Test

Andre-inntrykk av Sony DSLR-A100

I går fikk noen få utvalgte journalister i Norge lov til å prøve Sony Alpha DSLR A100 i en times tid i gamlebyen i Fredrikstad. Bildene vi tok får vi lov å publisere, så jeg gjorde et forsøk på å få tatt noen relevante bilder som kan brukes til å vurdere kameraet.

Før vi setter i gang, må jeg gjøre oppmerksom på at det er begrenset hva man kan gjøre på en time som man ikke engang har til full disposisjon for seg selv. Det var en vandring i byen som vi måtte følge med på, og dermed kunne vi ikke velge motiver fritt. Jeg hadde ikke stativ, og kun kit-objektivet til rådighet. Det betyr at resultatene her er indikasjoner på hva vi kan forvente, og ikke endelig dom. Men siden vi også var til stede i Marakesh under verdenslanseringen, og fikk tatt bilder der, vil resultater som er konsistente med det gi en relativt sterk indikasjon på hvordan kameraet yter.

Jeg hadde også med Canon EOS 30D med 17-85 IS som sammenlikning. Prisforskjellen blir relativt stor, så man må ta det i betraktning når man sammenlikner.

Ergonomi

Det første vi ser på er ergonomien. Kameraet ligger godt i hånden. Det er litt større enn for eksempel EOS 350D, og det gir det et større håndgrep, som jeg fant mer behagelig enn grepet på EOS 350D. Huset er bygget i plast, men det er vanskelig å si hvor solid det er. Alle kameraer i denne prisklassen er bygget i plast, og kan være svært solide.

Sony har laget en god løsning for å endre innstillinger. I stedet for en knapp til hver innstilling, er det et ratt på toppen, til venstre for blitsen. Der kan du velge funksjon, og så kan du endre innstilling for denne funksjonen ved å vri på et hjul med høyre pekefinger. Det gjør ting oversiktelig og du sparer mange knapper. Ulempen er at det kan ta litt tid å endre enkelte innstillinger. Hvis du ikke har det veldig travelt, er det likevel en metode som gjør slike endringer lette å ha oversikt over, og på et amatørkamera kan det ofte være det viktigste.

På/av-knappen er en skyvebryter som sitter øverst til venstre på baksiden. Den er grei å komme til, men kan kanskje lett bli slått på, uten at du ønsker det.

Alternativ tekst mangler

Støvfjerning
Kameraet er utstyrt med et støvfjerningssystem som rister støv av sensoren. Den er bare aktiv når du slår av kameraet, så hvis du har byttet objektiv, og er redd du har fått støv inn i kameraet, så må du slå det av før funksjonen aktiveres. Ingen stor sak, men viktig å vite. Sony har gjort det på den måten for å unngå lang oppstartstid. Oppstartstiden var dermed upåklagelig. Du vil ikke trenge å vente på at kameraet skrur seg på.

Støvfjerningssystemet bruker samme motor som bildestabilisatoren. Bildestabilisatoren sitter på CCD-sensoren, og beveger sensoren i motfase til kamerarystelsene, slik at bildet blir skarpt. Det gjør at du får fordelen av bildestabilisatoren, uavhengig av hvilket objektiv du benytter. Ulempen er at du ikke får et stødigere søkerbilde.

Sony oppgir at de har forbedret effekten til 3,5 stopp, som i praksis vil si at du skal kunne håndholde kameraet over 10 ganger så lenge som du kan uten bildestabilisator. Vi hadde ikke anledning til å teste det, men synes i utgangspunktet det høres mye ut. Dette må vi komme tilbake til nærmere test av.

LCD-skjerm

Skjermen er på 2,5 tommer og har oppløsning på 230 000 punkter. Den er lys, og fungerte meget bra ute i solskinn. Sammenliknet med standardinnstilling på EOS 30D, vil vi si at den var mye bedre. På 30D kan du skru opp lyset til skjermen, og gjør du det, blir det ganske like. Alpha A100 har bare en skjerm. Informasjon om innstillinger og eksponering vises på samme skjerm som bildene du har tatt. Det gjør at man sparer plass, samtidig som man har mye plass til denne informasjonen. Det er en løsning de deler med Olympus, og som jeg foretrekker framfor to skjermer som Canon og Nikon bruker.

Ved søkeren er det en sensor som merker når du setter øyet inntil. Da vil kameraet begynne å fokusere, slik at fokustiden blir kortere, og den skrur av skjermen for å spare strøm. Dette fungerer så greit at du ikke merker det, og ikke vil tenke på det. Men det gjør at kameraet virker kjapt, og det gir lengre batterilevetid. Sony oppgir batteritiden til ca 750 bilder, som er svært mye på et slikt kamera. Det betyr i praksis at du ikke trenger å tenke på batterilevetiden.

Kameraet har en seriebildefunksjon som gjør at du kan ta tre bilder i sekundet så lenge det er plass på minnebrikken. Så vidt vi vet, er dette det eneste kameraet i denne klassen som tilbyr dette. Det forutsetter at du har et raskt nok minnekort, som klarer å skrive fort nok. Vi forsøkte med to forskjellige kort: Sandisk Ultra II og Sandisk Extreme III. Med ultra to, stoppet det opp etter 11 bilder. Med Extreme III tok det bilder så lenge vi orket å holde på (40 bilder). Det er med andre ord en fordel med raskt minnekort i dette kameraet.

Blits
Sony lanserer to vanlige blitser og to makroblitser. I tillegg til å gjøre det blitser vanligvis gjør, kan de vanlige blitsene fungere som slave mot den innebygde blitsen, uten at den innebygde blitsen påvirker motivet. Innebygd blits kan settes til å trigge ekstern, trådløs blits et hundredels sekund før eksponeringen starter, og dermed får du bare lyset fra ekstern blits med på bildet. Da kan du holde eller plassere denne blitsen hvor du vil i rommet. Smart.

Priser
Kameraet kommer som tre forskjellige pakker.
Kun hus har en veiledende pris på 8490,-
Med 18-70 kit-objektiv: 8990,-
Med 18-70 og et teleobjektiv: 10 490,-
Alle skal bli tilgjengelige i august.

Sony Alpha DSLR-A100   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen