Illustrasjonsfoto: Pierre-Selim Huard

Teknofil Anonymous avslører pedofile

Illustrasjonsfoto: Pierre-Selim Huard

Anonymous avslører pedofile

Hackere henger ut pedofile på nett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Danske hackere fra den løst sammensatte bevegelsen Anonymous har satt seg som mål å rydde opp på Internett. Foreløpig har dette resultert i offentlig uthenging av to navngitte personer, som angivelig skal være pedofile.

Én av disse personene mistet umiddelbart jobben på et fritidshjem, fikk ransaket leiligheten og konfiskert to datamaskiner av politiet. Politiet opplyser at de ble varslet om mannen fra det danske IT-etterforskningssenteret NITEC før de hørte om hackernes aksjon, og avviser ikke at hackernes bevismateriale kan brukes i en eventuell rettssak.

– Forvent at dette fortsetter

– De burde ha forventet oss, og de kan forvente at dette fortsetter, sier en av hackerne som kaller seg "Locutuz" til Berlingske Tidende.

Hackerne har samlet bevismateriale i form av chattelogger, videosamtaler og lydopptak som de har gjort overfor de angivelig pedofile personene, mens de selv har latt som de var mindreårige jenter.

Lederen av NITEC, Johnny Lundberg, anbefaler ikke at hackerne skal fortsette med sine avsløringer:

– Det er mange tilfeller av krenkelser mot barn på nettet, og vi etterforsker et stort antall saker hvert år. Det er selvfølgelig flere tilfeller der ute, men det betyr ikke at man selv skal leke politi og henge ut folk på nettet, sier Lundberg.

– Har man kjennskap til at det blir begått kriminalitet, skal man henvende seg til politiet.

– Ekstremt stigmatiserende

– De henger ut mennesker på en ekstremt stigmatiserende måte, sier Thomas Ploug, lektor i IT-etikk og medlem av Det etiske råd i Danmark.

– Det å bli hengt ut på nettet som pedofil er noe man aldri vil kunne riste av seg. De utfører en straff mot et annet menneske, som potensielt kan vare resten av livet. Og dette uten at vedkommende er blitt dømt, fortsetter Ploug.

– Krenker privatlivet

Hackerne selv mener at de ikke gjør noe ulovlig, men straffeekspert og professor emeritus Vagn Greve er ikke enig:

– Ens seksualliv er en del av privatlivet, og er derfor beskyttet i henhold til alminnelige regler om privatlivets fred, hevder Greve, som mener at hackernes handlinger er i strid med loven.

– Det er straffbart etter straffeloven å krenke privatlivets fred.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen