Andre kapittel

De gamle er eldst, og i ni av ti tilfeller også best. I hvert fall når det er tegneserier det er snakk om. De saftige pionèr-stripene hvor karakterene ikke riktig hadde etablert seg, streken var røff og eksperimentell og humoren ny og frisk. Pondus i startgropa var kanskje ikke mesterlig tegnet, men på mange måter langt mer underholdende enn det som har blitt produserert det siste året. Dette, kombinert med en rekke underholdende og herlige artikler og kommentarer til en stripe i ny og ne, gjør "Eliteserien 2" til en av de beste "Pondus"-utgivelsene per dags dato, og sannsynligvis for all fremtid.

Smakfullt design, matchende innhold

Gir man ut gamle striper i en ny utgivelse er det ikke nok å smelle rundt noen permer. Har man ikke noe nytt å komme med, kan man like gjerne la stripene ligge i hylla og støve ned. Forskjellige tegnere velger forskjellige typer snadder å friste leserne med. Der "Nemi"-tegner Lise Myhre velger illustrerte dikt av André Bjerke har Rex Rudi et langt forord om band som har blitt tegneseriefigurer. For "Pondus"-redaksjonen har det nærmest blitt en tradisjon for humoristiske artikler om alt mellom himmel og jord og litt til.

Et enkelt grått bok-cover med en stilfull trygdedritings kebabkonsumerende Jokke på forsiden egner seg ypperlig i de fleste situasjoner. På stuebordet i ungkarsredet, på kjøkkenbenken hos Ola og Kari og deres avkom eller i bokhylla hos menn og kvinner i alle aldre. Og det er selvfølgelig et stort pluss med ryddig, lettfattelig og omfattende innholdsfortegnelse, slik at man lett kan bla seg frem til sakene man har lyst til å lese mer om. Om ikke alle titlene i innholdsfortegnelsen er like lette å tyde, så er de i det minste lett gjenkjennelige og vanskelige å blande sammen.

Sjonglering og hunder

Pondus har den styrken at serien appellerer til de fleste, uten at humoren er for generell og uskyldig. Frode Øverli beviser flere ganger at han allerede fra de første rundene med Pondus behersket kunststykket å sjonglere med baller merket med temaer som "grovis", "diskriminering" og "ufinhet" uten at ballene deiser i bakken eller på noen annen måte kommer på ville veier og ødelegger showet.

Utgivelsens svake sider er få – om det i det hele tatt er noen. Undertegnede ønsker seg sårt mer Pondus, flere innslag av hunden Bjarne samt innblikk i Jokkes privatliv hadde ikke vært å forakte. En artikkel eller tre av de mer fjollete og mindre interessante i utgivelsen kunne kanskje vært utelatt, men smaken er som baken og det fins sikkert de som ville ment det motsatte. Boka inneholder akkurat passe mengde materiale og kan fint tas frem til enhver tid og nytes igjen og igjen.

Konklusjon

Sett deg godt til rette, les og le. En av de beste "Pondus"-utgivelsene noensinne har sett dagens lys og forhandlerens bokhyller. Litt mer Jokke, litt mer Bjarne og litt færre lange avhandlinger om tekstmeldinger mellom redaktører og tegnere eller andre mindre interessante saker, og utgivelsen hadde vært komplett. Om Pondus er din venn er "Eliteserien 2" en bok du absolutt må ha på hedersplass i bokhylla.

Egmont Serieforlaget AS Pondus – Eliteserien 2

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen