Anbefaling av speilrefleks

Oppdatert: 10/12-2004

Speilrefleks er inntil videre overlegne kompaktkameraer som fotografiske verktøy. Bildebrikken er vesentlig større enn på kompaktkameraer, noe som gir bilder med mindre støy og renere fargegjengivelse. Speilrefleks er også normalt svært raske i bruk, og har avanserte fotofunksjoner lett tilgjengelig.

De fleste speilrefleks har utskiftbar optikk. Dermed kan man kjøpe objektiver som passer akkurat til sitt eget behov. Det samme gjelder eksternt blitsutstyr. Ulempen er at disse tingene som oftest er svært dyre.

I tillegg til kamerahuset må man altså regne med å kjøpe objektiver, beskyttelsesfilter til objektivene, ekstern blits og selvsagt minnekort. Dette ekstrautstyret kan fort bli dyrere enn selve kamerahuset.

Før du velger speilrefleks, må du gjøre deg opp en mening om hvilken "leir" du vil tilhøre. For de fleste vil valget stå mellom Canon og Nikon, men Konica Minolta og Olympus har også nylig lansert systemer som virker fristende.

Har du objektiver fra før kan valget være enkelt, men ellers er valget svært vanskelig.

Kort om de viktigste "leirene":

Canon

Kom sent i gang i den digitale speilreflekskampen, men har de siste årene ligget fremst i tet teknologisk - særlig på proffsiden. Til Canon finnes det et enormt utvalg av objektiver og tilleggsutstyr.

En ulempe med Canon er at de digitale speilrefleksene har forskjellige bildebrikkestørrelser, og en del nyere Canon-objektiver er ikke lenger kompatible med proffmodellene som har større bildebrikker. Kjøper du et Canon EF-S objektiv kan du altså ikke ta med deg objektivene videre til en modell du senere kjøper med større bildebrikke.

>> Oversikt over alle Canons speilrefleks

Contax

Ligg unna.

Fujifilm

Fujifilm har tilsynelatende falt litt av kampen om speilrefleksmarkedet de siste årene. Fujifilm lager kameraer som er kompatible med Nikons objektiver og ekstrautstyr. Den nye S3 Pro er et spennende kamera, men blir trolig for dyr i forhold til ytelsen for folk flest.

>> Oversikt over alle Fujifilms speilrefleks

Kodak

Kodak lager kameraer som er kompatible med Canon eller Nikons objektiver. Kameraene har i perioder vært ledende på oppløsning, men har ikke i ytelse eller kvalitet ellers vært helt på høyden. Likevel; på pris i forhold til oppløsning er Kodak et reelt valg for spesielt interesserte.

>> Oversikt over alle Kodaks speilrefleks

Konica Minolta

Minolta har sovet i timen, og kommer med sitt første digitale speilrefleks i disse dager. I mellomtiden har de største konkurrentene etablert solide posisjoner både på kameramodeller og tilbehør.

Konica Minolta satser på kameraer med innebyd bildestabilisator på bildebrikken - et genialt konsept. Inntil produsenten viser en større satsing ville vi imidlertid satset på en av markedslederne.

>> Oversikt over alle Konica Minoltas speilrefleks

Nikon

Nikon dominerte kampen om digitale speilrefleks for noen år siden, men har de siste årene ligget litt bak Canon. I motsetning til Canon produserer ikke Nikon bildebrikkene selv (med unntak av Nikon D2X), og dette gir Nikon en ulempe i konkurransen.

Nikon har imidlertid hatt en mer tydelig strategi mht. objektiver enn Canon; så godt som alle objektiver med Nikon-fatning kan brukes til alle Nikon-kameraene, men eldre objektiver støtter ofte ikke avansert lysmåling og annen avansert funksjonalitet.

Kjøper du et Nikon-objektiv i dag kan du være helt sikker på at du kan bruke objektivene også på senere proff-modeller du måtte kjøpe. Nikon har også vært flinkere til å oppdatere objektivportefølgen sin enn Canon slik at alle Nikons objektiver nå gir god bildekvalitet til digitale speilrefleks.

>> Oversikt over alle Nikons speilrefleks

Olympus

Olympus har vært ute av speilrefleksmarkedet en stund, og har kunnet bygge opp et nytt system helt fra bunnen av. Dette har ført til et spennende system med unike funksjoner og egenskaper. Olympus har for tiden det rimeligste speilreflekskameraet med 8 megapiksler oppløsning.

Den største ulempen med Olympus er at systemet er så nytt at det foreløpig ikke finnes like mye ekstraustyr som til f.eks. Canon og Nikon. Bildebrikken er også mindre enn på de konkurrerende systemene, og det er derfor sannsynlig at man ikke vil få kameraer med like høy oppløsning i fremtiden.

>> Oversikt over alle Olympus sine speilrefleks

Pentax

Pentax har også sovet i timen, og de to speilrefleksene de har lansert til nå har vært alt annet enn ekstraordinære. Pentax må lansere bedre kameraer enn konkurrentene til en lavere pris for at de skal ha noen sjanse i dette tøffe markedet. Ingenting tyder på at produsenten vil være i stand til det med det aller første.

>> Oversikt over alle Pentax sine speilrefleks

Sigma

For spesielt interesserte.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen