ANBEFALING: Her er våre anbefalinger av bærbar PC til studiene

Anbefaling Student-PC

(Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Her er våre anbefalinger av bærbar PC til studiene

Her finner du de nette laptopene med gode tastaturer, lang batteritid og skarpe skjermer.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Dette bør du tenke på før du kjøper en student-PC

Det første du må bestemme deg for er hvilket operativsystem av Windows 10 og MacOS du vil bruke. (Chrome OS kan også være et alternativ, men dette tar vi ikke opp i denne omgang ettersom vi ikke har testet noen Chrome Books det siste året.) Valg av operativsystem legger nemlig føringer for hvilke maskiner du har å velge blant, ettersom for eksempel MacOS bare finnes til Apples egne maskiner, altså MacBooker.

Mange har allerede en oppfatning av om de liker Windows eller MacOS best, men for deg som ikke har noen spesiell preferanse er det heldigvis slik at begge disse operativsystemene er både lette å jobbe i og kapable til det meste du vil bruke din utvalgte maskin til.

Unntaket her er kanskje for de mer tekniske studiene, som ingeniørfag eller datafag, hvor Windows kan være å foretrekke på grunn av bedre kompatibilitet med programvaren som benyttes. Kreative studier kan på samme måte bruke programvare som kun finnes for MacOS, men oftest finnes fullgode alternativer også for Windows-brukere. Ved disse to tilfellene anbefaler vi å sjekke med studiestedet du skal begynne om de legger noen føringer for deg hva gjelder operativsystem.

Føleri er viktig(st)

Etter vår mening bør de rene tekniske spesifikasjonene som oftest komme i andre rekke når en studentmaskin skal velges. Mer om dette lenger ned, men vi anbefaler altså heller at du er obs på hvordan maskinen er i bruk. Og, for å få en maskin med et godt tastatur, en presis pekeplate og en klar skjerm må du forbi de aller rimeligste maskinene du finner. Nettopp derfor finner du flere av våre anbefalinger i prisklassen over 7000 kroner.

Velg en lett maskin med godt batteri

Nesten uansett hvor du studerer har du litt skolevei og gjerne vil du at maskinen skal få plass sammen med noen bøker i en ryggsekk eller i en veske. Vekten bør derfor ikke overstige særlig mer enn et par kilo, og om skjermen blir større enn 15 tommer vil den bli en utfordring å få med seg rundt.

Dessuten, enten du planlegger å henge på skolen fra åtte om morgnene til åtte om kvelden, eller bare noen timer om dagen, er det greit å ha en datamaskin som ikke skriker etter strøm allerede etter tre-fire timer. Det har en verdi å kunne legge igjen laderen hjemme uten at det ødelegger dagen. Maskinene vi anbefaler skal alle holde minst seks timer, men ofte enda lenger. 

Se etter høy skjermoppløsning 

For å være effektiv når du studerer er det viktig å kunne ha flere vinduer oppe på skjermen samtidig, eller i det minste vise så mye informasjon som mulig på skjermen uten å behøve å scrolle. Ikke undervurder godt overblikk. Derfor anbefaler vi maskiner med minimum Full-HD-oppløsning, som altså er 1920 x 1080 piksler. Høyoppløste skjermer er dessuten bedre for øynene å lese tekst på, ettersom denne oppleves som jevnere.

Vi ville også gått for en maskin med en skjerm av litt størrelse, for eksempel 12 til 15 tommer. Det kan fort bli slitsomt å fokusere på skjermen mange timer om dagen, og om du må myse ned på den for å se hva som står der gjør ikke det saken bedre. 

Prioriter tastatur og pekeplate

Under studiene kommer du nok til å få føle skrivekrampa minst en gang. Ettersom du skal levere lange rapporter og ta mange notater er derfor tastaturet en svært viktig del av maskinen du skal kjøpe.

Her er forskjellen mellom de bærbare maskinene enorm, og ingen spesifikasjonsark i hele verden kan fortelle deg hvordan et tastatur føles. Da er det greit å vite at vi i Tek ikke gir gode karakterer eller anbefalinger til maskiner med dårlige tastaturer, så vær trygg på at alle maskinene vi skriver at vi har testet og anbefalt på forrige side leverer topp tastatur og pekeplate. 

Les også: Med disse programmene jobber du mer effektivt »

Tekniske spesifikasjoner

Du bør prioritere opplevelser som tastatur og pekeplate, samt skjermoppløsning, batteritid og vekt over de øvrige tekniske komponentene. 

De færreste studenter har nemlig bruk for en svært kraftig bærbar med lynrask prosessor og skjermkort, mengder av minne og masse lagringsplass. Studentmaskinen skal oftest ikke brukes til mer krevende oppgaver enn nettsurfing, kommunikasjon og oppgaveskriving. Likevel har vi noen tips for den tekniske innmaten, for du ønsker selvsagt ikke å vente lenge på at maskinen skal starte opp eller at maskinen føles som sirup straks du passerer fire-fem nettleserfaner.

Velg riktig prosessor

En Intel Atom- eller Celeron-prosessor blir fort pinglete, mens en Core i7-prosessor i de fleste tilfeller er penger ut vinduet.

Du vil få god nok fart om du går for en maskin med en Intel-prosessor fra familien Core M, Pentium, Core i3 eller Core i5, her listet i rekkefølge fra svakest ytelse til best ytelse. En maskin med Intel Celeron eller Intel Atom-prosessorer vil på en annen side gi deg veldig lav ytelse og bør styres klar av. Intel Core i7 er penger ut av vinduet og alt for kraftig for studentbruk – med mindre du holder på med videoredigering eller 3D-modellering.

Alle de anbefalte prosessorene har en skjermbrikke (grafikkbrikke) innebygget i form av Intels «Iris Graphics» (best) eller «HD Graphics», som holder i massevis for å drive selv høyoppløste skjermer og vise HD-videoer fra for eksempel YouTube.

Om du er opptatt av skjermbrikken er det greit å merke seg at høyere nummerering som regel betyr bedre ytelse. Intel Iris Graphics 580/550/540 er for eksempel sterkere enn Intel HD Graphics 530/520/515.

Generelt vil maskiner med Intel Iris/HD Graphics fra 6-,5- og 4000-serien være mer enn god nok for studenter.

Velg SSD lagring

Foto: Varg Aamo, Tek.no

Videre vil vi anbefale bærbare med en rask og liten SSD heller enn maskiner med en gigantisk, trege og mer skadeutsatt mekanisk harddisk for lagring. Ettersom SSD-er ikke har noen bevegelige deler skades ikke dataene dine like lett om noen for eksempel skulle velte maskinen din.

SSD-er kommer ofte med lavere lagringskapasitet enn tradisjonelle harddisker, men i dag er behovet for lokal lagring av data som regel ganske lavt. Det kommer av at musikk, video og dokumenter uansett kan strømmes fra internett eller oppbevares i skyen, så en vanlig SSD på 128 gigabyte bør holde for de aller fleste med god margin. Et Word-dokument tar typisk opp en megabyte eller mindre, og et bilde tar alt fra mindre enn 1 megabyte til 10 megabyte.

Som student behøver du ikke tenke over hvilken type SSD en maskin har, for alle SSD-er i nyere maskiner oppleves som svært raske.

Ikke overdriv minnet

Hvor mange nettsider du har oppe om gangen, og om du har flere programmer oppe samtidig, har alle betydning for hvor mye minne du bør ha. Vi anbefaler mellom 4 og 8 gigabyte minne. Mer enn dette har du ikke bruk for med mindre du går et kreativt studie som involverer bildebehandling, filmproduksjon, 3D-modellering eller lignende.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen