes fra programvare som kan minske batterilevetid, ytelse og stabilitet på enheten vår, skal heller ikke skules stygt på, og her er flash ett godt eksempel. Det er ikke akkurat en nyhet at flash krever sitt av prosessorkraft, som gjør resten av systemet tregt og krever sitt av batteriet. At Apple bruker sin innflytelse til å promotere HTML5 ved å boikotte flash kan heller ikke sies å være negativt.

Helt til slutt vil jeg si at Apple-diktatur selvfølgelig ikke passer for alle. Selv velger å jeg å leve med pingvinene når arbeidsdagen tar slutt, men jeg har fikset altfor mange datamaskiner som har blitt trege etter at program x har blitt installert, til å si at verden hadde vært bedre uten Steve Jobs.

Eller hva tror du?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen