Denne appen lar blinde finne frem inne
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/montasje)

Denne appen lar blinde finne frem inne

Smart nyvinning kan gjøre underverker for synshemmede.

For mange synshemmede kan det å navigere innendørs oppleves som å vandre rundt i en labyrint, i hvert fall frem til de lærer bygningen å kjenne. Nå har den italienske apputvikleren Pierluigi Gallo laget en app som kan gjøre innendørsnavigering med en smarttelefon langt enklere blinde, melder Technologyreview.com.

For at systemet skal fungere, må du først klistre en stripe med tape langs gulvet i alle nødvendige rom. Så er det bare for den blinde å trekke frem smartmobilen sin, åpne appen Arianna og plassere tommelen på skjermen. Deretter må brukeren bevege mobilen på samme måte som med en blindestokk. Det appen Arianna gjør, er å scanne gulvet med mobilkameraet, og når den treffer over tapen, avgir den en liten vibrasjon. Dette gir et signal om at du går riktig vei.

Det går også an å klistre QR-koder på bakken. Disse kan for eksempel vise hvor toaletter, vanndispensere eller kaffemaskiner befinner seg.

Foto: Arianna

Som da Thesevs jaktet Minotaurus

Her ser du den fryktinngytende Minotaurus, med ruinene på Knossos i bakgrunnen.
Her ser du den fryktinngytende Minotaurus, med ruinene på Knossos i bakgrunnen.Foto: Shutterstock/Wikimedia Commons/montasje

Inspirasjonen for Arianna-appen er hentet fra gresk mytologi, og historien om da Thesevs skulle drepe den farlige Minotaurus. Dette var en "halvt mann, halvt okse"-skapning som ble holdt innesperret i en labyrint under palasset Knossos. Ruinene finner du på det som idag er ferieøya Kreta.

Thesevs hadde en hjelper, kjæresten Ariadne (Arianna på italiens), som ga ham både et sverd og et garnnøste. Med det første skulle han drepe Minotaurus, og med det andre skulle han finne veien ut av labyrinten og tilbake til sin elskede Ariadne.

For utvikler Gallo har sverdet blitt forvandlet til en smarttelefon, og garnnøstet har blitt oppgradert til teip. Løsningen ble testet i desember av The Andrea Boccelli Foundation, som mente den fungerte bra. Utvikleren vurderer for øvrig å bytte ut teip med infrarødt lys, som ikke synes for de som kan se.

Foreløpig er dette en prototype som er under testing. Utvikleren kan ikke svare på når Arianna kan komme på markedet, eller hva en slik løsning eventuelt vil koste.

Teknologi kan berike synshemmedes liv på flere måter:
Her sitter en blind mann bak rattet i en selvkjørende bil

(Kilder: Technologyreview.com)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen