Ansatte slurver med sikkerheten

  • Endret
- Vanlige arbeidstakere bommer stygt på den mest elementære datasikkerheten. Det tyder på at selv om it-sjefen og ledergruppen kanskje er blitt mer sikkerhetsbevisste de siste årene, så har ikke dette smittet over på de ansatte, sier salgssjef Angeliqua Ramming i PDI, en av Norges ledende leverandører av sikkerhetsløsninger.

Tidligere i år stilte folkene bak sikkerhetskonferansen Security Europe 2003 opp på Waterloo Station i London og ba engelske kontoransatte om å oppgi sine brukernavn og passord. Belønningen var en kulepenn. 90 prosent av de 152 spurte oppga begge deler.

- Resultatet er helt utrolig, hvis vi skal gå ut fra at folk oppga riktig informasjon. Man gir da ikke fra seg for eksempel pinkoden til bankkortet sitt til fremmede på gaten? spør Ramming, som håper norske arbeidstakere er mer våkne enn sine britiske kolleger.

Bedriftene slurver
Likevel har bare én av fire bedrifter tilstrekkelige sikkerhetssystemer på plass. Mange har ikke en gang rutiner for å slette tilgangen til intranett og fellesfiler når ansatte slutter, viser en internasjonal rapport fra it-analytikerne i Triware Networld Systems (TNS).

- Mye kunnskap blir nok værende hos it-ansvarlig, og kommer aldri opp til den som sitter på pengene og ansvaret i bedriften. Mange ledere forstår rett og slett ikke hva sikkerhet innebærer, og er uvitende om hvilke konsekvenser et sikkerhetsbrudd kan få, sier hun.

Stjeler informasjon
Ansatte og tidligere ansatte som stjeler forretningskritisk informasjon er et økende problem for bedrifter, ifølge TNS. Alt fra kopiering av kunde- og kontaktdatabaser til tyveri av datautstyr, øker i omfang.

To av tre arbeidstakere forsyner seg dessuten av bedriftens fortrolige informasjon når de bytter jobb. Og hele åtte av ti arbeidstakere har ingen skrupler med å sende informasjon til en tidligere kollega, selv om denne nå jobber for en konkurrerende bedrift.

Tidligere ansatte som bærer nag til bedriften kan ifølge Ramming gjøre stor skade, både ved å endre eller slette filer, eller sende informasjon ut av bedriften i selskapets navn. Dessuten åpner dårlige sikkerhetsholdninger for ren industrispionasje, der uvedkommende får tak i bedriftens forretningshemmeligheter.

Vil unngå storebror
Ramming anbefaler likevel ikke arbeidsgivere å etablere for strenge sikkerhetsløsninger for å overvåke de ansatte. Hun forstår godt at intern it-sikkerhet er et ømtålig tema for mange bedrifter.

- Du vil jo gjerne tro det beste om dine ansatte og kolleger. Mange vil nok ta anstøt hvis tiltakene blir for mange og synlige, og føle at de jobber i et Storebror ser deg-miljø. Dette kan igjen svekke motivasjonen og lojaliteten hos den enkelte. Det gjelder å informere sine ansatte om ikke bare hvilke tiltak som gjøres, men også hvorfor de er nødvendige, sier Ramming.

Snoker om lønn
Hun forteller at man kommer langt med velfungerende personlige brannmurer installert på alle arbeidsstasjonene, og ved å sørge for at områder som er avstengte faktisk forblir avstengte. Ikke sjelden får ansatte plutselig tilgang til for eksempel selskapets lønningsdata fordi it-avdelingen har slurvet under en rutinemessig programvareoppdatering, og da er fristelsen til å kikke ofte for stor.

Faktisk vil tre av fire av oss titte på en slik fil, ifølge rapporten til Security Europe.

Ramming anbefaler også bedrifter å etablere et sett med regler for dataomgang som alle må følge. Da blir det også lettere for den enkelte å sette personlige grenser, siden man vet hva som er lov og ikke lov.

Er DU en sikkerhetsrisiko? Slik blir du tryggere:
1. Gi aldri bort passord og brukernavn.
2. Bruk et komplisert passord som ingen kan knytte til deg.
3. Pass på hvilke websider du besøker, og ikke klikk automatisk oktil alle forslag til nedlastninger.
4. Tenk deg godt om før du sender informasjon til personer utenfor selskapet.
(Kilde: Angeliqua Ramming/PDI)

Denne saken er skrevet av Pressekontoret.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen