Test

Antec LED - vifte (blå)

I denne testen ble viften testet mot en Zalman - vifte. De tekniske spesifikasjonene er:

Antec viften: 57m³/time, 30 dB(A)
Zalman viften: 64m³/time, 20-34 dB(A)

Zalman - viften er i utgangspunktet meget stillegående. Ved hjelp av min baybus kunne jeg teste viften på full speed og på lav hastighet. Baybus'en har motstanden som fulgte med Zalman - viften integrert, så begge viftene har blitt testet med samme utgangspunkt.

Hele viften er laget i transparent plast. Det er festet en fleksibel plaststrimmel med ledere (likner slike som brukes i kalkulatorer, skrivere osv.) rundt viften med 3 blå LED's fastloddet. Viften kommer med en drevkontakt (5 1/4) for strøm, samt en Molex - kontakt for turtallsangivning (kobles på hovedkortet). Jeg måtte klippe av strømkontakten og lodde på en Molex siden jeg skulle koble den til baybus'en min. En detalj som ikke er så bra. Det hadde vært bedre å legge ved en overgang, siden de fleste kan koble flere vifter på hovedkortet - og må da ha Molex - kontakter. En pluss er at ledningene (unntatt turtalls - ledningen) ligger i en strømpe, slik at de holdes samlet.

Temperaturer

Vi opplevde ikke noen vesentlig forskjell i temperaturer, men siden CFM'en er såpass forskjellig (Zalman flytter 7 m³/timen mer) er det ikke annet å vente enn at temperaturen i kabinettet ble høyere. Vi snakker om ca. 1 - 2 grader. CPU ble ikke varmere, heller ikke VIA - brikken.

Som du ser av screenshot'en fra Motherboard Monitor, surrer vifta avgårde på rundt 1500 RPM på lav hastighet. Temperaturen inne var ca. 20 grader.

Da jeg kjørte viften på full fart (ca. 2300 RPM), sank temperaturen i kabinettet én grad. Det skulle tyde på at viften godt kan kjøres på lav hastighet uten betydning.

 

 

Som du ser, er det en viss forskjell på
lysstyrken mellom full / lav hastighet.

Det er bare én ting som er negativt med denne viften, og det er at LED'ene ikke har egen strømkontakt. Når vi skrur ned hastigheten, blir det derfor noe mindre lys. Men dette er ikke verre enn at man tar fram loddebolten og lodder på separate ledninger. Da har en også muligheten til å montere inn sterkere LED's / flere LED's. En mulighet er å koble LED'sene til samme Molex - kontakt som kobles til hovedkortet, forutsatt at man har de rette delene tilgjengelig.

Støy

Viften produserer en noe irriterende lyd som jeg tror skriver seg fra vibrasjoner. Denne er lett å fjerne med et elastisk oppheng, men jeg hadde ikke dette for hånden ved testingen. (Jeg festet viften i en vifteholder i plast som likner de du finner på Chieftec - kabinettene.)
Du kan selv høre lyden på denne MP3'en (135KB). Du kan også høre på denne MP3'en (136KB) - her har jeg filtrert bort enda mer for å forsøke å få lyden tydeligere fram. Se bort fra viftesuset. Opptaket ble gjort ca. 30 - 40 cm fra viften. (Jeg var plaget med masse støy, derfor er lyden kjørt gjennom diverse filtre.)

Bortsett fra denne lyden, er viften meget stille. På lav hastighet høres ikke viftesus, og på full fart er suset svakt. Den er hakket stillere enn Zalman - vifta når vi ser bort fra den spesielle lyden som oppstår. Er du på jakt etter en effektfull vifte som ikke må flytte for mye luft, har du løsningen her. Jeg synes den fungerte best på lav hastighet.

Jeg kan jo også nevne mulighetene for litt småsnacks, som f.eks. en liten styringsmodul som fader lyset, en blinkmodul slik at lyset blinker i takt med HDD - aktivitet og så videre. Det siste er forresten ikke så vanskelig å få til - du lodder bare ledningene fra HDD activity LED på loddepunktene på vifta og fjerner ledningene som er loddet på der fra før av. Bare husk på at du da vil få en god del svakere lys ettersom HDD LED som regel ikke kjører på 12 Volt - sjekk spesifikasjonene på ditt hovedkort.

Testmaskin

Viktige data er:

Aopen HX08, Zalman CNPS 6000 AlCu, AMD Duron 700, Noisecontrol Magic Fleece støydempematter, Noisekiller fra GETO i PSU.

Vi takker Microplex for å ha sendt oss viften til testing.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen