Apocalypto

I "Apocalypto" møter vi Jaguarpote (Rudy Youngblood), en ung mayaindianer, den siste tid før mayaenes fall som følge av spanjolenes inntog. Jaguarpote, faren og stammevennenene er ute og jakter på tapir, når de plutselig kommer over noen traumatiserte og redde flyktninger som forteller at de har blitt hærtatt.

Fanget og reddet av tilfeldigheter

Alternativ tekst mangler
Visuelt er det ikke noe å klage på i "Apocalypto".

Neste morgen blir Jaguarpotes egen landsby angrepet. Angriperne inntar landsbyen ved daggry når alle sover. Jaguarpote er våken, og får reddet sin gravide kone Syv (Dalia Hernàndes) og sin sønn ut av byen og gjemmer dem i en brønnaktig hule. Han drar så tilbake til landsbyen for å kjempe mot angriperne. Vår venn Pote blir til slutt fanget, faren blir drept og han og stammefrendene blir ført bort fra landsbyen og inn i en Maya-by. Før følget drar oppdager en av angriperene tauet som Syv og sønnen skal bruke for å komme seg opp fra hulen med, og kutter dette.

Nå må Jaguarpote komme seg fri og hjem før det begynner å regne slik at familien ikke drunker.

Realistisk

"Apocalypto" er filmet i Mexico og her snakkes det Maya-språk, på samme måte som det ble snakket arameisk og latin i Gibsons forrige film ”The Passion of the Christ”. Folkene er tatoverte, scarifiserte og piercet. Landsbyboerene går rundt med små tøyfiller som dekker deres edle deler, mens i byen går innbyggerne mer staselig kledd, og er veldig opptatt av farger. Disse tingene er med på å gi filmen et realistisk preg, men alle de hendige tilfeldighetene som skjer til stadighet bidrar til at noe av realismen forsvinner.

Alternativ tekst mangler
Filmen er spennende fra begynnelse til slutt.

Å finne dødtid i "Apocalypto" er som å lete i den berømte høystakken; man sitter hele tiden på tuppen av setet og venter på hva som skal skje rundt neste sving, og hvordan Jaguarpote skal komme seg unna neste hindring. De billedlige skildringene er flotte, både den meksikanske jungelen og Maya-byen er storslått på hver sin måte. Filmen er til tider grotesk, med fjerning av hjerter, halshugging og mye blod. Der er massegraver, ofring av mennesker og alle tenkelige og utenkelige måter å drepe mennesker på. Dette, og det at mesteparten av skuespillerne går rundt halvnakne hele filmen, bidrar til den høye aldersgrensen på Maya-eventyret.

Skuespillerne er det heller ikke noe å si på, de spiller godt og virker primitive og brutale. Dialog er ikke det viktigste i denne filmen, den spiller mer på patos; Mel Gibson vekker sympati for Jaguarpote, og avsky mot flere av krigerne som angrep byen og tar dem til fange.

Konklusjon

"Apocalypto" er en film som er visuelt realistisk og godt laget. Man har spenning fra begynnelse til slutt, og man finner sympati i den jagede Jaguarpote. Men likevel er det noe som gjør at den ikke får topp karakter, det er for mange tilfeldigheter som skjer hele tiden, som gjør at det hele blir litt for urealistisk. Filmen blir nesten som et eventyr, der Askeladden til stadighet lurer det onde trollet. Dessuten bør du ha en sterk mage for å kunne tåle all denne volden, blodet og, til tider meningsløse, drepingen. Å se ofringene, med fjerning av hjerter, halshugging, kasting av hodet ned trappen, så kroppen, passer ikke for alle.

Se trailer til filmen her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen