(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Apple-aksjen ned etter lansering av to nye iPhone-modeller

Lanserte iPhone med fingeravtrykksleser og ny billig-modell.

Apple lanserte tirsdag kveld to nye iPhone-modeller, akkurat som de siste ukers og måneders rykter skulle ha det til.

iPhone 5C.
iPhone 5C.Foto: Apple

I tillegg til en oppgradering av dagens iPhone 5, kalt iPhone 5S, lanserte den amerikanske mobilprodusenten også en ny billigmodell kalt iPhone 5C. Billigmodellen er i prinsippet Apples iPhone 5-modell i ny innpakning, og så snart iPhone 5S kommer i salg vil iPhone 5C erstatte iPhone 5. Tidligere har Apple pleid å beholde fjorårets modell som billigmodellen. iPhone 5C har bakdeksel i plast, og fås i fem ulike farger.

64-bit-arkitektur

Toppmodellen iPhone 5S får kraftigere spesifikasjoner enn forgjengeren, med blant annet en ny 64-bits Apple A7-brikke. Ifølge Apple skal dette være verdens første smartmobil med 64-bitsarkitektur, og det nye operativsystemet iOS 7 som kjører på telefonen skal også være tilpasset 64-bit. 

iPhone 5S har i tillegg fått et bedre kamera. 

iPhone 5S.
iPhone 5S.Foto: Apple

Den største nyheten er kanskje at iPhone 5S får en innebygget fingeravtrykksleser i Hjem-knappen. Denne skal gjøre det raskt og enkelt å låse opp telefonen uten passord, og du skal også kunne bruke fingeravtrykket ditt for å godkjenne kjøp fra App Store.

Aksjekursen faller

Rett etter lanseringen steg Apple-aksjen noe, før den senere begynte å falle igjen. Tirsdag kveld klokken 21:20 er aksjekursen ned med 9,6 prosent.

Selv om Apple selger svært mange smartmobiler, har de i det siste tapt markedsandeler til blant andre Samsung. Nylig ble Apple forbigått av Samsung som verdens mest kjøpte smartmobilmerke, ifølge Gartner. 

– Apple må de neste månedene vise at de har andre produktkategorier som kan veie opp for svakere vekst og synkende marginer for iPhone og iPad, sier Jan Dawson, analytiker i Ovum Research, til Reuters.

De nye telefonene kommer i salg i noen utvalgte land den 20. september, men norske kunder må vente helt til utgangen av året.

Les mer om iPhone 5S og 5C hos vårt søsternettsted Amobil.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen