Antipiratprogram skaper problemer

Alternativ tekst mangler

Microsoft bruker programmet Windows Genuine Advantage (WGA) til å sjekke om en bruker har installert piratkopert Windows i PC-en sin, men programvaregiganten har fått mye kritikk for programmet, og er sågar blitt saksøkt for det.

Nå kommer det i tillegg meldinger fra flere brukere i blogger og diskusjonsforum om at brukerne opplever at programmet gir feil rapport. Det vil si at programmet melder om en piratkopiert Windows selv om de har Windows med gyldig lisens.

Microsoft mener problemene kan skyldes at Windows XP er installert på en feil måte, eller at PC-en er blitt sendt til reparasjon, og at en ny Windows er blitt installert. Microsoft innrømmer likevel at programmet i enkelte tilfeller kan gi falsk rapport.

Installasjon av programmet er per i dag frivillig, men Microsoft har varslet om at det kan bli obligatorisk i fremtiden. Brukere med piratkopiert Windows XP kan fortsette å bruke Windows, men de får en regelmessig påminnelse om at Windows er uten gyldig lisens.

Orm kamuflert som WGA

Et annet problem som har dukket opp i forbindelse med WGA-programmet er at det er oppdaget en orm som sprer seg via lynmeldingsprogrammet AIM, og ormen kamuflerer seg som WGA-programmet.

Ormen har fått navnet Cuebot-K. Det som er ekstra skummelt med denne ormen er at den tilsynelatende kan komme fra brukerens kontakter.

Ormen registrerer seg selv som tjenesten "wgavn" i Windows, og vises med navnet "Windows Genuine Advantage Validation Notification" i oversikten over Windows-tjenester. Ormen prøver å slå av brannmuren i en infisert PC, og åpne bakdør som gir angripere tilgang til PC-en.

Sikkerhetsselskapet Sophos oppfordrer brukere til å installere oppdatert program som fjerner eventuelle malware fra PC-en. I vår oversikt over gratisprogrammer finner du en rekke tips om programmer som kan beskytte PC-en din mot skadelige programmer.

(Kilder: BBC, Vnunet, Sophos)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen