Anbefalte artikler: RIAA sin kamp mot nedlastning

  • Endret

19 okt 03: RIAA advarer flere fildelere
Denne helgen gikk RIAA til affere på nytt og sendte brev til 204 fildere. På grunn av all kritikken fra den første runden har RIAA leggt ann en litt mykere profil, denne gangen får brukerne 10 dager på seg til å kontakte RIAA for å rydde opp. Dersom det ikke gjøres vil vedkommende bli saksøkt. Alle de 204 som nå er kontaktet, har delt over 1 000 sanger via forskjellige tjenester. RIAA går heller ikke ut med navnene. 64 av de som ble saksøkt i første runden har blitt enige med RIAA om et forlik som i snitt har vært 3000 dollar.
Les mer hos usatoday .

16 okt 03: Åpent brev mot RIAA
”The RIAA does NOT represent the views of the entire music industry” sier sjefen for Go-kart Records, i et åpent brev. Go-kart Records er et av de større uavhengige plateselskapene og står dermed ikke under RIAA. Om holdningen til RIAA sier han: “While they all admit the pie is shrinking, it's their pie and they want all of it.”
Les hele brevet hos eworldwire .

15 okt 03: RIAA saksøker ny uskyldig person
Tidligere har vi lest om den 65 år gamle damen som ble saksøkt av RIAA for fildeling på KaZaA. Damen som bruker MAC slapp så vidt unna søksmål. Nå kommer nok en person frem som benekter at han har hatt noe med fildeling å gjøre. Mannen som aldri har hørt om KaZaA liker heller ikke den musikken som RIAA beskylder han for å ha lastet ned.
Les mer hos wired.

14 okt 03: RIAA oppfordrer Charter til å gi opp
RIAA har forlangt å få utlevert navnet på 93 KaZaA brukere som er kunder hos nettleverandøren Charter. Charter forsøker å skjerme siden kunder og nekter å utlevere informasjonen til organisasjonen. RIAA har anmeldt selskapet og mye kan tyde på at det vil bli en ny rettssak lik Verizon tidligere var igjennom.
Les mer hosCNet. og
hos ZDNet.

12 okt 03: Flere oppfordrer til boikott
Den siste tids handlinger vekker stadig mer irritasjon ute i markedet og daglig kommer det oppfordringer om nye boikotter. 98 websider har så langt motert seg på denne boikott listen, for å markere avstand mot RIAA. Ikke overaskende er det Boycot-RIAA.com som står bak denne aksjonen.
Les mer hos slyck .

11 okt 03: Intervju med Alex Halderman
Betanews har snakket med Alex Halderman som ble kjent for å ha knekket en kopisperre på CD plater. Den enkle oppskriften gjorde at Alex Halderman først ble saksøkt og at tiltalen mot han ble droppet kort tid etterpå. Mye styr for å en shift knapp.
Les intervjuet her.

10 okt 03: Ny CD kopibeskyttelse knekket
En student fra Princeton i USA la ut en oppskrift på sin nettside om hvordan man kan knekke en CD beskyttelse. Etter at oppskriften var langt ut har SunnComm Technologies som har utviklet beskyttelsen anmeldt studenten og truer med rettssak. (Aksjeverdien av SunnComm falt med 10 millioner dollar når denne nyheten ble kjent.) Studenten som er i ferd med å ta doktorgrad i datasikkerhet frykter ikke noe søksmål. "I don't think telling people to press the Shift key is a violation of the DMCA.". Så enkelt var det!
Les mer hos wired .


Les hele rapporten her.

10 okt 03: Fengsel for salg av kopierte CD plater
En mann fra New York må sone 6 måneder i fengsel og betale 3 329,50 dollar i bot for å ha solgt hundrevis av CD plater med nedlastet musikk over nettet. Om det ikke var nok, så får mannen heller ikke lov til å røre en datamaskin på et år. Misikken skal ha blitt solgt via mannens nettside EmpireRecords.com og ble stoppet av en ” undercover” FBI agent som kjøpte 200 plater fra denne siden som bevismatereale.
Les mer hos silicon og RIAA får hjelp av
Les mer hos FBI .

09 okt 03: Fildelingstjenester med planer om å bli lovlige.
En gruppe som er satt ned av fildelingstjenestene Kazaa and Altnet har kommet opp med en plan for å gjøre tjenestene mer lovlige. I følge gruppen vil de med å ta betalt fra sine brukere, kunne bidra med 900 millioner dollar hver måned til musikk industrien. Gruppen mener selv at de nå har startet fredsprosessen får selvfølgelig det glatte laget av RIAA.
Les mer hos Yahoo.

08 okt 03: RIAA går etter flere brukere
RIAA stopper ikke i sin kamp mot de som driver med fildeling, nå har de forlangt utlevert navnene på 911 personer fra forskjellige nettleverandører. Sist var det KaZaA brukerne som fikk gjennomgå og denne gangen er det brukerne av Bearshare, Limewire og Shareaza som står på listen. Mer detaljer om nettleverandører og brukere finner du her, sammen med en komplett liste med brukernavn her. Taktikken til RIAA kommer til å bli den samme: Skrem vettet av brukerne med ekstreme beløp, 150 000 dollar per sang, ha en haug av advokater, spill snill og gå inn et ”forlik” på mellom 2 000 og 10 000 dollar. Ingen har så langt turt å møte RIAA i retten. Her kan er listen over de første 260 offerene . 08 okt 03: Halloween boikott av RIAA
En gruppe fildelere oppfordrer alle til å delta i en felles boikott mot RIAA og artister som er i mot fildeling i en boikott de kaller: “Nationwide Halloween Rave Against the Bullies in the Record Industry.” Spar penger på kostymer og sitt hjemme og si nei til RIAA, lyder oppfordringen til gruppen bak boikotten. Hele boikotten vil bli gjennomført som en online aktivitet for å markere avstand mot de nylige søksmålene mot Kazaa, Grokster og Morpheus.
Les mer hos Chicago Indymedia .

07 okt 03: Lavere CD salg tiltross for mindre fildeling
Platebransjen har heletiden lagt skylden på et fallende CD salg på piratkopiering og fildeling. Nå viser de siste tallene fra USA at fildelingen der borte har gått ned med over 40 % siden september. Dermed skulle man tro at CD salget ville ta seg opp, noe det ikke har gjort. Salget av CD plater falt nylig med 11 %. ”It is way past time for the predatory to end and the licensing to begin.”
Les mer hosAustralianit News .

07 okt 03: Jon Bing om platebransjen
Jon bing har latt seg intervjue av ballade.no og svart på spørsmål som: er det for eksempel lov å dele musikkfiler over Internett? Er kopisperren musikkens venn eller fiende? Hva skal til for å få i gang et effektivt filsalg over Internett? Dette var det siste av tre artikler som er skrevet etter intervjuet med Bing. Les hele intervjuet hos ballade.

06 okt 03: Hollywood kjemper mot piratkopiering
Det er ikke bare RIAA som kjemper mot piratkopiering, det gjør også MPAA for Hollywood. Filmindustrien ligger noen år bak platebransjen på dette området, men de satser alt på å ikke komme i samme situasjon som platebransjen. Et av trekkene er å redusere tiden fra en film lanseres til den er tilgjengelig på DVD. De har også sluttet å sende ut ”screener” av filmene. Priser er også et virkemiddel som bransjen bruker.
Les mer hosSiliconvalley .

06 okt 03: RIAA motstand også fra platebutikker
RIAA har i det siste møtt motstand fra politikere og artister. Nå reagerer også platebutikkene på RIAA sine handlinger. “It’s like they [the RIAA] shot themselves in the foot and are crying about it,” sier eieren av en platebutikk i Alabama. Skal ting bli bedre må prisene ned og butikkene må sates på service.
Les mer hos datelinealabama .

05 okt 03:Musikk nedlastning også for Windows brukere
Etter at Apple i lengre tid har solgt musikk til kun Amerikanske Mac brukere, er situasjonen i ferd med å bedre seg for Windows brukerne. MusicMatch er allerede på banen og selger musikk. Nye Napster kommer allerede neste uke, i tillegg er det ventet at RealNetworks, AOL og Dell snart kommer på banen for Windowsbrukere. Alle tjenestene er ventet å tilby mellom 100 000 og 200 000 sanger og prisen kommer til å ligge på 99 cent. Les mer hos Reuters.

03 okt 03: Napster comeback
9 oktober er dagen da Napster kommer tilbake på nett. Denne gangen er det også i en lovlig variant. Roxio er selskapet som i fjor kjøpte Napster for 9 millioner, har laget en abonementsløsning som skal tilfredsstille plateselskapene. Napster 2.0 vil kunne tilby sine kunder rundt 500 000 sanger, noe som er over det dobbelte av det konkurentene tilbyr.
Les mer hos Betanews.

02 okt 03: Refs til RIAA og KaZaA
Både RIAA og KaZaA fikk begge riper i lakken etter at høringen i Senate Permanent Subcommittee var over. Formålet med høringen var å finne en bedre taktikk enn å saksøke alle de som laster ned. I tillegg til KaZaA og RIAA var LL Cool J, Chuck D og en av de 260 saksøkte tilstede. Platebransjen som mener det er en link mellom nedlastning av musikk. Undersøkelser viser at nedlastning av musikk har gått kraftig tilbake (41 %), uten at det har bidratt til økt musikk salg. Dette gir platebransjen og RIAA et forklaringsproblem.
Les mer hos her.

01 okt 03: Rappere ut mot platebransjen
"P2P to me means power to the people," mener Chuck D. "I trust the consumer more than I trust the people at the helm of these (record) companies." Les mer om rappernes meninger hos Billingsgazette .

01 okt 03: RIAA forlanger filter
RIAA forlangte i går under en høring hos Senate Governmental Affairs Committee's, at P2P tjenestene må legge inn filtre for kopibeskyttet musikk. Representanter fra Sharman som forklarte seg på vegene av P2P tjenestene, påpeker at det vil være tilnærmet umulig da de ikke har noe kontroll over programmer etter at det er lastet ned. Sharman sammenliknet dette med at Microsoft skulle kontrollere alt som ble sendt via Outlook. Andre som også deltok i denne høringen var LL Cool J, Chuck D og en student som nylig har inngått et forlik med platebransjen deltok. Artistene her påpeker at det er riktig at artister skal få betalt for sitt arbeide, men at de samtidig ikke støtter platebransjen. Les mer hos pcworld .

30 sept 03: P2P selskaper går sammen mot RIAA
Grokster, Streamcast, Limewire og tre andre fildelingsleverandører går nå sammen og oppretter en gruppe som skal kjempe mot RIAA og piratvirksomhet. Formålet med P2P United er å lobbe på samme måte som RIAA og la politikerne få høre begge sider av saken. Samtidig oppfordrer de politikerne til å få en ordning på situasjonen, som takket være RIAA har gått helt av hengslene.
Les mer hos theregister .

30 sept 03: RIAA inngår forlik med 64
RIAA har inngått antale med 64 personer som de har truet med gigantiske søksmål, 12 av disse var ikke med i gruppen på 261 som ble saksøkt for et par uker siden. RIAA ønsker ikke å gå inn på hvor store beløp det er snakk om. I følge advokatene varierer beløpene mellom 2500 og opp til så mye som 10 000 dollar.
Les mer hos arstechnica og dc.internet.

In the 'oops' category, the RIAA was forced to withdraw its suit against a 66 year old computer neophyte (read Apple User for god's sake) when they discovered she thought 'Kazaa' was a magician playing at local kids' birthday parties.

Boston Globe .

29 sept 03: Nye alternativer
Mange i musikkbransjen mener det er på tide å se på ulike alternativer. Et alternativ som har dukket opp og skal prøves ut denne høsten, er innføring av lisens på fildelingstjenestene. Pengene fra disse lisensene samles og fordeles videre til musikerne. Dette forlaget støttes av musikere men blir lunkent mottatt hos RIAA. (Ikke så rart da deres rolle kan bli mer overflødig med et slikt system.) Denne uken skal også RIAA inn på ”teppet” i og forklare sine handlinger de siste ukene. USA Today.

Lesebrev: Tilstadighet blir det postet forskjellige leserbrev som både kritiserer og støtter platebransjens kamp her er et lite utvalg.

25sept 03:Artister forsvarer fil delere
I Nashville har 50 musikere gått sammen i en markering til politikerne for å markere sitt synspunkt i debatten om fildeling. På den måten ønsker de å vise politikerne at ikke alle i musikkbransjen deler samme synspunkter som RIAA og Britney Spears. Les mer hos smh.

25 sept 03: KaZaA saksøker RIAA
KaZaA som tidligere har blitt saksøkt av RIAA for å ha oppfordret til forbrytelser, tar nå igjen og saksøker RIAA for brudd på kopi rettigheter. Les mer hos Wired og The Register .

25 sept 03: RIAA trekker søksmål
RIAA har trukket tilbake et av søksmålene mot de 261 filderlerne som ble tiltalt for et par uker siden. Kvinnen som nå slipper å møte i rettet er en 66 år gammel kvinne som sier hun aldri har brukt fildelingsprogrammer. Kvinnen som er en Mac bruker ble beskyldt for å ha lastet ned og delt over 2000 sanger via KaZaA. RIAA forsøker å innta den ”snille” rollen og lar ”tvilen komme den tiltalt til gode” og dropper tiltalen mot henne. Samtidig sier de at de mener hun er skyldig. At KaZaA ikke fungerer på Mac har vist ikke så stor betydning.
Les mer hos Siliconvalley.

24 sept 03: Jakten på den perfekte CD
Fildelingstjenestene har gitt musikkelskere en smak av frihet, som vil bli umulig å stoppe for platebransjen. Spesielt siden de eksisterende alternativene er alt for dårlige. Journalisten Jane Hughes som jobber i USA Today har forsøkt å bruke de lovlige musikktjenestene for å lage sin ”perfekte” CD. Det viste seg å ikke være så lett.
Les mer hos Quicken.

24 sept 03: Forbrukere protesterer mot RIAA
Stadig flere forbrukere blir mer og mer fustrerte over hvordan platebransjen behandler sine kunder. Derfor er det heller ikke overraksende at det dukker opp flere kampanjer som går på å straffe selskapene der det svir som verst, platesalget.
Her er et par som vi har kommet over i dag:
Kanadiske Tracy og Paul med sitt kjedebrev.
P2Pnet Canada.

23 Sept 03: Kampen mot piratkopiering blir dyrere
I følge en nylig publisert undersøkelse vil kostnadene i forbindelse med piratvirksomhet øke drastisk i årene fremover. Om 5 år vil kostnaden komme opp i hele 4,7 milliarder dollar mot dagen 2,8 milliarder. Hovedårsaken til de økte kostnadene er nedlastningsnettverk som KaZaA og Grokster. Informa Media som har gjennomført undersøkelsen påpeker at inntektene fra online salg også kommer til å gå kraftig opp og vil nå 3,9 milliarder innen 2008.
Les mer hos The Guardian .

23 sept 03: Bøllete eller riktig?
Etter en lang rettssak klarte platebransjen å få medhold i at Napster drev med ulovligheter. Dermed har platebransjen en utfordring med å forklare hvorfor de andre stedene er ulovlige men fortsatt er oppe. RIAA bruker bevisst sin tyngde på å skremme folk og presse dem for penger uten at saken blir testet for retten. Vi saksøker deg for inntil 150 000 dollar per delt sang, eller vil du godta 75 000 dollar i uten en rettssak?
WSWS har skrevet en god omtale av RIAA sine handlinger den siste tiden. Les mer Les mer hos WSWS.

22 Sept 03: iMesh neste offer
RIAA har lastet seg over sitt neste offer. Denne gangen er det iMesh som må møte i retten. Hele 18 selskaper har saksøkt selskapet for brudd på kopibeskyttelsesreglene. iMesh går for å være det 3 største fildelingsselskapet holder til i Tel Aviv og har flere millioner brukere over hele verden.

Les mer hos p2pnet.

22 sept 03: Salgstall under lupen
RIAA har klart å få med seg pressen på at nedgangen i musikk salg skyldes nedlastning fra internett. Men stemmer det? P2Pnet undersøkte tallene fra RIAA og kommet til en helt annen konklusjon. CD salget har gått ned isolert sett, men salg av musikk på DVD har hatt en enorm økning som dekker opp for mye av det tapte. I tillegg koster en musikk DVD nesten dobbelt så mye.
Les mer hos p2pnet.

21 sept 03: Hvem er det egntlig som stjeler?
RIAA påstår at tyveri er tyveri uansett om det er i butikker eller på nett. Desverre har ikke RIAA helt grunnlag for denne påstanden. I en rettsak fra 1985 som sier at brudd på kopibeskyttelse ikke nødvendigvis er tyveri. Verre er det med RIAA som har avtaler med artister og saksøker brukere på vegene av artister, samtidig som de beholder pengene selv.
Les mer hos Counterpunch.

18 sept 03: Søksmålene har liten effekt
Internett Nielsen//Netratings har gjort en undersøkelse for å se effekten av RIAA sitt massesøksmål som nylig ble kjent denne uken. Desverre for RIAA ser det ikke ut som at denne meget høyt profilerte aksjonen har fått noen umiddelbar effekt på bruken av KaZaA.
Uken før det ble kjent at RIAA gikk ut mot 260 brukere, ble det registrert at 4,7 millioner amerikanere logget seg på tjenesten. Uken etter annonseringen var antallet redusert til 4,23 millioner. En nedgang på snaue 5%.
Siden juni har nedgangen derimot vært veldig stor, da var det 7 millioner amerikanere som brukte KaZaA. Det er en nedgang på hele 40 %. Les mer hos Yahoo .

17 sept 03: Politikere tvilsomme til RIAA
Vi har sett at en rekke artister har reagert sterkt på RIAA sin ekstremt aggressive fremgangsmåte. Nå ragerer stadig flere politikere også på RIAA (se Senator Takes a Swing at RIAA ) og flere ønsker å se nærmere på Digital Millennium Copyright Act (DMCA) som gjør det mulig for RIAA å gå til sak mot enkeltpersoner. Les mer hos Infoworld og eWeek .
Samtidig sitter tre dommere i US Court of Appeals District of Columbia og hører på argumenter fra begge sider for å finne ut om RIAA skal kunne gå etter privatpersoner på denne måten. Les mer hos hindustantimes .

16 sept 03: Taktisk bommert av RIAA
Mange mener saksøkingen av den 12 år gamle jenta var en stor tabbe av RIAA. Resultatet har blitt at organisasjonen nå fremstår som er stor hensynsløs bølle, som har blitt for grådig. Dermed har motparten vunnet et poeng. Debatten er låst og partene argumenterer på forskjellige plan. Spaltist Tom McHenry foreslår heller at plateselskapene gør som de gjorde når vinyl salget falt: Sats på et nytt format.
Les mer hos The Exponent

15 sept 2003: Mer trøbbel for RIAA
Mange av de 261 som RIAA saksøker for nedlastning av filer er mindreårige. RIAA løser det problemet med å saksøke foreldrene. Jus professor mener at RIAA må bevise at foreldrene har tatt del i handlingen for at de skal ha muligheten til å saksøke foreldrene. Les mer hos USA Today.

15 sept 2003 Artister uenige med RIAA
Ikke alle artister er enige i RIAA sitt korstog mot deres kunder. Stadig flere artister mener bransjen bør finne en beder måte for å utnytte det potensialet som Internet tilbyr.
"They're protecting an archaic industry," sier Grateful Dead's Bob Weir og "Those scare tactics are pure Gestapo." Sier Chuck D i Public Enemy om RIAA søksmål mot en 12 år gammel jente. Les mer hos JSOnline.

14 sept 03: RIAA
En litt humoristisk artikkel om RIAA sin agressivitet ovenfor fildere og andre som kommer i veien for deres kamp mot fildeling. Les mer hos NRK

13 sept 03: Lene Marlin kilden funnet
Ergo Group oppdaget på fredag at det lå en ulovlig kopiert versjon av Lene Marlins nye CD på deres servere. Dermed er det ikke utenkelig at gjerningsmannen kan bli tatt. EMI lover at saken skal få konsekvenser. Les mer hos NRK

12 sept 03: Lene Marlins nye CD allerede på nett
Lene Marlins siste CD "Another Day" er lagt ut på internett i sin helhet, ti dager før den offisielle utgivelsen. Les mer hos NRK

12 sept 03: Jenta får hjelp
Familien til den 12 år gamle jenta som måtte betale 2 000 dollar til RIAA, har fått tilbud fra flere nettsteder og DJ’er som er villige til å betale boten. Les mer hos Reuters

10 sept 03: RIAA blir saksøkt
RIAA har tidligere gått ut og tilbydd amnesti for fildelere som er villige til å oppgi seg selv til RIAA. Nå blir RIAA selv saksøkt av en innbygger i California, på bakgrunn av amestiet. Les mer hos ZDnet.

10 sept 03: RIAA blir enige med 12 åring
Familien til den 12 år gamle jenta som var en av de 261 som RIAA planla å saksøke, har blitt enige med RIAA å betale 2000 dollar i erstatning. Tidligere har slike forlik endt på mellom 15 000 og 19 000 dollar. Les mer hos ZDnet.

09 sept 03: RIAA saksøker 71 åring
På listen over de 261 som RIAA planlegger å saksøke, finnes en 71 år gammer bestefar. Han mener det var barnebarna som brukte datamaskinen hans. I tillegg er en professor fra det prestisjetunge Yale Universitet på listen til RIAA. Les mer hos Irish Examiner .

09 sept 03: RIAA Saksøker 12 åring
RIAA saksøker 261 personer for ulovlig nedlastning av musikk. En av de som saksøkes er en 12 år gammel jente. Familien rissikerer nå 150 000 dollar i bor for hver sang. Les mer hos The Register.

Innvendinger og synspunkter mottas med takk og kan sendes hit.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen