Kan jeg fortsatt kalle meg en Linux-bruker hvis jeg bruker et virtuelt skrivebord?

Andre uke som Linux-bruker

Kan jeg fortsatt kalle meg en Linux-bruker hvis jeg bruker et virtuelt skrivebord?

Har jeg jukset nå?

Nå fungerer i hvert fall Photoshop.

Etter forrige artikkel har jeg fått inn haugevis av forslag til hvordan jeg skal løse Photoshop-problemet mitt. Nå har jeg prøvd ut en rekke ulike varienter, og selv om jeg endte opp med en metode som er litt tungvint og på grensen til juks, er jeg i hvert fall ganske lykkelig.

Det siste irritasjonsmomentet

For deg som ikke har fått med deg hvilket Photoshop-problem det er snakk om, så grunner det hele i min søken etter et godt alternativ til Adobes bilderedigeringsprogram. I Linux er det svært få reelle alternativer, og Gimp dukker stadig opp som det beste alternativet. Jeg har nå brukt Gimp i snart to uker, og selv om det er mange skjulte funksjoner som stadig dukker opp, er det fortsatt ikke et godt alternativ for min del.

Ting føles rett og slett litt feil ut, og mange ting som bør kunne gjøres med et par tastetrykk fører ofte til dypdykk ned i menyene for å finne riktig alternativ.

Linux-programmene

Først kan jeg si at jeg har prøvd en rekke alternative programmer. Dette inkluderer Pixel Image Editor, Cinepaint, Pinta og Gimpshop. Sistnevnte skulle være en moddet versjon av Gimp, som skulle gjøre den mer lik Photoshop i bruk.

Problemet var at den ikke har blitt oppdatert på flere år, og det endte opp med å ikke fungere i det hele tatt. De andre programmene var litt for enkle, og manglet mye av funksjonaliteten som finnes i Photoshop og Gimp.

Hvordan få Photoshop i Linux?

Etter så mange mislykkede forsøk har jeg derfor prøvd å installere Photoshop på maskinen min, med stor hjelp fra alle tipsene jeg har mottatt fra dere lesere.

Installeringen begynner...
Installeringen begynner...

Første alternativ: Wine
Den enkleste måten å få Photoshop til å fungere var å kjøre det gjennom Wine, ifølge mange av e-postene jeg har mottatt. Wine er en forkortelse for Wine Is Not an Emulator, og er rett og slett et kompatibilitetslag som lar deg installere Windows-programmer i Linux. Man laster ned vanlige exe-filer fra nettet, og åpner de som du vanligvis ville gjort i Windows, også lar du Wine gjøre resten. I hvert fall i teorien.

I praksis var det en langt mindre smidig opplevelse for min del. Jeg lastet ned Photoshop-filene som trengtes via direkte-lenker fra Pro Design Tools (Adobe ville ikke la meg laste ned fra de vanlige sidene, ettersom jeg bruker Linux), og startet prosessen. På Wine side egne sider har Photoshop CS 5 fått "gull-sertifisering", som betyr at den skal kunne kjøres gjennom Wine, dog med visse utfordringer i installerings- og bruksfasen.

Alt så ut til å fungere helt fint i begynnelsen, og jeg fikk installeringen til å begynne. Men plutselig stoppet alt opp, jeg fikk beskjed om at installeringen var mislykket, og fikk beskjed om å restarte maskinen.

Etter å ha prøvd dette et par ganger, prøvd andre filer og feilet på samtlige forsøk på samme sted i installeringen, måtte jeg gi opp Wine.

... Men den blir aldri ferdig.
... Men den blir aldri ferdig.

Andre alternativ: CrossOver
Dette var enda et populært forslag fra mange innsendere. Crossover fungerer på både Mac- og Linux-maskiner, og lover å kunne kjøre Windows-programmer, uten Windows. På gjennomgangsvideoen deres ser selvfølgelig ting svært enkelt ut, men igjen var realiteten en helt annen. Første problem var at Photoshop CS5 ikke var støttet av Crossover, og man blir anbefalt å velge et program fra deres liste. Den nyeste versjonen de har listet opp er Photoshop CS2, men jeg prøvde likevel. Jeg fant en direktelenke til også denne versjonen, og startet CrossOver.

Prosessen gikk ganske smertefritt også her, helt til det rett og slett sluttet å fungere. Feilmeldingene begynte å dukke opp under installeringen, og programmet ville ikke installeres. Sukk...

Det var overraskende lett å installere Windows XP gjennom VirtualBox.
Det var overraskende lett å installere Windows XP gjennom VirtualBox.

Tredje alternativ: VirtualBox
Tredje og siste alternativ var et alternativ jeg hadde håpet jeg kunne slippe, men hvis dette virkelig var den eneste måten Photoshop kunne funke, var det verdt et forsøk. VirtualBox lager nemlig en virtuell maskin, som du kan installere et annet operativsystem i.

Det funker!
Det funker!

Dermed var det bare å finne fram den gamle XP-disken og sette i gang. Installeringen og oppsettet av det virtuelle skrivebordet var overraskende enkelt, og de fleste stegene var veldig selvforklarende. Man kunne velge hvor stor plass den virtuelle partisjonen skulle ha, hvor mye minne som skulle bli allokert og om lagringsplassen skulle være statisk eller dynamisk. Da dette var gjort var det bare å trykke på "start", og det gode, gamle installeringsvinduet til Windows XP dukket opp på skjermen.

20 minutter etterpå var operativsystemet installert, og jeg begynte å finne fram til de nødvendige filene. Jeg gikk igjen til Pro Design Tools for å finne de nødvendige filene, og satte igang å installere filene som man gjør til vanlig på en Windows-maskin.

Denne gangen gikk hele installeringsfasen smertefritt, uten en eneste feilmelding eller varseltrekant. Og plutselig var Adobe Photoshop CS5 installert.

Det som kanskje overrasket meg mest var hvor raskt ting faktisk gikk. Jeg sitter som sagt ikke på den kraftigste maskinvaren, og å kjøre et program via et virtuelt skrivebord var noe jeg var sikker på skulle gjøre ting veldig trege, men i praksis var det nesten ikke en forsinkelse å oppdage.

Skrivebord i skrivebordet

Nå har jeg plassert den virtuelle maskinen på et eget Gnome 3-skrivebord, og maskinen min har i praskis blitt en virtuell Matrjosjka-dukke. Likevel fungerer ting fortsatt like raskt og fint som før, og nå har jeg i tillegg tilgang til Photoshop CS 5 uten større problem.

Dermed er det store spørsmålet: Er dette juks? Jeg bruker fortsatt Ubuntu, og det aller meste av hverdagen min foregår fortsatt i Linux. Jeg kommer ikke til å bruke den virtuelle maskinen til noe annet en Photoshop (tror jeg), og det blir i praksis bare som enda et program. Likevel var responsen til de fleste av kollegaene mine "juks!" da jeg fortalte dem hva jeg hadde gjort. Hva synes du? Bør jeg gå tilbake til Gimp, eller kan jeg fortsette med det virtuelle maskinen og fortsatt kalle meg en Linuxbruker?

Som vanlig tar jeg imot forslag, tilbakemeldinger og tips med glede, på min e-post.

Dere kan også lese mine tidligere erfaringer med Linux i artiklene under:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen