Pappa laget eget spill til Angelina

Pappa laget eget spill til Angelina

Marius ville utvikle et spill for å hjelpe sin psykisk utviklingshemmede stedatter. Nå er appen klar.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Angelina er 8 år, men har mindre kognitiv forståelse enn sine jevnaldrende, samt taleevne, motorikk og koordinasjon på nivå med en 4-åring. Derfor går hun også på Jeløy skole i Østfold sammen med andre psykisk utviklingshemmede barn, hvor hun får spesialundervisning.

For halvannet år siden fikk Angelina prøve stefar Marius sin iPad, og det ble starten på appen "Angelinas Verden", som nå er ute i Google Play Store og Apple App Store.

– Etter at hun startet å bruke iPad til å lære og aktivere seg selv, så har utviklingen hennes virkelig skutt fart. Dette har stimulert Angelina til å synes at å lære, eller øve på sine utfordringer, er morsomt og underholdene, sier stefar og app-utvikler Marius Mathisen til Mobilen.no.

Les også: Bruker iTunes U i videregående skole (Amobil.no)

Aller første app

Mathisen har nå startet enkeltpersonsforetaket PowerMedia, og har ambisjoner om å lage flere apper etter Angelinas Verden.

– Angelinas Verden er min aller første app og det har helt klart gitt mersmak, sier han.

Dette spillet ligner mye på et helt vanlig barnespill for 4-5-åringer for å lære seg bokstaver, tall, navn på dyr, kroppsdeler, husholdningsartikler, matretter og mye annet. Mathisen har likevel tatt noen hensyn som gjør at denne appen passer bedre for Angelina og andre psykisk utviklingshemmede enn typiske barneapper.

– Spillet ble laget med henne i fokus og hva som kan hjelpe henne best mulig for å lære bokstaver, forstå tall og konseptet med mengde, dyr, hverdagsting og oppmerksomhetstrening. Jeg ønsket å lage dette spillet som en gave til Angelina, men også som en gave til andre barn med psykisk utviklingshemming, og deres foreldre, forklarer Mathisen.

– Jeg bestemte meg for at dette spillet skal være gratis for alle. Samtidig som det skal være tilgjengelig for så mange som mulig. Finansiering via annonser i spillet var uaktuelt for min del, da dette ville skape forstyrrende momenter for barn med utfordringer og det vil ødelegge litt av hensikten. Av samme grunn er spillet laget "minimalistisk" og uten store animasjoner og så videre, sier han.

Mathisen har programmert appen selv, men fikk også hjelp av en designer fra Outer Reach Entertainment. Shake Hips Studio spilte dessuten inn vokal til appen helt gratis.

Motiverende for barna

Gro Marit Rødevand i Karde AS.
Gro Marit Rødevand i Karde AS.

Gro Marit Rødevand i Karde AS jobber med rådgivning for blant annet bruk av teknologiske hjelpemidler i spesialundervisningen. Hun sier hun kjenner til apper som er utviklet for barn med Downs syndrom, og at disse appene trener hukommelse, ordforråd og telleferdigheter. Rødevand sier at bruken av nettbrett og smartmobiler er godt egnet til undervisning av barn med spesielle behov.

– Det er motiverende for den som skal læres opp å bruke slikt utstyr, som er så populært å bruke blant barn og ungdom. Også eldre kan ha god nytte av å bruke berøringsskjermer. De er gjerne mer intuitive å bruke enn skjerm og separat tastatur. Dessuten er slikt utstyr lett å frakte mellom skole og hjem, slik at elevene kan få trent også hjemme, sier Rødvand til Mobilen.no.

Hun forteller også at hun leder prosjekter hvor de kartlegger effekten av smartmobiler og nettbrett i spesialundervisningen. For eksempel jobber hun nå med prosjektet "Kom og se - så godt!" – som går ut på lage spesiallagde matlagningsfilmer for personer med utviklingshemming. Her tester de om bruk av nettbrett kan være et nyttig hjelpemiddel.

– Jeg kjenner ikke til andre prosjekter hvor læringseffekten ved bruk av mobiltelefon eller nettbrett har blitt målt, sier hun videre.

Les også: Med disse appene kan du studere smartere (Amobil.no)

– Noe Angelina faktisk ønsker

Angelinas stefar er derimot helt overbevist om at smartmobiler og nettbrett gir barn med psykiske utviklingshemminger flere muligheter.

– Vår erfaring med Angelina er at trening på finmotorikk, tall, bokstaver og lignende er noe Angelina faktisk ønsker når hun sitter med en iPad. Øving er ikke fullt så gøy med penn og papir. På samme tid så gjør smartmobiler og nettbrett at øvingen blir mer mobil. Angelina kan nå stimuleres med interaktiv trening i baksetet i bilen, ute på tur, hjemme i sofa eller hvor det skulle være, sier Mathisen.

– Jeg har hatt i tankene en app som forenkler Angelinas kommunikasjon; verktøy som bistår i kommunikasjon og daglige gjøremål kan lett produseres så lenge viljen og kreativiteten er der. Når man ser hvor fort ting har utviklet seg og hvor langt vi har kommet innen denne teknologien så mener jeg at det bare er kreativitet og vilje som setter sine begrensninger for hvor mye bedre livskvalitet psykisk utviklingshemmede kan få, sier Angelinas stefar.

Han sier videre at han synes alle barn, utviklingshemmede eller ikke, burde ha tilgang til et nettbrett i undervisningen, ettersom det gir unike læringsmuligheter for barna. Slitte skolebøker i tunge ryggsekker tåler ikke sammenligning med dagens nettbrett, skal vi tro Mathisen.

Her spiller Angelina sitt eget spill:

Lettere med Android?

Angelinas Verden er tilgjengelig på flere plattformer. Rødevand fra Karde AS antyder at det kanskje er lett å glemme for noen at det finnes noe annet enn iPhone-er og iPad-er på markedet.

– Mange tror at nettbrett er identisk med iPad. Men også nettbrett med Android-operativsystem kan godt brukes. Min erfaring er at det er lettere å overføre filer – for eksempel bilder og filmsnutter – til Android-nettbrett enn til iPhone eller iPad, sier hun.

Les også: Færre sier de vil kjøpe iPhone

Hun forteller at smartmobilene, med standardfunksjoner som kalender, Internett eller kamera, kan være både nyttig og underholdende for personer med utviklingshemminger i alle aldre. Om apper som Angelinas Verden er hun også positiv:

– Jeg syns det er veldig flott at privatpersoner tar initiativet til å lage apper for personer med utviklingshemming, avslutter Rødevand.

Penger til iPad-er

Stefaren til Angelina gir bort appen han har utviklet gratis og uten reklameinnslag. Noe av motivasjonen bak det er er at han håper appen kan være nyttig for andre barn også. Han ville ikke ha annonser i appen, ettersom det kunne virke spesielt forstyrrende for utviklingshemmede barn. Mathisen er ikke i tvil om at stedatteren allerede har hatt stort utbytte av appen.

– Angelina er veldig glad i ting det står hennes navn på. Hun kjenner godt igjen sitt eget navn og det faktum at spillet heter Angelinas Verden gjør henne utrolig stolt. Når hun sitter med spillet alene så går ting litt fort i svingende, men når jeg har spilt sammen med henne så har hun tatt til seg bokstaver og tall utrolig lett. Så det å utvikle spillet har allerede betalt godt for seg for vår del, avslutter Mathisen.

Angelinas Verden er som nevnt på plass i både App Store og Google Play Store, men finnes også på nettsiden. Via nettsiden samler også Mathisen inn penger som skal gå til iPad-er som kan brukes i undervisningen på – i første omgang – Angelinas skole.

Les også: 1 million bruker nettbrett i Norge

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen