ANBEFALING: Dette er våre minne-anbefalinger

Anbefaling RAM/minne

(Foto: Sindre Eldøy - Hardware.no)

Dette er våre minne-anbefalinger

Mer minne er en billig og god oppgradering, dette er produktene du bør velge.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For at maskinen skal ha god ytelse, er det viktig at den har tilstrekkelig kapasitet i minnet – såkalt Random Access Memory (RAM). Dette fungerer som et mellomlager for alle programmene du kjører. Hvis programmene du kjører krever mer minne enn maskinen har, vil harddisken benyttes som mellomlager, og da vil maskinens ytelse reduseres kraftig.

Hører du at hardiskene i maskinene dine jobber mye kontinuerlig, kan det være et tegn på at maskinen har for lite minne. I Windows er det dessuten enkelt å sjekke hvor mye minne maskinen bruker ved å starte «Windows Task Manager» og se under fanen «Performance».

Hvor mye minne trenger du?

For vanlig bruk anbefaler vi at du har minnemoduler med en kapasitet på 8 GB. Dette er mer enn tilstrekkelig for vanlig bruk og spilling, og prislappen er forsatt svært hyggelig. Er du på stramt budsjett kan du gå ned til 4 GB, men kjører du litt tyngre programmer eller flere programmer samtidig kan det bli knapt med minne.

For de som planlegger å kjøre mange programmer på maskinen samtidig, drive med tung video- eller bilderedigering eller tyngre serveroppgaver, kan 16 eller 32 GB kapasitet komme til nytte. Da er du imidlertid avhengig av å kjøre et 64-bits operativsystem, noe de fleste systemer i dag støtter.

Frekvens og CAS-latency (CL)

Minnemodulenes arbeidsfrekvens og CAS-latency bestemmer ytelsen til minnet. Minnets arbeidsfrekvens er mest avgjørende for ytelsen, mens minnets tilgangstider (CAS-latency) kommer i andre rekke.

Minnemoduler med en arbeidsfrekvens på 1333 MHz er ofte tilstrekkelig, men om du ikke har veldig stramt budsjett anbefaler vi at du kjøper minnemoduler med 1600 MHz arbeidsfrekvens eller høyere. Dette gir deg noe høyere ytelse, og prisforskjellen er ubetydelig.

Ulike hovedkort, ulike krav

Du må velge minne som passer sammen med prosessoren og hovedkortet i maskinen. Både AMDs og Intels plattformer benytter seg nå av DDR3-moduler. Intels og AMDs nyeste plattformer støtter alle minnemoduler med frekvenser på 1600 MHz eller høyere. Du kan uten problemer installere raskere minnemoduler enn hovedkort og prosessor støtter, men minnet vil ikke kjøre med en høyere frekvens enn det komponentene støtter.

De fleste plattformer fra AMD og Intel har to minnekanaler. Det betyr at du bør kjøpe to eller fire like minnemoduler, for å få maksimal ytelse. Unntaket er Intels verstingplattform LGA2011, som er utstyrt med fire minnekanaler. På LGA2011-plattformen bør du benytte fire eller åtte like minnemoduler for maksimal ytelse.

Pass på å installere minnemodulene i riktig spor, installeres de feil kan du risikere halvert ytelse. Instruksjoner for installasjon på ditt hovedkort finner du i hovedkortets brukermanual.

Det er dessuten ofte nødvendig å sette minnets arbeidsfrekvens og tilgangstider i hovedkortets BIOS for at minnet skal kjøre på spesifisert frekvens. Det er nemlig hovedkortet og prosessoren som bestemmer minnefrekvensen. I hovedkortets brukermanual finner du også instruksjoner for dette.

Dette er minnet vi anbefaler

DDR3 – to kanaler

Tokanals DDR3-minne benyttes på AMDs AM3+ og FM2-sokkel, samt Intels LGA1155-sokkel.

Kingston HyperX blu.
Kingston HyperX blu.

Budsjett:
Er du en ute etter et billig alternativ anbefaler vi Kingston HyperX blu DDR3-1600 4GB (2x2GB). Disse minnemodulene kan skilte med fire gigabyte kapasitet, 1600 MHz effektiv minnefrekvens og tilgangstiden CL 9. Settet har en hyggelig prislapp på rundt 350 kroner.

– Finn beste pris på Kingston HyperX blu 4GB DDR3-1600

Ballistix Tactical.
Ballistix Tactical.

Hvermansen:
Har du litt mer penger å rutte med, vil vi anbefale Crucial DDR3 BallistiX Tactical 1600 8GB (2x4GB). Minnemodulene har kapasitet på åtte gigabyte og effektiv minnefrekvens på 1600 MHz med tilgangstiden CL 8. Med en prislapp fra rundt 450 kroner er dette settet et godt alternativ for folk flest.

– Finn beste pris på Crucial DDR3 BallistiX Tactical 1600 8GB (2x4GB)

Kingston HyperX Beast.
Kingston HyperX Beast.
Corsair Dominator Platinum.
Corsair Dominator Platinum.

Høy ytelse eller stor kapasitet
Ønsker du å kjøpe minnemoduler med svært god ytelse, bør du se nærmere på Kingston HyperX Beast 8GB 2400 MHz som tilbyr en arbeidsfrekvens på hele 2400 MHz ved CL11. Her får en rå minneytelse til 700 kroner.

Vil du ha virkelig kjappe minnemoduler og ikke bryr deg om prislappen, finner vi også særdeles gode minnemoduler i Corsairs Dominator Platinum-serie. Her vil vi trekke frem Corsair Dominator Platinum DDR3 2666MHz 8GB. Her får du to minnemoduler på 4GB med arbeidsfrekvensen satt til 2666 MHz og tilgangstidene CL11. Prislappen starter på 1400 kroner.

Les vår test av Corsair Dominator Platinum

Har du derimot behov for store mengder minne, kan ett eller to sett med Crucial BallistiX Sport 2x8GB DDR3 anbefales. Disse tilbyr 16 GB minne med 1600 MHz arbeidsfrekvens ved CL9, til akseptable 850 kroner.

Høy ytelse:
– Finn beste pris på Kingston HyperX Predator 2x4GB DDR3 2400MHz
Finn beste pris på Kingston Corsair Dominator Platinum DDR3 2666MHz 8GB

Stor kapasitet:
– Finn beste pris på Crucial BallistiX Sport 2x8GB DDR3

DDR3 – fire kanaler

Kingston HyperX 10th Anniversary.
Kingston HyperX 10th Anniversary.

Mye for pengene:
Firekanals DDR3-minne benyttes av Intels LGA2011-plattform. Dette er en forholdvis dyr plattform, og vi vil da anbefale deg å kjøpe minnemoduler som står i stil til resten av systemet. Et godt alternativ her er Kingston HyperX 10th Anniversary 4x4GB - DDR3 2400MHz CL11, som koster rundt 1300 kroner.

– Finn beste pris på Kingston HyperX 10th Anniversary 4x4GB - DDR3 2400MHz CL11
– Les vår test av Kingston HyperX 10th Anniversary 4x4GB - DDR3 2400MHz CL11

Entusiasten:
Er du ute etter rå ytelse og mye kapasitet, er Kingston HyperX Beast 4x8GB DDR3 2400 MHz et spennende produkt med hele 32 GB og en arbeidsfrekvens på hele 2400 MHz, ved CL11. Mange hovedkort for LGA2011 har mulighet for å installere hele 8 minnemoduler, så her er det ingen ting i veien for å benytte to sett med minnemoduler fra Kingston for 64 GB minne med rå ytelse. Verstingsettet fra Kingston har en prislapp på rundt 2600 kroner.

Finn beste pris på Kingston HyperX Beast 4x8GB DDR3 2400 MHz

Skal du bytte minne i din bærbare er det et par ting å huske på:
Slik bytter du minne i en laptop »

Gå tilbake til anbefalingsseksjonen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen