Hva motiverer best av app og treningsklokke? Det skal vi forsøke å finne ut.
Hva motiverer best av app og treningsklokke? Det skal vi forsøke å finne ut. (Bilde: Montasje/Amobil.no)

App eller treningsdings?

Hva er best for deg som ikke har tenkt å vinne Birken?

Undertegnede er nærmere to meter høy, og har ikke satt sine ben i en formkurve på veldig lenge. Hvem er vel mer egnet til å sende på Garmins treningsleir i Costa Brava, nord i Spania?

De to dagene opplegget varte, fikk vi stifte nært bekjentskap med de fleste av Garmins livsstils-GPS-er. Det er alt fra små "klokker" som skal hjelpe golfspillere bli bedre, til store håndholdte enheter til turbruk. Vi lurte på om disse dedikerte dingsene kunne være en god investering også om man ikke mosjonerer for annet enn velvære? Det skal vi bruke de neste ukene på å finne ut av.

Les også: Test av Nike Sportwatch

«Birken-vinnerne» mot røkla

I disse dager er det poppis å vinne Birkebeinerrennet. Så poppis, faktisk, at birkebeinerrennet har blitt mange renn, og både foregår til fots, på ski og på sykkel. Det har ført til et mektig utstyrshysteri. Sykler til flere titalls tusen står i boder over det ganske land og treningsdingsene fra produsenter som Suunto, Polar og Garmin selger som hakka møkk.

Det kan til tider være lett å glemme at svært mange av oss, fortsatt ikke tar steget opp fra trivselsmosjonistenes rekker.

Kan jeg dra nytte av en sportsdings?

En av undertegnedes favorittaktiviteter, gjennom sesongen som er minst iskald, er å labbe rundt i skogen med en sports-app på mobilen. Hvis det er varmt nok, avsluttes skogsturen med noen lengder svømming i én av innsjøene rundt Lillomarka. Gjerne midt om natten.

Ved siden av å være gøy der og da, er halve moroa å se på kartet når man kommer hjem. Beviset for at man har vært aktiv. I dag bruker mange av oss mobilen, med en sports-app. Problemet er at den ikke kan være med på alle typer sportsaktiviteter, og de færreste mobiler tåler slag og fukt. Ikke at vi er forfengelige, men å fly rundt med en iPhone i en brødpose ser jo kanskje ikke så fornuftig ut heller.

Til tross for at jeg altså på ingen måte er noe sportsfantom, har jeg gått og ruget på tanken om at kanskje en dedikert dings kunne være noe for meg også. Men er den verdt prisen? De fleste av oss har jo smarttelefoner i dag, og i App Store og Google Play fins det trenings-apper i haugevis. Nesten ingen har en prislapp på over en krølla femtilapp. Det er fortsatt billig å handle apper.

Mobilenes allsidighet og det faktum at de alltid er tilkoblet nett, gjør at dedikerte dingser nesten kan fortone seg som et døende blindspor. Men kan de fortsatt ha noen fordeler, og er fordelene store nok for oss som ikke dyrker noen spesiell idrett veldig aktivt?

Forerunner 910 XT er en GPS-klokke med støtte for løping, sykling og svømming.
Forerunner 910 XT er en GPS-klokke med støtte for løping, sykling og svømming.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Er det billigste godt nok?

De dedikerte dingsene koster. De koster ikke bare betydelig mer enn appene, de koster skjorta. Det fins treningsklokker med ymse funksjoner for ned mot fem hundre kroner. Men i nerdelandet Norge, der vi for tiden er plaget både av Bieber-mania og treningsgalskap, pleier det ikke å holde med det nest beste.

Det billigste tilbyr ofte ikke noe særlig ut over enkel pulsmåling og kanskje skrittelling. I praksis gir disse dingsene mindre informasjon enn en smarttelefon kan skaffe. Det er denne informasjonen som motiverer oss – enten vi er toppidrettsutøvere eller mosjonister. Det er heller ikke alltid de billigste løsningene er så enkle å bruke.

Kun toppmodellene virker i vannet

De mellomste enhetene gir mer informasjon. Her kommer som regel GPS-en inn på håndleddet, og de kan kobles til en treningsportal på nettet. Men likevel fins det en del kompromisser også her. Ser vi på eksempelet Garmin, er en av de virkelige toppmodellene, Forerunner 910 XT, steindyr – og den eneste av GPS-ene de tilbyr som også er laget for svømming.

Hos konkurrenten Polar må du også til topps i produktutvalget for å få en klokke som gjør alt; RCX5 støtter de fleste aktiviteter du kan tenke deg, inkludert sykling og svømming.

Den økte kostnaden skal altså ikke bare gi idrettsutøverne mer å sysle med og bedre data – utstyrsprodusentene er flinke til å legge inn tilleggsfordeler som også folk flest kan dra nytte av i de heftigere modellene. Dermed blir det vanskeligere å velge.

Les også: Ti treningsapper til mobilen

Garmins Oregon-serie er en rekke GPS-er med kart og navigasjonsmulighet til skog og mark.
Garmins Oregon-serie er en rekke GPS-er med kart og navigasjonsmulighet til skog og mark.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ulike formfaktorer gir ulike muligheter

I tillegg gir de ulike formfaktorene enda flere problemer med å velge. Noen av klokkevariantene takler helt fint å få informasjon om tråkkfrekvens fra en sensor på sykkelen din, men en renspikket sykkelvariant kan også gi navigasjon.

Noen av klokkene kan også være nyttige hjelpemidler i skog og mark – men bare de store håndholdte gir tilgang på skikkelige kart.

Det er altså mye som skal vurderes, om man vurderer å ta spranget over til en dedikert dings til utendørsaktivitetene. Pris, funksjonstype og nivå, samt om mobilen er bedre i utgangspunktet.

Robuste og «evigvarende»?

Vi aner noen fordeler for de dedikerte dingsene. De skal være svært robuste og tåle både støt og sprut, og mange av dem skal ha god batteritid. Dette er egenskaper relativt få telefoner deler med dem. Samtidig kan det tenkes at den lange batteritiden ikke betyr så mye når treningsdingsen i praksis blir enda en dings du må huske å holde ladet.

Og, hvor «tilkoblet» er egentlig disse løsningene? De fleste produsentene har treningsportaler på nett, men hvor enkelt er det å koble opp og få innholdet over? Er innholdet fornuftig for andre enn idrettsfolk?

Hvilken motiverer best?

Å finne ut av hva som motiverer best krever betydelig mer innsats enn et par svette dager i Spania. Derfor høster vi inn treningsdingser i store og små utgaver, og fra ulike merker, for å se om de kan by på like god motivasjon som en mobilapp.

Undertegnede, redaksjonens sofapotet, vil få i oppgave å ta med seg disse dingsene ut av døren regelmessig i løpet av de neste to til tre månedene, før vi til slutt finner ut hva som motiverer best. Med oss på tur blir selvfølgelig også mobiltelefoner og annen elektronikk som kan være aktuell for denne typen oppdrag.

Les også: TomTom – Vi har gjenoppfunnet treningsklokken

Vi gjør oppmerksom på at Garmin betalte for reise og opphold til Costa Brava.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen