TEST: Antec High Current Gamer 620 W
Test

Antec High Current Gamer 620 W

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Antec er en produsent med lang fartstid i kabinettmarkedet, de har laget flere ikoniske modeller opp igjennom tidene. Som mange andre produsenter i segmentet har de sett at en nisje ikke er nok for å overleve, så de har beveget seg ut mot både kjøleløsninger, lydsystemer og ikke minst strømforsyninger.

I dag skal vi da en kikk på det nyeste de kan tilby på strømforsyningskanten, Antec High Current Gamer 620W. Dette er en enlinjebasert enhet myntet mot spillere. Sistnevnte betyr i stor grad ganske enkelt at strømfordelingen er lagt opp for solide skjermkort.

Strømforsyningen er ikke modulær, det er satt fokus på at dette skal være et relativt økonomisk valg. Her blir du tilbudt 620 W for drøyt 700 kroner. Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på nøyaktig hva Antec tilbyr under panseret!

Takk til Antec som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Antec High Current Gamer 620 W
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
150 x 86 x 160 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V1 +12 V2
+12 V3 +12 V4
-12 V +5 Vsb
Strøm  24 A 24 A 48 A -
-
-
0,8 A 2,5 A
Totalt Effekt Ut 130 W 576 W
9,6 W 12,5 W

620 W

Hight Current Gamer-serien til Antec baserer seg på én enkelt +12 V-linje til å forsyne alt fra tørste skjermkort til effektgjerrige SSD-er. Videre ser vi at de to andre primærlinjene hver har 24 A til disposisjon, eller totalt 130 W samlet. For en strømforsyning i denne effektklassen ser effektfordelingen ut til å være helt ypperlig.

Strømforsyningen strekker seg forøvrig bare 16 cm inn i kabinettet, noe som gjør at den passer i så godt som alle ATX-kabinetter.

På kontaktsiden er det først av alt verd å merke seg at dette ikke er en modulær strømforsyning. Kabelsalaten henger godt fast fra fabrikken. Dette er en bevist strategi for å kutte produksjonskostnadene. Kablene har fin lengde, både ut til første kontaktpunkt og i mellom dem.

Av kabler finner vi to PCIe-kontakter, noe som burde være tilstrekkelig for skjermkort når strømforsyningen kan tilby 620 W. Det hadde derimot ikke tatt skade om det hadde vært fire av dem, en strømforsyning som dette med riktig maskinvare kan trekke et lett SLI- eller CrossFireX-oppsett. Videre finner vi seks periferiske 4-pins-kontakter og like mange av SATA-typen.

En nærmere titt

High Current Gamer leveres i en tykk pappeske, der strømforsyningen igjen er pakket inn i en liten pose. Ellers finner vi en enkel manual og et par skruer, men strømkabel må du ordne selv.

Viften er produsert av velkjente ADDA, med modellnummer ADN512MB-A90. Spesifikasjonslisten til produsenten selv forteller at den vil maksimalt spinne med 1700 RPM, der den vil holde et støynivå på 30 dBA. En temperaturstyring er på plass for å regulere støynivået etter belastningen.

På innsiden av strømforsyningen finner vi først av alt et stort primærfilter. Det er her det meste av rusk fra spenningen i husveggen din skal renses vekk. Videre ser vi at kondensatoren på primærsiden er fra Nippon Cemi Con, men den har en noe lav temperaturrate.

Det er forøvrig Nippon som står for alt av kondensatorene i denne strømforsyningen. Mellom de to kjøleribbene finner vi to tradisjonelle transformatorer, det er ingen DC-DC-teknologi i bildet for å lage +5 V- og +3,3 V-linjen. De skapes på vanlig måte, ved å hente ut spenningen ved forskjellig antall viklinger på sekundærsiden.

Testresultater


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 620 watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 24,2 dBA


Spenninger

Så fort testperioden er overstått ser vi en relativt unormal spredning i avvikene. Normalt er det +3,3 V-linjen som sliter mest, men i dette tilfellet er det +5 V-linjen som får fart nedover. +12 V-linjen står det som alltid bra til med.

Den 24 A store +3,3 V-linjen både starter og ender ved våre målinger 1,52 % fra der den hører hjemme, en meget god verdi i denne sammenhengen. +5 V-linjen går det noe verre med, denne starter et godt hakk under sin ideelle verdi, og ender til slutt opp 3,6 % fra der den hører hjemme, hakket mer enn ønskelig.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 1,25 % -0,60 % 1,52 %
300 W 1,00 % -1,00 % 0,61 %
400 W 0,67 % -1,80 % 0,00 %
500 W 0,42 % -3,00 % -0,16 %
MAKS 0,17 % -3,60 % -1,52 %

Effektivitet

Over til energieffektiviteten vil vi trekke frem at strømforsyningen har fått med seg en bronse-sertifisering fra 80 Plus-direktivet. Det betyr her til lands at strømforsyningen skal snu 81 % av strømmen til noe brukbart ved 20 % og 100 % belastning, samt 85 % ved 50 % belastning.

Dette ror Antec i land med god margin, ved litt under 50 % belastning måler vi effektiviteten til 86 % – slettes ikke ille. Ved 200 W ligger den på godt over 85 %, og bikker rett under 84 % ved full belastning.

Støynivå

Antec sier selv at viften skal spinne med full hastighet (1700 RPM) når du belaster strømforsyningen på det meste. Vi opplevde derimot ikke dette, den spant aldri med mer enn rundt 1200 RPM selv etter flere timer på full belastning. Det vi ser er at strømforsyningen holder seg relativt rolig frem til og under 400 W belastning, derfra sparker viften godt i gang og drar støynivået til slutt opp til 32,4 dBA. Dette er hakket over hva vi vil definere som stillegående, men det er fortsatt ikke spesielt ille.

Konklusjon

Med High Current Gamer 620 W sikter Antec seg inn mot spilleren som ikke sitter på den råeste maskinen markedet kan tilby, og som som gjerne vil spare en slant eller tre. I en slik sammenheng mener vi de klarer seg veldig godt. Her får du totalt 620 W som gjør en streit jobb for rett over 700 kroner.

Når det gjelder spenningene oppfører disse seg jevnt over normalt. +5 V-linjen har et noe større avvik enn vi ønsker å se, men dette kompenserer av en meget god +3,3 V-linje.

Effektiviteten er også relativt sett god. Strømforsyningen er ikke den som leverer det høyeste nivået, men den klarer seg jevnt over godt. Vi gjør målinger over 86 %, noe som kvalifiserer til en bronsesertifisering fra 80 Plus. Dette betyr videre at strømforsyningen holder et hyggelig støynivå under normal belastning.

Jevnt over går det bra for Antec, men vi må trekke frem et par relativt små ulemper. For det føreste bemerker vi oss at primærkondensatoren har en temperaturrate lavere enn normalen. Støynivået blir kraftigere enn "stillegående" ved maksimal belastning og strømforsyningen er ikke modulær.

Sistnevnte bryr oss ikke stort, selv om mangelen på modulære kabler alltid er et savn. Antec har derimot plassert strømforsyningen i en prisklasse som gjør at dette er akseptabelt. 620-watteren var har testet i dag koster bare 700 kroner, og da kan vi uten tvil akseptere de små ulempene vi ha trukket frem.

Totalt sett er Antec High Current Gamer 620 W en kurant kandidat for de med et stramt budsjett. Ønsker du valgmuligheter er det også lurt å ta en kikk på Corsair TX 650W.


+ God spenning på +12 V- og +3,3 V-linjen
+ Grei effektivitet
+ Hyggelig støynivå ved normale belastninger


- Ikke modulær
- Noe avvik på +5 V-linjen
- Litt støy ved maksimal belastning

Antec High Current Gamer HCG-620

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen