Andungen som gjør deg helt anonym har slått alle rekorder
(Bilde: DuckDuckGO)

Andungen som gjør deg helt anonym har slått alle rekorder

Tar av etter NSA-skandalen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Etter at det i starten av juni ble bekreftet at det amerikanske sikkerhetsorganet NSA drev storstilt overvåkning av så godt som alle nettbrukere, har anonymitet på nettet blitt et veldig aktuelt tema.

Bare her på Hardware.no har vi sett at anonymitets-saker gang på gang har satt besøksrekorder. Nyheten om den lille Raspberry Pi-maskinen som gjør deg helt anonym var en av ukens mest leste, og vår massive anonymitetsguide har hatt mer trafikk på fire uker enn den hadde sine førstre tre måneder, da den faktisk ble publisert.

Den samme trenden kan også ses internasjonalt. Til The Guardian, avisen som avslørte overvåkningsskadalen, kan grunnleggeren av DuckDuckGo fortelle at de umiddelbart etter avsløringen så at trafikken doblet seg.

Helt anonym

Du har trolig aldri hørt om DuckDuckGo, men vi har skrevet om den lille andungen før. Kort fortalt er dette en søkemotor akkurat som Google og Bing, men den skiller seg på ett punkt: Den er helt anonym. Mens de andre søkemotorene på nett både setter cookies og sporer det du gjør for å selge inn reklame, gjør ikke DuckDuckGo noe av dette.

Tjenesten har heller ingen form for informasjonsfiltrering. Både Google og Facebook gir deg nemlig ikke resultater kun basert på hva du søker etter, men også etter hva de tror du vil like – noe som betyr at informasjon potensielt kan forsvinne helt for deg. 

Søkemotoren har flere spennende triks og funksjoner, og du kan se dem alle i denne oversikten vi har laget »

Doblet trafikken

Trafikkutviklingen til DuckDuckGo.
Trafikkutviklingen til DuckDuckGo.Foto: DuckDuckGo

Sammenlignet med kjempene Google, Facebook, Bing og Yahoo! er DuckDuckGo en knøttliten aktør på nettet. Det var først i februar 2012 at de rundet en million treff hver dag. Denne milepælen ble oppnådd kort tid etter at Google kunngjorde at de skulle dele all informasjonen din på tvers av samtlige tjenester de har i stallen.

Trafikken stabiliserte seg på mellom 1,5 og 1,7 millioner treff helt frem til 6. juni i år, da NSA-avsløingen kom. På kort tid så søkemotoren 3 millioner treff:

– Vi så en økning akkurat når nyheten sprakk, før vi var nevnt i media, forteller Gabriel Weinberg, grunnleggeren av DuckDuckGo, til The Guardian.

Han påpeker videre at det ikke ser ut til at all den nye trafikken vil forsvinne. Som i 2012 da Google endret brukervilkårene har et lass med nye brukere kommet og blitt på nettstedet.

Vil du være helt anonym når du surfer?
Slik skjuler du identiteten din på Internett »

(Kilde: The Guardian, DuckDuckGo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen