Android blir smartere, raskere og gjerrig på batteribruken
Teknofil

Android blir smartere, raskere og gjerrig på batteribruken

Her er de viktigste Android M-nyhetene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Som de hadde røpet på forhånd, brukte Google gårsdagens I/O-arrangement til å blant annet annonsere den neste versjonen av Android-operativsystemet. Det kommer i løpet av årets tredje kvartal, og har offiselt fått navnet Android M.

Slik ser utviklerversjonen av Android M ut.
Slik ser utviklerversjonen av Android M ut. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hva M-en kommer til å stå for vet vi for øyeblikket ikke. Ifølge Tech Radar bruker Googles ingeniører navnet Macadamia Nut Cookie internt, men det blir vel neppe navnet som introduseres til allmuen senere i år.

Operativsystemet kommer med en rekke spennende nyheter, og her er det som trolig blir viktigst:

Innebygd støtte for fingeravtrykkleser

Smartmobiler og nettbrett gjør stadig fremskritt på sikkerhetsarenaen, og produsenter som Samsung har allerede inkludert fingeravtrykkleser. Nå vil Google gjøre de nødvendige systemene til en standard, intern del av Android, noe som forhåpentligvis gjør det enda sikrere.

Vi har jo allerede sett at fingeravtrykksleserne i dagens telefoner har visse sikkerhetsproblemer.

Om du velger å bruke denne tjenesten kan du bytte passordene dine ut med fingeravtrykk, og du kan også bruke den når du kjøper ting via Android Pay.

Android Pay

Android Pay vil også bli en integrert del av operativsystemet, og blir også tilgjengelig for dingser som bruker Android 4.4 KitKat eller nyere. Planen er at du skal kunne bruke mobiltelefonen i stedet for kort og kontanter når du kjøper ting.

Det krever selvsagt at stedet du handler har en betalingsterminal som støtter dette. Men både Apple og Samsung jobber med tilsvarende systemer, så denne måten å betale på blir nok snart ganske vanlig.

Android Pay vil også gjøre det kjappere å kjøpe ting over nettet, slik at du slipper å skrive inn alle detaljene dine når du handler.

Lading og strømforbruk

Strømforbruket må ned, og Google har gjort flere ting for å effektivisere Android M. De har blant annet introdusert Doze, en dypere sovemodus som telefonen og nettbrettet automatisk havner i etter å ha ligget i ro en stund.

Google skal ha testet to Nexus 9-nettbrett, hvor ett kjørte Lollipop og ett kjørte Android M, med de samme appene. I standby-modus varte Android M-nettbrettet «opp til to ganger så lenge» som Lollipop-nettbrettet.

Selskapet introduserer også lading via de nye USB-C-koblingene. Dette innebærer tre til fem ganger raskere lading enn microUSB, mener Google.

Bedre tillatelser

I stedet for å måtte godkjenne alle tillatelsene en app trenger under installasjonen, kan du nå gjøre det første gang appen trenger dem under bruk. Dermed kan du også velge nøyaktig hvilke tillatelser du vil at appen faktisk skal få.

Disse kan senere endres i innstillingsmenyen, om du for eksempel angrer på en tillatelse du har gitt. 

Dette blir mye bedre for brukerne!
Dette blir mye bedre for brukerne! Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Now on Tap

Dette tillegget til Google Now skal la deg få tilgang på informasjon uansett hva du gjør. Bare hold inne hjemmeknappen en stund, så popper Google Now opp.

Ikke bare det, men systemet skal automatisk forsøke å gjette seg til hva du trenger basert på hva du holder på med.

I videoen under viser en reporter fra Engadget hvordan en venn spør via melding om hun vil være med til Coit Tower. Hun holder inne hjemmeknappen, og får automatisk opp lenker til mer informasjon om bygningen, og snarveier til navigeringstjenester og så videre.

Du kan forresten se den tre timer lange Google I/O-presentasjonen på YouTube.

Lyst til å se mer om hvordan Android M fungerer?
Vårt søsternettsted Tek.no har allerede tatt en sniktitt på operativsystemet »

(Kilder: Tech RadarEngadget, YouTube)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen