ANBEFALING: Her er kameraene vi anbefaler i sommer
Anbefaling
(Bilde: Montasje: Tek.no)

Her er kameraene vi anbefaler i sommer

Ute? Inne? Hjemme? På farten? Under vann? Over vann? Her bør du finne noe som passer din bruk.

Superzoom - når rekkevidden teller

Vi mennesker er fortsatt ganske primitive, og selv om vi liker å tro at vi er kaldt kalkulerende vesener som tar gode valg basert på sunn fornuft og god folkeskikk, har vi lett for å la oss blende av store tall. Antall ganger zoom er et slikt tall. Det er for all del ikke bare markedsføringsvissvass. 

Disse kameraene gir oss nemlig en svært bra rekkevidde, til en pris og bærbarhet som de store telene for systemkameraer ikke er i nærheten av å møte. Hvis du er på safari, hjelper det lite at det er lite ISO-støy i bildet, hvis løven du forsøker å ta bilde av bare er en bitteliten prikk i landskapet.

Bilder som dette krever lang brennvidde, og selv om de dyreste superzoom-kameraene er dyre, koster det mye mer å kjøpe et systemkamera med «tilsvarende» optikk. Foto: Kristoffer Møllevik

Prisen vi betaler for denne rekkevidden, i tillegg til kroner og øre, er bildekvalitet og/eller bærbarhet. Sammenligner vi for eksempel det kompakte superzoom-kameraet Sony HX90V med den omtrent like store entusiastkompakten Sony RX100 IV, ser vi at bildebrikken til den første bare er en fjerdedel så stor som bildebrikken på til den siste, noe som resulterer i mye mer bildestøy når det er lite lys tilgjengelig. Når vi tar i betraktning at optikken er mindre lyssterk i utgangspunktet, og det at vi må bruke kortere lukkertider for å kompensere for den lange brennvidden (når vi zoomer inn i alle fall), ser vi at det egentlig bare er ute i dagslys at vi kan forvente å holde ISO-en nede og samtidig utnytte den lange brennvidden.

Optikken er også jevnt over svakere enn konkurrentene med mer beskjeden zoom. Dette er bedre blant de større superzoom-kameraene enn de små, men de har fortsatt samme type problemer sammenlignet med andre, like store kameraer igjen. Så ja, vi mister bildekvalitet og/eller bærbarhet, litt etter hvordan du ser på det.

Vår erfaring

Vi testet nylig fire superzoom-kameraer i to prisklasser; under 5000 kroner og over 10 000 kroner, og resultatet er kort fortalt en betydelig forskjell i både bildekvalitet og brukeropplevelse, i de dyrere kameraenes favør. Så vår anbefaling for denne kategorien er enten å smelle til å gjøre det skikkelig, og gå for en av de to vi presenterer her, eller å revurdere om du virkelig trenger så mye zoom. Kanskje får du vel så mye glede av en entusiastkompakt?

Vi anbefaler også at du leser superzoom- testen vår,
da forstår du nok bedre hva vi mener »

 

Best i klassen

Sony Cyber-shot RX10 III

Sony Cyber-shot RX10 III

RX10 III gir oss den beste bildekvaliteten, med en kombinasjon av (forholdsvis) stor bildebrikke og (igjen, forholdsvis) lyssterk optikk, som i tillegg til å gi oss litt mer rekkevidde enn nærmeste konkurrent Panasonic FZ2000, også er jevnt over skarpere. Overlatt omtrent helt til seg selv, i full auto, er RX10 III også det kameraet som har klart seg best, og trenger mindre manuell hjelp enn FZ2000.

Med mange programmerbare knapper og dedikerte kontrollhjul er bruksegenskapene gode, og det er enkelt for mer viderekomne fotografer å ta kontroll over kameraet, med rask tilgang til selvvalgte funksjoner. Dette krever dog at man må bruke mer tid på å bli kjent med dette kameraet enn for eksempel den noe mer oversiktlige konkurrenten fra Panasonic.

Kameraet har Sonys gamle menysystem, som med sine svært mange valgmuligheter kan oppleves både litt uoversiktlig og overveldende i starten. Men hvis du bruker tid på det, og setter opp de funksjonene du trenger (og husker hvor du har satt dem; aka «hvor plasserte jeg ISO-en igjen?») vil dette bli et kamera som kravstore brukere kan navigere raskt og effektivt i.

Selv om skuddtakten er ganske tett på Panasonic, taper Sony terreng når vi slår over til kontinuerlig autofokus. Da går skuddtakten nemlig ned til rundt 3-4 bilder i sekundet, mot Panasonic FZ2000 sine 7-8 bilder i sekundet. Til gjengjeld opplevde vi autofokusen til Sony som noe mer presis, så det går nok litt opp i opp på dette punktet.

Men så koster det jo flesk også, da.

Tett på til en (litt) hyggeligere pris

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Panasonic Lumix DMC-FZ2000

Det er nesten 5000 kroner å spare på å gå ned til FZ2000, og til tross for prisforskjellen har Panasonicen noen fordeler ovenfor Sony.

Først og fremst synes vi at selve brukeropplevelsen er mye bedre her. Her er det nok av programmerbare muligheter for brukere med mer avanserte behov, men siden knappene er merket med «standardfunksjonen» er det mye mer oversiktlig for dem med mer «vanlige» behov. Et tre-trinns innebygget ND-filter og knapper på objektivet for svært rolige zoom-bevegelser, gjør kameraet dessuten bedre egnet for avansert videobruk.

I likhet med Sonys kamera, er den elektroniske søkeren her svært god, og i tillegg får vi en helt fleksibel skjerm med god berøringsfunksjon. Dette gir oss en del ekstra fleksibilitet, og som kan være veldig fint når du jobber med kameraet på stativ, eller på litt vanskelige steder; som hvis du henger litt ut over tigerburet i dyrehagen (anbefales kun hvis buret er høyere enn tigeren kan hoppe).

Litt kortere brennvidde (mindre zoom), noe svakere optisk kvalitet, og en mindre presis kontinuerlig autofokus trekker dog ned. Dette er særlig verdt å ha i bakhodet hvis du skal ta bilder med litt fart og spenning, som dyr i bevegelse eller sportsaktiviteter med venner og familie. 

 Superzoom i lommeformat?

Dette er en kategori vi ikke har testet enda, men erfaringsmessig vet vi at disse vil være enda mer utsatte for problemer med bildestøy i alt annet enn gode lysforhold. Dette er på grunn av, som vi nevnte litt lengre opp, små bildebrikker og mindre lyssterk optikk.

Panasonic Lumix DMC-TZ100

Kompromisset

Panasonic Lumix DMC-TZ100

Ett unntak i denne klassen er Panasonic TZ100, som har en forholdsvis stor 1"-bildebrikke (samme som de store kameraene over). Til gjengjeld er zoomen markant mindre, og med en effektiv brennvidde på 250 millimeter tilsvarer den bare en nokså moderat tele. Litt lite for ville dyr og fugler, men det er likevel en godt kompromiss vi har troen på kan fungerer fint for de som både vil ha litt ekstra rekkevidde i lommeformat, uten at det går alt for mye på bekostning av bildekvaliteten. Men la oss igjen presisere at vi ikke har testet TZ100, og baserer oss i dette tilfellet på de tekniske spesifikasjonene, og på det vi har lest om kameraet andre steder.

Husk at du finner mange flere alternativer i testarkivet vårt; det er bare å slå seg løs »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen