Angi en klone

I Asia finner vi verdens største marked for mobiltelefoner. Det er imidlertid et annet marked som er minst like stort, nemlig markedet for klonede mobiltelefoner.

I Korea, hvor antallet mobilbrukere snart når 40 millioner, har regjeringen sett seg lei på det massive salget av klonede mobiltelefoner, og lover derfor ut dusører på opptil $10 000, eller over 65 000 kroner, til personer som rapporterer klonede mobiltelefoner på landets markeder.

I 2004 ble det oppdaget 858 klonede mobiltelefoner på det Koreanske markedet. I fjor hadde antallet steget til 6 574, altså over syv ganger så mange. Det er også rimelig å anta at de færreste av mobilklonene blir oppdaget, og at mørketallene derfor er svært store.

Alle mobiltelefoner har et unikt elektronisk serienummer (ESN). Klonede mobiltelefoner er ulovlig programmert til å ha et ESN-nummer identisk med en lovlig mobiltelefon, slik at det skal være ekstra vanskelig å skille disse fra originale telefoner.

Nå skal altså landets myndigheter denne industrien til livs, og prøver å lokke befolkningen til å leke detektiver. Det er imidlertid ikke alle rapportørene som får like stor dusør. De største pengesummene deles ut til rapporter som fører til at ligaer med selgere av falske mobiltelefoner blir tatt.

I tillegg til selgere av falske telefoner, vil brukere av disse telefonene, eller folk som sitter på informasjon om hvordan man kan forfalske telefoner, bli straffet. Etter at en rapport er sendt inn til Koreas regjering, vil et panel fra Departementet for informasjon og kommunikasjon tar for seg hver og én sak, for deretter å bestemme eventuell belønning til rapportøren.

(Kilde: The Korea Times, Textually)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen