Ankomsten

Australske Shaun Tan kan ta på seg mange hatter. Illustratør, barnebokforfatter, tegneserieskaper, maler og teatermann for å nevne noen. Meget sannsynlig er betegnelsen multikunstner mest treffende. Sikkert er i alle fall at visuelle fortelling "Ankomsten" åpner dørene til et unikt og befriende kunstnerisk univers du ikke bør gå glipp av.

Tidsriktig fortid

Det er ikke lett å være fremmed i et ukjent land.
Det er ikke lett å være fremmed i et ukjent land.

I "Ankomsten" følger vi en mann som drar fra kone og barn for å skaffe jobb og penger i det forgjette land. Om du nå tenker på Det store hamskiftet og 1800-tallets våte drømmer om Amerika treffer du spikeren på hodet samtidig som du bommer. For det er opplagt fascinasjonen for mulighetenes land som ligger til grunn for Tans ordløse fortelling. Likevel har herrer fra Down Under ispedd sitt eventyrland med rare skapninger og svevende skip lesere som kjenner til hans arbeider kan kjenne seg igjen i.

Fortellingens hovedperson reiser altså fra sine kjære, og ankommer noe som minner mistenkelig mye på Ellis Island, uten at det er negativt. Gjennom kvadratiske små ruter i sepiatone følger vi vår navneløse protagonist gjennom ydmykende helsesjekker, et tidvis håpløst jag etter arbeid og stadig språkproblemer, sistnevnte overraskende godt skildret tatt i betraktning at "Ankomsten" er strippet for tradisjonell dialog.

Grunnleggende om mennesket

"Ankomsten" er preget av store og detaljrike bilder.

På sin oppdagelseferd møter vår mann også vennlige mennesker, mennesker som har gjennomgått noenlunde samme prosess som han selv. Vi tar del i deres opprivende fortid, denne gangen i klassisk sorthvitt. Slik kommenterer skaperen Shaun Tan ikke bare drømmen om Amerika, men også europeisk historie og noe grunnleggende i mennesket; søket etter noe bedre.

Ikke nok med nevnte fortellerform, forfatteren gir oss også tidvis store bilder spredd over sidene, bilder som er levende med sin enorme detaljrikdom. Den årvåkne leser vil også få med seg at Tan har hyller kjente fotografier og hendelser i historien i "Ankomsten". Ett eksempel er avisgutten som står på gatehjørnet med ferske aviser som viser at Titanic møtte sitt endelik. Likevel er det mange fler for dem jaktsultne leser.

Konklusjon

Shaun Tan har laget en fortryllende, visuelt slående og emosjonelt gripende fortelling som tilsynelatende handler om en mann som velger savn og sorg for å kunne gi kone og barn et bedre liv. Gjennom å putte denne fortellingen inn i et kjent, men likevel magisk ukjent univers, slår den akk så hardere. Resultatet er at "Ankomsten" beveger fordi den sier noe grunnleggende om mennesket. Oppfordringen er som følger: Reis ut i Tan kunstneriske univers, så garanterer vi at du ankommer trygt og fortryllet.

Egmont Serieforlaget AS Ankomsten

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen