Anmeldelse Ane Brun – Changing of the Seasons

Anmeldelse Ane Brun – Changing of the Seasons

Ane Brun – Changing of the Seasons

Ane Brun leverer særegen popfolkemusikk som både fenger, rører og fortumler. Holder det?

Den norske artisten Ane Brun har i sin landflyktighet i Sverige seilet opp de siste årene som en slags popkomet her til lands. Hun er kanskje mest kjent for sin duett sammen med Sivert Høyem og Madrugada i låta Lift Me fra 2005, en ballade med sterke innslag av amerikansk uttale og countrypreg. Suksess har det med andre ord ikke manglet på, og nå er hun tilbake med et soloalbum produsert av islendingen Valgeir Sigurdsson, som har jobbet med blant annet sin landskvinne Björk. Resultatet er en detaljrik opplevelse hvor Brun får prøvd ut litt av hvert med stemmen sin.

Melankoli og finurligheter

Musikken fremkaller en eventyrlig skogsatmtmosfære.
Musikken fremkaller en eventyrlig skogsatmtmosfære.

Akustiske gitarer, piano og strykere er blant de nøye utvalgte instrumentene som akkompagnerer Ane Bruns forsiktige falsettstemme i et skogdekket landskap tåkelagt av melankolske melodier. Nå og da hopper finurlige skapninger fram, i form av overraskende og utradisjonelle måter å synge på. The Fall er det ypperste eksempelet på begge deler: Låta har en magi bygget opp med glockenspiel og sørgelige strykere, men som blir avbrutt av Bruns snodige vokaler. Dette overraskelsesmomentet vedvarer gjennom hele plata, noe som er et sikkert tegn på at kreativiteten har stått Brun og Sigurdsson bi i skapelsesprosessen.

Det er mest vellykket i låta Armour, der Bruns vokalgalskap passer utmerket til det barokke preget. Spor av det norske bandet Vamps akustiske passasjer er å finne igjen i blant annet tittelsporet Changing of the Seasons, hvor gitaren bygger seg opp og ned på en elegant måte. Albumet har mange vakre og vemodige låter som er snekret sammen i en fin detaljgrad, men det er likevel noe ekstra klassisk og tidløst som mangler.

Snodig, men god

Ane Bruns tidvis merkelige innfall på vokalfronten minner om andre kvinnelige indieartister som Joanna Newsom (spesielt hennes album "Ys"), men er paradoksalt nok både mer helhetlig støpt og mindre velfungerende totalt sett. Der Newsoms bisarre påfunn passer godt til hennes ellers utradisjonelle (og lange) musikkstykker, synes Bruns vokal å være litt påtvunget til tider. Noen av sangene på "Changing of the Seasons" kunne ha dratt mer nytte av Bruns vokal hvis hun hadde tonet ned fokuset på stemmens mange muligheter.

Stemmen til Ane Brun kommer tidvis i veien.
Stemmen til Ane Brun kommer tidvis i veien.

Vokalen er nydelig, til tross for de mange rare øyeblikkene, men enkelte ganger er selve musikken så vakker at den hadde hatt godt av å bli støttet opp av Brun, istedenfor at den må fungere som et springbrett for Brun selv. Et eksempel på dette er The Puzzle. Brun skal ha ros for å tørre å gjøre noe annerledes, men det overskygger for den forsiktige og sørgmodige musikken.

Samvirket er dermed ikke alltid i boks, musikken virker til tider litt for anonymisert, og det lider helhetsinntrykket av. Potensialet for flotte folkinspirerte ballader og atmosfærer er uten tvil til stede, men det blir ofte bare med hintene. Noen ganger er selve hintet av noe spesielt bedre enn selve det spesielle, og her får det være opp til hver enkelt lytter å bedømme hva som passer dette albumet best.

Konklusjon

"Changing of the Seasons" er et flott bidrag til norsk alternativ popmusikk med innflytelse fra folkemusikk, jazz og viser. Musikken er preget av minimalisme, noe som fungerer godt i sitt lag, men man kan spørre seg om hvorvidt en forsterkning av melodiene og stemningene hadde gjort det hele for pompøst og parodisk, eller om det ville hevet albumet et par hakk. Undertegnede tror at Ane Brun og Valgeir Sigurdsson kunne ha våget litt mer, for den som intet prøver, intet vinner. "Changing of the Seasons" er uansett et solid bidrag av rolig og behagelig musikk, men albumet blir dessverre litt for anonymt til tider.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen