– «Anti-vaksinister» i Vesten blåser liv i døde sykdommer
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

– «Anti-vaksinister» i Vesten blåser liv i døde sykdommer

Både meslinger og polio er på fremmarsj igjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I en lederartikkel på Ingeniøren.dk skriver Arne R. Steinmark at det er på tide å ta en realt oppgjør med Vestens «anti-vaksinister» – foreldre som av en eller annen overbevisning ikke vil at barna deres skal få vaksiner.

 I 2012 døde over 120 000 på verdensbasis av meslinger. Dette er en av sykdommene som Steinmark hevder det er lett å beskytte seg mot. Alt som behøves er vaksinen, som ifølge Steinmark redder hundretusener på verdensbasis hvert eneste år. Beviset ligger i at stadig flere får vaksine, og i det i år 2000 var over en halv million som døde av meslinger. 

Andre sykdommer som har blitt utryddet eller sterkt redusert på grunn av vaksiner er kopper, tyfus, røde hunder og hjernehinnebetennelse. Polio og meslinger burde også stått på denne listen, men dette er to av sykdommene som det nå «pustes liv i igjen», skal vi tro kommentatoren. Steinmark viser til at hvert tiende barn i Danmark ikke får polio-vaksine, og hvert femte barn nektes vaksine mot MFR (meslinger, røde hunder og kusma). 

Grunnløs skepsis?

Steinmark hevder at mistroen mot vaksiner i høyeste grad skyldes en kontroversiell artikkel av legen Andrew Wakefield i 2001, som antydet at autisme kunne være en bivirkning av vaksiner. Funnene fra denne undersøkelsen har imidlertid både blitt trukket tilbake og tilbakebevist av andre.

– Man kan ønske seg at myndighetene mer offensivt utfordrer borgernes holdning til vaksinasjon. På samme måte som med anti-røykekampanjer, kanskje, avslutter Ingeniøren.dk-kommentatoren.

I framtiden får vi medisiner via Internett:
3D-printing skal gjøre det mulig å sende og motta vaksiner digitalt »

(Kilder: Ingeniøren.dk)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen