Android får møte asteroider

Britiske ingeniører jobber nå med et prosjekt som går ut på å sende en mobil ut i verdensrommet - først og fremst for å se om det fungerer.

Planen til Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), som står bak prosjektet, er å la mobilen kontrollere en 30 centimeter meter lang satellitt og ta bilder av jorda.

- Moderne smarttelefoner er ganske utrolige. De kommer nå med prosessorer som kan gå opp til 1 GHz, og de har mye minne, sier prosjektsjef Shaun Kenyon i SSTL til BBC News.

- Først og fremst vil vi se om telefonen virker der oppe, og hvis den gjør det vil vi se om den kan kontrollere en satelitt, legger han til.

Små grønne menn
Lykkes de med prosjektet kan det bety at de kan spare store summer på å bruke tilgjengelig og relativt rimelig elektronikk i produksjonen av romfartøy i fremtiden.

Ingeniørene ved SSTL har ikke bestemt seg for hvilken mobil til vil bruke i prosjektet, men en ting er sikkert: det blir en Android-mobil.

Årsaken er ikke det at Android-figuren kan ligne et romvesen, men snarere at operativsystemet er åpent nok til å foreta modifikasjonenene som SSTL er avhengige av for å lykkes.

Mobilen kommer imidlertid ikke til å sveve fritt rundt i stjernevinden blant asteroider og meteoritter - den bygges inn i en satelitt-kasse. Ellers ville den ikke tålt temperatursvingningene og strålingen som er i verdensrommet.

I satelitt-kassen skal det også være et kikkehull slik at mobilen kan ta bilder. Bildemeldinger og annen informasjon sendes til jorden via satelittsignal

Kilder: BBC, NRK

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen