Anden vokser som bare det.
Anden vokser som bare det. (Bilde: DuckDuckGO)

Andungen som gjør deg helt anonym tar av

Det lønner seg å være til å stole på for søketjenesten DuckDuckGO.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Fjoråret kan sies å være året da alle fikk øynene opp for hvor åpen og sårbar en er på Internett. Den store NSA-skandalen slo i juni inn enhver innbilning om at nettet er en trygg og privat sfære hvor private samtaler forble nettopp det. Søkenen etter tjenester som lot oss gjemme oss og skjule våre forspor fra de med lange fingre og store ører var i gang.

Når noe er truet, finnes som regel likevel et lite håp, og det er her søketjenesten DuckDuckGo kommer inn i bildet. DuckDuckGO er en søkemotor på lik linje som Google og Bing, men den skiller seg ut på ett viktig punkt: Den er nemlig helt anonym. Mens de andre søkemotorene på nettet både lagrer cookies hos deg og sporer det du gjør for å selge inn reklame, gjør ikke DuckDuckGo noe av dette.

Slik utnytter du Google-søket ennå bedre (Ekstra) »

Doblet trafikken, igjen

Trafikkutviklingen til DuckDuckGo.
Trafikkutviklingen til DuckDuckGo.Foto: DuckDuckGo

Etter avlyttingsavsløringene spratt den lille, og i flere betydninger anonyme, søketjenestens trafikktall i været. På bare et par måneder mer enn doblet trafikken seg, og nå har det altså skjedd igjen.

At det denne gangen har tatt andeungen et halvt år å doble seg er ikke mindre imponerende enn forrige gang, da brukermassen har økt fra omtrent 1,7 millioner i juni i fjor til nesten fire millioner om dagen innen utgangen av 2013.

Mye av trafikkøkningen tilskrives naturligvis NSA, men også konkurrentene har nok hatt en finger med i utfallet. Da Google med ett bestemte seg for å dele all informasjonen din på tvers av samtlige tjenester de har i stallen gikk startskuddet, som ytterligere ble forsterket av DuckDuckGo sin ansiktsløftning i fjor som raskt dro inn 3 millioner ekstra daglige brukere.

Anonym

DuckDuckGO samler verken inn informasjon om din IP-adresse og lokasjon, type nettleser og operativsystem du sitter på, eller hvilken nettside du besøkte innen du landet på deres søk.

Den anonyme søkemotoren har heller ingen form for informasjonsfiltrering. Både Google og Facebook gir deg nemlig ikke resultater kun basert på hva du søker etter, men også etter hva de tror du vil like – noe som betyr at informasjon potensielt kan forsvinne helt for deg. 

Søkemotoren har flere spennende triks og funksjoner, og du kan se dem alle i denne oversikten vi har laget »

Selv om søkemotoren har opplevd en sterk vekst de siste årene er den fortsatt som en miniputt å regne. Bare i løpet av et døgn utfører nemlig Google mer enn tre ganger ganger så mange søk som den anonyme andeungen gjør på et halvt år.

Vil du være helt anonym når du surfer?
Slik skjuler du identiteten din på Internett »

(Kilde: ComputerWorld Danmark)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen