ANBEFALING: Her er kameraene vi anbefaler i sommer
Anbefaling
(Bilde: Montasje: Tek.no)

Her er kameraene vi anbefaler i sommer

Ute? Inne? Hjemme? På farten? Under vann? Over vann? Her bør du finne noe som passer din bruk.

For maksimal kontroll og fleksibilitet

Et systemkamera er et kamera som lar oss skifte ut optikken etter ønske og behov, og gir jevnt over større fleksibilitet og bedre bildekvalitet enn de andre kameratypene. Dette er først og fremst en kameratype for deg som er interessert i fotografering, og som kan se for deg å investere i mer optikk og utstyr over tid, og dermed bygge ut «systemet» som utgjør kameraet.

Når du skal ta beina fatt er den lette optikken i mFT-systemet overlegen. Pakk med deg det du tror du får bruk for, og litt til. Her veier ikke en god telezoom stort mer enn en boks med brus. Foto: Kristoffer Møllevik

Her finnes det flere systemer å velge mellom, og de største produsentene er Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic og Sony. Og går du først for én av dem kan det bli dyrt å bytte, siden Nikon-optikk ikke uten videre passer til Canon, Fujifilm ikke uten videre til Olympus, og så videre. Så det lønner seg å tenke litt gjennom hvilket system du skal satse på, slik at du ikke blir nødt til å bytte ut alle objektivene du har kjøpt opp etterhvert som du har oppgradert.

Vi kunne sikkert drøftet fordelene og ulempene med de ulike produsentene og systemene over flere sider, men det har ikke vi tid til her så vi skal gå rett til poenget:

Hvis du er på utkikk etter et systemkamera for å reise med, er vi ikke i tvil om at vi ville sett på Micro Four Thirds-systemet (mFT).

Det er et av de minste kamerasystemene, og et sett bestående av for eksempel et «proft» kamera og objektiver med effektiv brennvidde 24-70, 70-200 og en lyssterk vidvinkel (typ 28- eller 35 mm, blender f/1.4) trenger ikke veie stort mer enn 1 kg. Det er omtrent halvparten av et tilsvarende APS-C-oppsett og en tredjedel av fullformat. Perfekt hvis du skal på ferieturer der du i stor grad må ta beina fatt (som jo er nesten alt annet enn bilferier) og hvis du ikke helt vet hva slags motiver som dukker opp og hvilket utstyr du trenger. Det veier så lite at du kan ta med nok til å være forberedt på det meste.

Siden sist gang vi oppdaterte denne artikkelen har vi fått interessante modeller i både forbrukermodellen GX800, og de svært kostbare profesjonelle kameraene Panasonic GH5 og Olympus OM-D E-M1 II. Men akkurat på topp her, står vår anbefaling som før.

For deg med proffe krav

Panasonic Lumix DMC-GX8

Panasonic Lumix DMC-GX8

Panasonic Lumix GX8 fikk utmerkelsen for «Årets systemkamera» av oss i 2015, og ikke uten grunn. Med GX8 har Panasonic laget et speilløst systemkamera slik det burde være, med funksjonalitet som kan konkurrere med selv større speilreflekskameraer. I tillegg til god bildekvalitet og rask autofokus, er det særlig den gode og rakse betjeningen vi er begeistret for. Kameraet er utstyrt med hele fire kontrollhjul og fem funksjonsknapper, i tillegg til de «vanlige», dedikerte knappene. På funksjonsknappene kan vi velge mellom hele 52 ulike funksjoner, noe som gjør det mulig å sette kameraet opp på en slik måte at du svært raskt endringer i oppsettet mens du fotograferer.

Kameraet er dessuten værtett og tåler en regnskur eller tre, noe som er veldig fint siden du ikke trenger å komme hjem bildeløs bare fordi værgudene ikke var på din side. Vi lot oss også imponere av den svært raske og fleksible søkeren og skjermen, og en utrolig lyssterk autofokus som fungerer selv om månen er eneste lyskilde (vi har testet det). Kameraet har også en sabla solid buffer, men mangelen av fasedetekterende fokuspunkter som kunne forbedret den kontinuerlige autofokusen, gjør at det ikke er særlig godt egnet til for eksempel fuglefotografering.

Du kan lese mer i vår test her: Panasonic har gjort veldig mye veldig riktig med GX8 »

Det rimeligere alternativet

Panasonic Lumix DMC-GX80

Panasonic Lumix DMC-GX80

Vi må innrømme at det er vanskelig å velge mellom Pansonic GX80 og Olympus OM-D E-M10 II her. Sistnevnte hadde denne plasseringen i fjor, kort fortalt fordi det til halve prisen av den mer profesjonelle «storebroren» E-M5 II bød nesten samme funksjonalitet.

Men Panasonic GX80 er jevnt over et bedre kamera enn Olympus OM-D E-M10 II. Vi får en høyere skuddtakt i kombinasjon med kontinuerlig autofokus, betydelig bedre buffer, USB-lading som kan være gull på farten, bedre betjeningsmuligheter for videobrukere, 4K-oppløsning (for de som er opptatt av slikt), og vi liker designet bedre, men det siste er nok mest en smakssak.

Det er riktignok en tusenlapp dyrere, så et helt klart valg er det ikke. Begge byr på god bildekvalitet, rask autofokus og god betjening (på hver sine måter), som jo kanskje er det viktigste med et kamera. USB-ladingen på GX80 kan være  verdt en tusenlapp ekstra for deg som ikke har tilgang på en daglig stikkontakt, men begge er verdt å vurdere.

Du kan lese mer om begge her: Panasonic Lumix GX80 VS OM-D E-M10 II »

Men hvis ikke disse falt helt i smak, kan du også se i testarkivet vårt om det er noe som frister mer »

Til slutt skal vi se på superzoomkameraer »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen