Opphavsrett: Ingen, sier amerikanske myndigheter. Apens navn er ikke kjent, men bildet ble fanget med fotografen David Slaters kamera

Apen tok kameraet, men hvem eier bildet?

Fotograf i bisarr rettskrangel i USA.

Er du mye ute i skogen og tar bilder? I så fall har de amerikanske opphavsrettskontoret et veldig godt tips til deg: Ikke la dyrene ta bildene for deg.

I deres nye retningslinjer har de gjort det klart at de bare anerkjenner bilder tatt av mennesker. Bilder tatt av dyr er fritt vilt, og kan ikke beskyttes av opphavsretten.

Ingen sympati for ape-fotograf

Situasjonen virker kanskje relativt usannsynlig, men for fotografen David Slater har det blitt et enormt problem. Han lot nemlig en gjeng Celebesmakak-aper låne kameraet sitt til å ta noen fantastiske selvportrett, og viste dem stolt frem for å fortelle verden om den utrydningstruede rasen. 

I ettertid ville fotografen naturlig nok prøve å selge bildene, og tjene penger på de unike bildene. Flere instanser, blant annet Wikimedia, nektet å anerkjenne Slater som eieren av bildene, ettersom det var apene som hadde tatt selvportrettene. Slater har bekreftet at han vil ta saken til rettsalen, og saksøke Wikimedia for å ha stjålet bildene hans med forsett. 

Elefant-malerier eies av elefantene

Med de nye reglene til det amerikanske opphavsrettskontoret vil vi trolig slippe lignende situasjoner som Slater befinner seg i. De nye reglene omfatter forøvrig også bilder malt av elefanter, drivved formet av havet eller bilder utelukkende skapt av maskiner

Noen bør vise Celebesmakak-apene denne seksjonen:
Her finner du de beste selfie-appene » 

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Mars 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio FriBruk 5GB+EU


Jeg bruker mye data:

Komplett MaxiFlex 10GB


Jeg er superbruker:

Komplett MegaFlex 30GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen