ANBEFALING: Her er kameraene vi anbefaler i sommer
Anbefaling
(Bilde: Montasje: Tek.no)

Her er kameraene vi anbefaler i sommer

Ute? Inne? Hjemme? På farten? Under vann? Over vann? Her bør du finne noe som passer din bruk.

Bærbarhet og bildekvalitet i skjønn forening

Det beste kompromisset mellom bærbarhet og bildekvalitet er kameraene i entusiastkompaktklassen. Det er kort fortalt et kompakt digitalkamera med stor bildebrikke, god optikk og gjerne innebygget stabilisering som hjelper med å holde kameraet stødig når lukkertidene blir lange i lite lys.

Det gir ekstra god bildekvalitet sammenlignet med et mobilkamera eller «vanlig» kompaktkamera. Hvis du vil gå mer i dybden i denne kategorien, kan du lese den store samletesten av entusiastkompaktkameraer vi gjennomførte for ikke så lenge siden. Hvis du bare vil ha den korte versjonen, skal du få et par anbefalinger under.

For foto-entusiasten

Fujifilm X100F

Fujifilm X100F

Hvis du har en genuin interesse for foto og er ute etter et bærbart kamera, er Fujifilm X100T et overlegent valg. Den store APS-C bildebrikken sikrer svært god bildekvalitet selv under dårlige lysforhold, og den lyssterke optikken gir skarpe, fine bilder.

Vi liker retrobetjeningen med hjul for lukkertid og blenderåpning. Den er definitivt ikke for alle, og krever at du har kontroll på grunnleggende fototeknikk, men hvis du har det er betjeningen egentlig kjempefin, og veldig rask å bruke.

Optikken er låst til en effektiv brennvidde på 35 mm, og selv om noen helt sikkert vil savne zoom, er den optiske kvaliteten desto bedre. Den forsiktige vidvinkelen fungerer dårlig i dyrehagen, men i storbyen er den et utmerket. Det er et diskret kamera, som tvinger deg til å bruke føttene som zoom, slik at du må gå tettere på motivet enn du kanskje ellers ville gjort, noe som ofte gjør bildene bedre.

Du kan lese mer Fujifilm X100F i vår test av her »

Kvalitetskamera for den «vanlige» brukeren

Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon PowerShot G7 X Mark II

Canon G7 X Mark II kom ut fra vår samletest som det som ga deg mest for pengene, og koster hele 5000 kroner mindre enn testvinneren Sony RX100 IV. Og selv om RX100 IV er jevnt over litt bedre på nesten alle punkter, er nok prislappen på nesten 11 000 kroner større enn de fleste synes er greit å betale for et kompaktkamera. Og når Canon G7X Mark II er et nesten like godt kamera, til en betydelig lavere pris, er den den vi vil anbefale for de fleste.

G7 X Mark II gir oss god bildekvalitet, kjapp fokus, rask skuddtakt også i RAW-format, en fleksibel berøringskjerm og et godt kameragrep. Bildebrikken er stor til kompaktkamera å være, men vi ligger fortsatt et stykke bak Fujifilm X100T når det kommer til bildestøy i dårlige lysforhold. Lyssterk optikk og god bildestabilisering hjelper oss likevel med å holde ISO-en nede, slik at det likevel fungerer veldig fint i de fleste situasjoner.

Du kan lese mer om G7 X Mark II i vår test her »

Når det må få plass i bukselomma

Canon PowerShot G9 X Mark II

Canon PowerShot G9 X Mark II

Canon G9 X II er et rimeligere alternativ, og det eneste kameraet i sin klasse som vi virkelig vil kalle et bukselomme-vennlig kamera. Selv om optikken ikke er riktig så lyssterk som de andre kameraene, har det samme forholdsvis store bildebrikke, som sørger for mye mindre bildestøy i dårlig lys enn den jevne mobiltelefon.

Canon har også spart plass ved å kutte ned på antall knapper på kameraet, og det meste av bruken foregår via berøringsskjermen. Dette fungerer helt fint til vanlig hjemmebruk, men kan kanskje oppleves litt keitete for mer avanserte brukere.

Du kan lese mer om G9 X II i denne testen » 

For de litt mer kravstore kan vi også anbefale å se på Sonys RX100-serie, prisen på de nyeste modellene er svært høy, men så er det også svært gode kompaktkameraer.

Sony RX100 IV: Kompaktkamera til 11 000 kroner? Dette bør være bra »
Sony RX100 V: Uten tvil det råeste lommekameraet vi har testa »

Vi går videre til actionkamera og droner »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen