Legg merke til WiFi-ikonet! Halleluja, det fungerer!

Andre uke som Linux-bruker

Legg merke til WiFi-ikonet! Halleluja, det fungerer!

– Hurra, endelig fungerer ting!

De fleste irriterende feilene fra første uke er borte.

Etter mye mas, lange sukk og store mengder irritasjon har ting endelig begynt å falle på plass i min lille Linux-boble. Første uke var hard, men andre uke ser ut til å bli en langt koseligere opplevelse.

Det bare fungerer

Gladnyhet nummer én: Det trådløse nettet fungerer! Selv om jeg ikke trenger trådløst nett for å jobbe, da jeg har tilgang til trådet nett på jobb, har det likevel vært et overhengende irritasjonsmoment som nå endelig er borte. Det dumme er kanskje at jeg ikke aner hvordan problemet ble løst.

Jeg oppdaget feilen rimelig fort da jeg brukte Ubuntu 11.10 med Unity, og måtte etterhvert belage meg på å bare plugge inn ethernet-kabelen for å få nettet til å fungere stabilt. Siden den gang har jeg imidlertid gått vekk fra å bruke Unity som "skall", og benytter meg nå av Gnome 3.

Dette er kanskje den eneste endringen jeg kan se at jeg har gjort, og nå funker det trådløse nettet. Eller som Apple-folket ville sagt: "It just works". Jeg nøyer meg med det.

Nydelig grensesnitt

Gladnyhet nummer to: Grensesnittet er griselekkert. Jeg har hatt så mange tekniske problemer den første uken at jeg nesten ikke hadde tid til å nevne alle de fine tingene det faktisk er å finne i Ubuntu - både Unity og Gnome 3.

Ting glir raskt og fint, og i Gnome 3 som jeg nå bruker er det en rekke lekre funksjoner som har blitt implementert i grensesnittet.

Det første jeg la merke til da jeg gikk over fra Unity til Gnome 3 var oversiktsmodusen som dukker opp når man flytter musepekeren opp i venstre hjørne, eller trykker på Windows-knappen (heretter kalt super-tasten) på tastaturet.

Alle vinduer på skrivebordet dukker opp, samtidig som du får oversikt over alternative skrivebord, samt favorittapplikasjonene dine på venstre side.

Det er veldig lett å få oversikt over favorittprogrammer, åpne programmer og skrivebord med én enkel tast.
Det er veldig lett å få oversikt over favorittprogrammer, åpne programmer og skrivebord med én enkel tast.

I tillegg kan man søke direkte etter applikasjoner, dokumenter og mapper, uten et eneste ekstra tastetrykk. Det er rett og slett herlig, og er i mine øyne et bedre alternativ til for eksempel OS X Lions Mission Control.

Det er også veldig lett å søke opp installerte programmer og applikasjoner fra samme oversiktsvindu.
Det er også veldig lett å søke opp installerte programmer og applikasjoner fra samme oversiktsvindu.

God oversikt over skrivebord

Det er aldri noen tvil om hvilket skrivebord du er på.
Det er aldri noen tvil om hvilket skrivebord du er på.

Jeg elsker også hvor enkelt det er å bytte mellom de ulike skrivebordene, og hvor lett det er å flytte vinduer frem og tilbake fra skrivebordene i Gnome 3.

I andre Linux-distroer jeg var innom var det litt tungvint å sette opp, og det var vanskelig å finne de riktige tastatursnarveiene for de ulike funksjonene. I Gnome 3 virker det veldig gjennomført, og det er veldig enkelt å bytte frem og tilbake. Ctrl-alt + piltast lar deg flytte frem og tilbake mellom de ulike vinduene, og hvis du i tillegg holder inne shift-knappen kan du dra med deg det aktive vinduet du bruker til det neste skrivebordet.

Enklere liming med musen

En annen nyttig funksjon som skal fungere i alle Linux-distroer er muligheten å lime med midtre museknapp (musehjulet). Nå trenger jeg bare å markere noe, og trykke med musehjulet der hvor jeg vil lime det inn, og vips er det på plass.

Det virker kanskje som en ubetydelig ting, men nå som jeg har blitt vant til det er det faktisk utrolig effektivt.

Godt varslingssystem

Jeg liker også hvordan nye hendelser kommer opp som en liten fane i bunnen av skjermen, som for eksempel en beskjed fra Skype eller MSN. Dette går igjen i hele operativsystemet, og hvis noe vil ha oppmerksomhet kommer det kun opp som en liten varsling på bunnen av skjermen, fremfor å skrike med advarsler på midten av skjermen.

Jeg byttet også hurtigmeldingsklient fra Pidgin til Empathy, så jeg kunne benytte meg av en ny funksjon i Gnome 3. Nå kan jeg nemlig svare direkte på beskjeder i den lille varslingen som dukker opp på bunnen av skjermen, uten å måtte alt-tabbe til vinduet. En liten, men veldig fin funksjon.

Varslinger dukker opp på bunnen av skjermen, og man kan svare direkte i varslingen hvis du ikke vil bytte fokus.
Varslinger dukker opp på bunnen av skjermen, og man kan svare direkte i varslingen hvis du ikke vil bytte fokus.

Ting kan være fint og nyttig

Det jeg sier er at grensesnitt, brukervennlighet og utseende faktisk har mye å si, og gjør at ting både kan være enklere og morsommere å bruke. Da mener jeg ikke eye-candy som 3D-kuber og eksploderende vinduer som mange av skallene tilbyr, men genuint nyttige egenskaper i et operativsystem som gjør det en fryd å bruke.

Oversiktsvinduet som dukker opp når jeg trykker super-tasten er et godt eksempel. Varslingene som jeg kan trykke på for å enten få opp det relevante vinduet eller snakke direkte i, er et annet eksempel.

Hadde de implementert lignende støtte for flere programmer, som for eksempel et musikkprogram slik at du får opp varsler hver gang en sang byttes, og du kan trykke for å bytte sang, hadde det vært perfekt.

Hva bruker jeg Gimp til?

Det tok en liten stund før jeg skjønte at elementer først ble limt inn som
Det tok en liten stund før jeg skjønte at elementer først ble limt inn som "floating selection", fremfor å bare legge seg på et nytt lag med en gang.
Selv om det kan se ut som Gimp har mange funksjoner lett tilgjengelig, er mange ting overkomplisert. Man bør ikke trenge separate knapper for flytting, skalering og rotering. Gjør det til én funksjon, slik det er i Photoshop!
Selv om det kan se ut som Gimp har mange funksjoner lett tilgjengelig, er mange ting overkomplisert. Man bør ikke trenge separate knapper for flytting, skalering og rotering. Gjør det til én funksjon, slik det er i Photoshop!

Alt er selvfølgelig fortsatt ikke fryd og gammen, men denne uken har utvilsomt startet langt bedre enn det jeg trodde den ville gjøre. Jeg må fortsatt bruke Gimp, noe som gjør hverdagen min flere hakk dårligere.

Jeg trenger ikke de aller mest kompliserte funksjonene, men jeg har brukt Photoshop i så mange år at jeg nesten forventer at alle bilderedigeringsprogrammer skal fungere på lik måte, eller i hvert fall at hurtigtastene er ivaretatt. Gimp gjør ting på en fundamentalt annerledes måte, og mange funksjoner overkompliseres.

Jeg har fått flere ønsker om å forklare akkurat hva jeg vil gjøre i programmet, noe som kan være veldig varierende. Til hver artikkel vi skriver på alle Tek-nettstedene må vi lage et ingressbilde i tre ulike dimensjoner. I tillegg er mange av bildene våre våre en kollasj av flere bilder lagt oppå hverandre i lag, og det er viktig for meg å kunne sy disse sammen så det blir pent og sømløst, ved å for eksempel fjerne en bakgrunn.

Dette er basisfunksjonene jeg føler være på plass. I tillegg kommer det en rekke nyttige funksjoner i Photoshop som gjør det enklere å lage et bilde som for eksempel dette, hvor det er en kombinasjon av manipulering av orginalbilde, legge til et ekstern bilde, duplisere det, legge på skygger og andre effekter.

Alternativer?

Jeg har prøvd å installere Photoshop via Wine, men uten å lykkes. Derfor er jeg på utkikk etter et alternativ, noe der kanskje kan hjelpe meg med, nå som dere vet mer hva jeg er ute etter.

Som vanlig tar jeg imot forslag, tilbakemeldinger og tips med glede, på min e-post.

Dere kan også lese mine tidligere erfaringer med Linux i artiklene under:

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen