Anmeldelse Anmeldelse: Duke Nukem Forever (PC)

Kongen er tilbake

Men trenger vi egentlig monarkiet?

Duke Nukem Forever ble påbegynt i 1996, og kunngjort året etter. Da var planen å lansere spillet i 1998. I årene som har gått har vi fått den ene forsinkelsen etter den andre, en kansellering og en gjenoppstandelse ? og spillet har sakte, men sikkert, blitt legendarisk. Og det vil det fortsette å være. Duke Nukem Forever vil alltid huskes for sin episke utviklingstid. Det reelle resultatet av utviklingstiden, altså selve spillet, vil neppe bli husket like lenge. Det er egentlig litt synd.

Med hjarte på rette staden

Jeg liker nemlig Duke Nukem Forever. Det er et spill jeg kan si mye negativt om, men når alt kommer til alt liker jeg det. Jeg liker hvor variert det er, jeg liker hvor fantasifullt det er, jeg liker den høye graden av interaktivitet og ja, jeg liker til en viss grad humoren også. Det prøver litt for hardt, det blander gammel og ny spilldesign med varierende hell og det ser ofte ut som om det er minst fem år gammelt, men det er, stort sett, moro.

Klassisk oppgjør.
Klassisk oppgjør.

Fantasirikdommen og variasjonen er det jeg liker aller best. Det er tydelig at utviklerne absolutt ikke ønsket å lage et ordinært førstepersons skytespill, så de kokte sammen den ene heftige sekvensen etter den andre og plasserte dem inn i spillet som perler på en snor. I det ene øyeblikket skyter du romvesener i en fast food-restaurant, og i det andre øyeblikket krympes du ned til actionfigurstørrelse og må navigere deg gjennom hyllene kjøkken mens du unngår å falle ned på det elektrifiserte gulvet. Snart hopper du rundt på utsiden av en skyskraper midt i Las Vegas, før du kjører monstertruck gjennom ørkenen og utforsker nedlagte huler og forlatte westernbyer.

Ikke alle sekvensene fungerer like godt - noen er faktisk ganske svake. På papiret høres det for eksempel kjempemorsomt ut å kjøre radiobil gjennom et kasino fullt av romgriser ute etter blodet ditt, men når du setter deg bak det knøttlille rattet oppdager du raskt at kjørefysikken er elendig og hele greia bare blir en tålmodighetsprøvelse. De friske, spennende ideene har tydeligvis vært viktigere enn den faktiske gjennomføringen.

Kongen på haugen.
Kongen på haugen.

Men spillet prøver i alle fall å være minneverdig. Det lykkes ikke helt, men det feiler ikke totalt heller ? og når alt kommer til alt er det bedre å ha ambisjoner som man ikke helt oppnår enn å drite i ambisjonene og bare oppnå dritt. Og selv om det skal godt gjøres å kalle Duke Nukem et bedre spill enn Modern Warfare og den gjengen der, liker jeg det bedre. Jeg liker nye opplevelser, og det å kjempe mot arabere og russere i utbombede byer har jeg gjort nok i de senere årene.

Konklusjon

Jeg har sett mye negativt snakk om Duke Nukem Forever, og mye av det som sies er jeg enig i. Det er ikke noen verdig oppfølger til klassiske Duke Nukem 3D, og det er ikke noen fullgod konkurrent til dagens store skytespill. Det er et spill som ofte virker halvferdig, og hvor man til tider føler at man har blitt transportert tilbake til tiden før Half-Life 2 dukket opp. I tillegg har det en slags innebygd arroganse, som om det tror det er Guds gave til et sultent spillpublikum som ikke har noe bedre å spille. Og det er veldig langt fra sannheten.

Det er gøy å drepe.
Det er gøy å drepe.

Men jeg liker Duke Nukem Forever. Dette er ikke noen korridorskyter med flotte kulisser, men et spill der du ender opp med å gjøre det samme om og om igjen i seks timer før det slutter. I stedet serverer det den ene overraskelsen etter den andre, og du vet aldri helt hva du skal forvente. Det er variert, det er fantasifullt og det leverer faktisk ganske mye god action.

Jeg har ikke noe religiøst forhold til Duke Nukem, og jeg hadde ingen enorme forventninger til dette spillet, men det har rett og slett vært gøy å spille det. Det har sine problemer, og det er langt fra så minneverdig som det prøver å være. Men det inneholder i alle fall ingen russiske separatister eller generiske arabiske opprørere, og det er jeg evig takknemlig for.

Dom PC: 6/10 NOKSÅ GODT Dom X360/PS3: 6510 MIDDELS

Vil du vite mer?
Les hele anmeldelsen av Duke Nukem Forever på Gamer.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen