Animert figur gir nyheter på tegnspråk

Nå kan det se ut som at arbeidsplassene til de ansatte ved NRKs satsning "Nyheter på tegnspråk" muligens står i fare. Teknikere og ingeniører hos den japanske rikskringkasteren NHK har nemlig utviklet et system hvor en animert figur foretar tegnspråk basert på tekstlig informasjon.

Lettere med tegnspråk

Undertekster er som regel nyttig for de som forstår språket, men folk som er født døve og har lært tegnspråk fra barnsben av kan ha vesentlig større problemer med å lese.

NHKs system, som ble vist frem på Technology Open House 2011, forsøker å løse dette problemet ved å automatisk overføre japansk tekst til tegnspråk.

Ord, begreper og setninger blir konvertert til gester og håndbevegelser på skjermen av en animert figur som erstatter de ulike glosene med passende synonymer og liknende.


For nødstilfeller

Systemet er fremdeles ikke feilfritt. Selv om oversettelsene er forståelige, er de ikke helt nøyaktige eller flytende nok, og forskerne har sett seg nødt til å gripe inn manuelt ved enkelte anledninger hvor det har vært nødvendig.

Målet er uansett å skape et system som kan bli brukt under nødstilfeller eller naturkatastrofer, hvor døve eller tunghørte borgere kan motta viktige meldinger like lett og forståelig som andre.

(Kilde: DigInfo TV)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen