Test

Antatt skyldig

Familiefaren Anwar El-Ibrahim lander på en amerikansk flyplass etter å ha vært på arbeidstur utenlands. I ankomsthallen står hans høygravide kone, spilt av Reese Witherspoon ("Walk The Line"), med deres sønn og venter spent. Selv om det ikke er mange meterne som står mellom en koselig familiegjenforening vil skjebnen det så til de grader annerledes. El-Ibrahim kommer aldri ut.

Heller får han brutalt en pose over hodet, blir slettet fra passasjerlisten og settes på første fly til en hemmelig amerikansk avhørsbase et sted i utlandet. Uten at noen andre enn CIA er klar over det forsvinner han fra samfunnets overflate og utsettes for tortur og atter mer tortur. Hvorfor? Vel, mannen er jo egypter, snakker et ikke-amerikansk språk og har peiling på kjemi. Da er det jo klart at han er terrorist.

Jake Gyllenhaals karakter må se på hvordan et menneske blir brutt ned og ødelagt.
Jake Gyllenhaals karakter må se på hvordan et menneske blir brutt ned og ødelagt.

Kritisk film

Denne prosessen kalles «rendition», som også er filmen originaltittel, og betegner et slags juridisk smutthull amerikanske terroristjegere og andre ofre for skremselspropaganda kan benytte seg av for å tråkke på mer enn et par menneskerettigheter, for kanskje videre å lokke frem opplysninger som i teorien kan redde liv. Dette er en praksis som, skal vi tro på det regissør Gavid Hood lar en av sine karakterer si, har tatt helt av etter at World Trade Center raste sammen for over seks år siden.

Hjemme i mulighetenes land prøver en stadig mer desperat kone å finne ut av hva som skjer med mannen hennes. Mens mannen får den tvilsomme gleden av å stifte bekjentskap med en beinhard forhørsleder et sted i Nord-Afrika, spises Witherspoons karakter opp av en uvisshet som langt på vei bør kalles psykisk tortur. Det er forøvrig en rolletolkning frøken Reese klarer helt dugelig, om ikke mer. At mannen hennes ikke fikk ta henne i sine armer står terrorsjefen i CIA, Corrine Whitman (Meryl Streep), for. Dermed har fru Streep spilt i sin andre utenrikspolitisk-kritiske spillefilm på kort tid. Sist vi så Streep spilte hun kritisk journalist i filmen "Løver for lam", nå har hun så og si skiftet side. Det er en bemerkelsesverdig bragd, og skuespillerinnen viser atter en gang at hun tilhører Hollywoods gode, gamle garde.

Brutalt og nært

Meryl Streep avgjør kaldt og kynisk hvilke innvandrere som må lide for den jevne amerikaners beste.
Meryl Streep avgjør kaldt og kynisk hvilke innvandrere som må lide for den jevne amerikaners beste.

En av Whitmans ferske undersåtter er CIA-analytiker Douglas Freeman, spilt av Jake Gyllenhaal. Han havner bare tilfeldigvis som observatør i saken med El-Ibrahim, og blir vitne til gjentatte brutale og såre brudd på menneskerettighetene. Forhørene ledes som nevnt av en mann som kan sine ufine saker, og som ikke har noen problemer med å slippe ut frustrasjonen over sine egne problemer på det stakkars mennesket som befinner seg i forhørsstolen hans.

Regissør Hood vikler flere småhistorier og skjebner inn mot den store historien om kidnapping, forhøret og krenkingen av Anwar El-Ibrahim. Det er bare vellykket til en viss grad. Det er ikke det at noen av historiene er mer spennende enn andre. Nei, alle har de sin interessante og såre kjerne. Heller er det tiden og dybden på fortellingen det skorter på. Enten burde Hood ha skviset ut en historie eller gitt filmen en halvtime til. Uten å være sadist, så er det nærliggende å tro at et et enda nærere og sårere portrett hadde løftet filmen noen hakk til. Med sine to timer blir "Antatt skyldig" en smule uforløst. Kanskje kan det jo også hende at regissøren valgte denne formen for å gjøre sin kritiske røst litt mer spiselig og tam.

Sikkert er i alle fall at dette er en film vel verdt å få med seg, om ikke på grunn av slagene og skrikene som etterfølges av vannmengder, strømstøt og kroppsvæsker i en svett kjeller, så i alle fall på grunn av den i bunn solide historien og det utmerkede skuespillet fra særlig Streep og Gyllehaal.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

"Antatt skyldig" er hard og sår, og særlig torturskildringene vekker både avsky og medlidenhet. Likevel henger det en eim av uforløsthet over regissør Gavid Hoods nyeste film. Det er riktig synd, for her er potensialet til en av de helt store filmene på lenge.

Antatt skyldig   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen