Test

Anne Franks siste dager

"Anne Franks dagbok" er den verdenskjente historien om den nederlandske jenta som under okkupasjonen ble holdt skjult på et loft sammen med familien sin. ”Anne Franks siste dager” er historien om Meip Gies, kvinnen som holdt Anne Frank og familien hennes skjult under jødeutryddelsene i Nederland. Filmen er egentlig produsert for tv og kom ut i 1988, men har nå blitt sluppet på DVD.

Okkupasjonen av Nederland

Den originale Anne Frank.
Den originale Anne Frank.

Meip Gies jobber som sekretær i et syltetøysfirma hvor sjefen hennes er jøden Otto Frank. Hun har et nært forhold både til han og hans familie. I 1940 okkuperer tyskerne Nederland, noe som ikke bare snur opp ned på livene deres, men hele landet. Etter hvert som tyskerne for større og større makt tvinger de jødene til å gå med gule stjerner på jakkene. De må levere inn radioene sine, de får verken se på tv, sykle, gå på kino eller i parker. De får ikke lov til noen ting, og det blir farligere og farligere å være jøde i Nederland.

Da Ottos datter får et brev i posten og må melde seg til en arbeidsleir bestemmer familien seg for å gå i skjul. I et rom, skjult av en bokhylle på loftet, gjemmer familien seg fra tyskerne, og med Meips hjelp får de både mat og nyheter fra resten av verden. Straffen for å gjemme jøder er veldig stor, og belønningen for å angi dem blir høyere og høyre ettersom tiden går. Og mens Meip både ser og kjenner okkupasjonen på kroppen må Anne Frank og familien hennes være innelåst i det samme loftsrommet.

Ekstra perspektiv

I dette loftsrommet skjulte ble Anne Frank skjult sammen med sin familie.
I dette loftsrommet skjulte ble Anne Frank skjult sammen med sin familie.

”Anne Franks siste dager” har en litt uvanlig vri på historien om Anne Frank. Denne filmen er nemlig først og fremst fortellingen til kvinnen som holdt familien Frank skjult. Den er spennende fortalt, og den nye vrien gir en ellers velkjent historie et nytt perspektiv til det hele.

Filmen bærer preg av å være en TV-produksjon fra slutten av 1980-tallet. Det er ikke en storslott produksjon med en grenseløst budsjett, noe som særlig kommer til syne den varierende lydkvaliteten. I tillegg til lyden er det ofte ikke kontinuitet i lyset. Det kommer særlig til syne når det klippes fra nærbilder og ut i totalt utsnitt. Det virker ikke som det har blitt gjort mye med verken bilde eller lyd i etterarbeidet, noe filmen har fått lide av. I tillegg er skuespillerne litt for opptatte med å prate bra engelsk til å gjøre de helt store skuespillerprestasjonene.

Men når dette er sagt, så skal det også sies at filmen er veldig god. "Anne Franks siste dager" er godt fortalt, og til tross for noen billige triks, er filmen spennende og ikke minst interessant. Grusomhetene som skjedde under andre verdenskrig slutter aldri å sjokkere og det er greit å få en påminnelse om hva som faktisk foregikk da omtrent seks millioner jøder ble drept. ”Anne Franks siste dager” setter også kvinnen som holdt henne skjult i fokus, et grep som gir filmen et nytt og ekstra perspektiv.

DVD-utgivelsen av ”Anne Franks siste dager” har ikke noe ekstramateriale, noe som skuffer veldig. Filmen er laget før DVD-spilleren i det hele tatt var på produksjonsbåndet, noe som kan bidra til å gjøre det vanskelig å oppdrive bonusmateriale. Likevel både skuffer og trekker fraværet av dokumentarer, intervjuer, bakomfilmer og lignende ned helhetsinntrykket av utgivelsen.

Konklusjon

”Anne Franks siste dager” er en spennende historie om kvinnen som holdt Anne Frank og familiens hennes skjult oppe på et loft. Til tross for en litt dårlig produksjon med varierende lyd og bildekvalitet er dette en film som er godt fortalt. Ikke minst er den også både spennende og omhandler et viktig og interessant tema.

Anne Franks Siste Dager   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen