Hvilket grafikkort bør du velge? I vår anbefaling forsøker vi å lede deg på riktig vei uansett hvilket budsjett eller hvilke komponenter du har fra tidligere.

Anbefaling Grafikkort

Hvilket grafikkort bør du velge? I vår anbefaling forsøker vi å lede deg på riktig vei uansett hvilket budsjett eller hvilke komponenter du har fra tidligere.

Dette er grafikkortene vi anbefaler for din lommebok

Følg våre tips og anbefalinger for ethvert budsjett og oppsett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Anbefaling sist oppdatert 2. oktober 2017.

Ta meg forbi fyllkalket og ned til anbefalingene nå! »

Slik ble dagens grafikklandskap til

Lanseringen av de første Pascal-baserte entusiastkortene til Nvidia, GTX 1070 og GTX 1080 tidlig i fjor sommer var et sjumilssteg for bransjen og PC-spillere. Ifølge våre egne målinger økte ytelsen med omtrent 76 prosent over forrige generasjon, noe vi ikke har vært i nærheten av å se ved andre generasjonsskifter i nyere tid.

Litt senere kom Nvidia og AMDs mellomklassekort. GTX 1060 6GB, sammen med det første Polaris-baserte RX 480 8GB, leverte et skikkelig ytelseshopp også i mellomklassen. Spesielt ga de alternative versjonene med halvparten så mye minne svært høy ytelse per krone. 

I budsjettsegmentet startet krigen mellom AMDs RX 460 og RX 470, mot Nvidias GTX 1050 og 1050 Ti

Neste trekk fikk vi ikke før GTX 1080 Ti ble lansert i mars i år. Alle hadde ventet høy ytelse fra grafikkortet som skulle komplettere Nvidias Pascal-familie, men at det ville levere ytelse som la seg inntil 35 prosent over den til GTX 1080 var det vel få som kunne forestille seg. Ei heller at det danket ut selveste Titan XP til nesten dobbel så høy pris, og at det skulle presse Nvidias eget GTX 1080 kraftig ned i pris.

April brakte med seg RX 500-serien, som i hovedsak var en «refresh» av RX 400-serien med noen justeringer og høyere frekvenser. Vi kunne raskt fastslå at potensiale i Polaris-arkitekturen var så godt som tappet allerede, og i vår sammenligning av RX 480 og RX 580 målte vi bare 3,5 prosent høyere ytelse hos det nyeste kortet. 

Da AMDs nye entusiastkort i RX Vega-serien, RX Vega 56 og RX Vega 64, endelig ankom i august var det mange som håpet på en parkering av de over et år gamle Pascal-baserte rivalene. Helt slik gikk det imidlertid ikke. Samtidig med en svært kaotisk lansering, full av «pakketilbud», villedende prissetting og med et begrenset antall kort tilgjengelig, viste våre målinger blandede resultater. Vega-kortene presterte i hovedsak på linje med eller noe over GTX 1070 og GTX 1080, men trakk mye strøm og støyet enormt mye.

Og der har du det altså, markedet slik det ser ut i det denne anbefalingen oppdateres. Før vi kommer til selve anbefalingene skal vi også ta en rask titt inn i krystallkula.

Sjekk forskjellen:
Vi sammenligner ytelsen til 82 gamle og nye grafikkort med hverandre »

Slik blir grafikklandskapet fremover

Nå som AMD har fått sine referansekort i RX Vega-serien ut døra venter vi spent på modeller fra tredjepartsprodusenter som vi håper vil løse støyproblemet deres. Ellers er det ikke ventet flere splitter nye grafikkort fra AMD i år.

For Nvidias vedkommende trodde vi GTX 1080 Ti kompletterte Pascal-familien tilbake i mars, men slik er det kanskje ikke likevel. Ifølge nye rykter ventes nemlig Nvidia å lansere et nytt GTX 1070 Ti senere i oktober. Dette kortet ventes å plassere seg både ytelsesmessig og prismessig midt mellom GTX 1070 og GTX 1080. Konkurransen fra AMDs RX Vega 56 bidrar til å gjøre ryktene troverdige og kortet meningsfullt, mener vi.

Ettersom AMD akkurat har lansert sine to høytpresterende Vega-baserte grafikkort blir det Nvidias tur til å introdusere oss for en helt nye generasjon. Det er det ventet at Nvidia vil gjøre en gang i løpet av første halvår 2018, og da er det Volta-arkitekturen det skal stiftes nærmere bekjentskap med. Ifølge ryktene skal Volta baseres på en 12nm produksjonsprosess og lanseres som GTX 20-familien.

Kroner per FPS og ytelse

Priser for grafikkort er sist hentet inn 2. oktober 2017 og vi har ikke tatt hensyn til tilbud eller kampanjer. Ytelsesdataene består av informasjon fra våre fem faste testspill – fra grafikkorttestbenken – som hver er målt på inntil tre ulike oppløsninger.

Disse kortene anbefaler vi

Merk at vi har delt inn kortene i klasser basert på dagens pris, ikke basert på hvilken posisjon produsentene opprinnelig ga dem. Dermed kan det som i utgangspunktet var regnet som et mellomklassekort ved lansering for et år siden ha fått plass i budsjettsegmentet vårt om det har falt i pris. 

Budsjettklassen (Opp til 2200 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet finnes også RX 570 4GB til 2100 kroner – som vi har målt men ikke lagt ut noen egen test av – og GTX 1050 2GB til 1250 kroner, på markedet.

AMD Radeon RX 570 4GB

For deg med Full HD-skjerm

AMD Radeon RX 570 4GB

Full HD er fortsatt «folkeoppløsningen», eller oppløsningen folk flest spiller i. Da passer det jo ekstra godt at AMDs RX 570 4GB i snitt leverer de magiske 60 FPS-ene i våre spilltester, selv med grafikkinnstillingene skrudd i taket. 

Ved høyere oppløsninger vil kortet slite mer, men ved moderasjon fra grafikkdetaljene kan du også her oppnå en akseptabel flyt i nyere spill. 

RX 570 er noe mer strømkrevende i forhold til andre kort med samme ytelse, men støtter til gjengjeld FreeSync. Dette betyr at RX 570, sammen med en FreeSync-skjerm, kan by deg på et silkemykt bilde fritt for riving uten å måtte låse oppdateringsfrekvensen til 30 eller 60 FPS. 

Ellers tilbyr kortet de nyeste tilkoblingsstandardene og er klargjort for HDR-spill og HEVC-innhold.

Vi har ikke laget en egen test av RX 570, men alle målingene av MSIs Gaming X-modell kan du se i denne testen »

Når det gjelder konkurrenten GTX 1060 3GB fra vår mellomklasse leverer dette omtrent like høy ytelse per krone som RX 570. Likevel mener vi sistnevnte trekker det lengste strået takket være sin støtte for FreeSync. GTX 1050 Ti, som ikke på langt nær takler 60 FPS i Full HD-oppløsning, blir på motsatt side for spedt til at vi ønsker å trekke det frem med en anbefaling her. 

Mellomklassen (2200 – 4000 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet finnes også RX 580 4GB fra omtrent 2400 kroner. Dette kortet har samme ytelse som RX 580 8GB, men halvparten så mye minne.

AMD Radeon RX 580 4GB

1440p-spilling innenfor rekkevidde

AMD Radeon RX 580 4GB

Vi lot oss ikke imponere av AMDs oppussede RX 400-serie da vi testet RX 580 i våres. Ytelsesforbedringene vær omtrent ikke-eksisterende, og strømforbruk og pris hadde økt fra forrige generasjon. Isolert sett er RX 580 likevel et kort som fortsatt kan møte Nvidias GTX 1060-serie med hevet hode.

Derfor er det også et RX 580-kort som tar med seg vår mellomklasseanbefaling, men det er ikke 8GB-varianten som vi testet.

Vi ønsker heller å trekke frem lillebroren med halvparten så mye minne. Ser en bort fra færre minnebrikker er nemlig de to kortene helt likt spesifisert, slik at det kun er på svært høye oppløsninger hvor store teksturer er i aksjon at en vil merke ytelsesforskjell mellom de to. Og, ettersom du bare ikke spiller ved høyere oppløsning enn 1440p når du går for et budsjettkort trenger du heller ikke åtte gigabyte minne i 99 prosent av tilfellene.

Du sparer heller noen hundrelapper på å gå for RX 580 4GB, et kort som leverer ypperlig ytelse i Full HD-oppløsning og som til og med kan snuse på 50-60 FPS ved 1440p dersom du justerer litt på grafikkdetaljene eller ikke spiller de aller mest krevende spillene. 

Til tross for lik ytelse som GTX 1060 6GB mener vi RX 580 4GB er det beste alternativet grunnet støtte for FreeSync. Spillskjermer med denne teknologien, som gir deg et jevnere bilde fritt for riving eller «tearing», er som tidigere nevnt langt rimeligere enn skjermer som støtter Nvidias tilsvarende G-Sync-teknologi.

Kortet er selvsagt klart for både HDR-spill og avspilling av HEVC-innhold.

Vi nevner at tredjepartsmodeller langt på vei er å foretrekke over referanseutgaven fra AMD takket være deres bedre kjøling og lavere støynivå. 

Les testen vår av MSIs RX 580 Gaming X-variant med 8GB minne her » 

Entusiastklassen (4000 – )

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

OBS: Et nytt GTX 1070 Ti er ventet i månedsskiftet oktober/november med pris og ytelse midt mellom GTX 1070 og GTX 1080.

Nvidia GeForce GTX 1070

Dønn stabil 1440p-spilling

Nvidia GeForce GTX 1070

For deg som er på utkikk etter en god og relativt rimelig motor for 1440p-skjermen din kan du ikke finne en bedre kandidat enn GTX 1070. Kortet leverer en snitt-FPS på 64 FPS i denne oppløsningen og er for øvrig ikke dyrere per FPS enn hva GTX 1060 er.

Videre leverer GTX 1070 i snitt 95 FPS på svært høye grafikkdetaljer i Full HD-oppløsning, noe som er en stor fordel i spill hvor bildeflyt er helt essensielt, som i FPS-spill.

Kortet gir dermed mye for pengene og er et godt startpunkt for deg med en 1440p-skjerm eller deg som har en skjerm med et 120Hz Full HD-panel. 

Vi skal ikke anbefale én spesifikk versjon av GTX 1070, men under vår test av Zotacs GTX 1070 AMP! Extreme lot vi oss imponere av kjøleløsningen som leverte svært lave temperaturer og som nesten var umulig å høre. Bare merk at dette er svært dyrt, og at et tredjeparts GTX 1080 bare er et par hundrelapper dyrere. 

PS: AMDs RX Vega 56 er en interessant konkurrent til GTX 1070 med tanke på ytelse. Dessverre leverer referansekortet til AMD såpass mye støy at vi ikke kan anbefale det, men vi håper at tredjepartsprodusenter kan ordne opp i dette når de kommer på banen med sine løsninger utover senhøsten. Det andre ankepunktet, som er et massivt strømforbruk, får de neppe gjort noe med, dog. Her er uansett de fleste GTX 1070-varanter bedre på både støy og energieffektivitet. 

Les testen vår av Zotac GTX 1070 AMP! Extreme her »

Nvidia GeForce GTX 1080

For spilling på lynraske 1440p-skjermer

Nvidia GeForce GTX 1080

Mens GTX 1080 Ti nå har overtatt ytelsestronen i denne generasjonen sørger vårens prisreduksjon hos GTX 1080 for at kortet fortsatt leverer mye for pengene.

For, mens GTX 1080 ikke lenger er det aller beste valget for deg med en 4K-skjerm er det nettopp deg som sitter med en lynraskt 1440p-skjerm Nvidia taler til her med en FPS på i snitt 79,5.

Ja, også skal vi ikke avskrive GTX 1080 helt for 4K-oppløsningen heller, da. Kortet når nemlig nesten opp til 60-FPS-grensen med sine 53 FPS i denne skyhøye oppløsningen, og med litt justering på grafikkdetaljene kan opplevelsen bli svært god. Spesielt dersom du er så heldig å kunne pare kortet med en G-Sync-monitor slik at du ikke opplever riving i bildet. 

GTX 1080 er svært energieffektivt, og mens vi ikke skal legge føringer for hvilken versjon du bør gå for tipper vi du blir mest fornøyd med en tredjepartsversjon med bedre kjøleløsning enn Nvidias egen Founders Edition. Vårt testede GTX 1080 Gaming X fra MSI viste nemlig langt bedre takter i vår støy- og temperaturmåling enn Nvidias FE.

Les testen vår av MSI GTX 1080 Gaming X her »

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

Det kompromissløse valget for spilling i 4K

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

Hvem kunne gjettet på at Nvidias siste Pascal-baserte grafikkort ville bli deres kraftigste noen sinne? Nettopp, ganske mange, ja. Men, hvor mange trodde virkelig at GTX 1080 Ti ville 1) gruse GTX 1080, og 2) legge seg på samme prispunkt som lillebroren lenge hadde blitt solgt for? Ikke riktig like mange nei.

Også her i redaksjonen lot vi oss overraske, og ikke minst imponere, over den utrolige ytelsesforskjellen på inntil 35 prosent GTX 1080 Ti FE leverte over GTX 1080.

GTX 1080 Ti er hakket dyrere per FPS enn sin lillebror, men ettersom vi snakker om markedets aller kraftigste grafikkort, som byr på et solid ytelseshopp over GTX 1080 og som ikke møter noen konkurranse fra AMD, kan ingen klandre Nvidia for å ta seg litt bedre betalt. 

Mens GTX 1080 leverer knallgod ytelse ved 1440p-oppløsning er det ingen tvil om at det er GTX 1080 Ti du går får om du satser på å spille spillene dine i sylskarp og detaljert 4K-grafikk. Med i snitt 70 FPS i 4K-oppløsning (35 prosent høyere FPS enn GTX 1080!) har du til og med litt å «gå på» ned til den magiske 60 FPS-grensen mange med rette ønsker å holde seg over. 

Det eneste vi hadde å plukke på i vår test av GTX 1080 Ti FE var at kortet kunne bli noe varmt, og under overklokking svært støyende. Dette rettet imidlertid både Inno3Ds iChill X3 Ultra, MSIs Gaming X og Asus Strix opp i på et blunk da de i vår samletest kunne vise til både høyere ytelse, langt bedre kjøling og mye lavere støynivå enn Nvidias egen Founders Edition.

OBS: Karakterene i testen er satt basert på priser som ikke lenger gjelder. Selv om Inno3D iChill X3 Ultra stakk av med seieren har de prisjusteringer i halvåret etter publisering gjort både kandidatene fra MSI og Asus svært interessante. 

Les samletest av tre GTX 1080 Ti her »

Dette bør du tenke på før du kjøper

Dersom du ikke er ute etter å få et spesifikt kort anbefalt for deg har vi satt sammen noen punkter du bør tenke igjennom før du hopper ut på jaktmarken selv:

  • Ikke bli for gjerrig

Generelt sett anbefaler vi ikke å kjøpe et grafikkort til noe særlig mindre enn 2000 kroner om du ønsker å bruke det til spilling på jevnlig basis. Omtrent ved dette prisnivået oppnår du mellom 40- og 60 FPS i nyere spill ved Full HD-oppløsning, og som mange vet er nettopp muligheten til å kunne spille med mer enn 30 FPS en av PC-ens viktigste egenskaper.

  • Tenk på hvilken skjerm du skal spille på

Om du har en Full HD-skjerm trenger du ikke et like kraftig grafikkort som om du har en 1440p-skjerm, og kan dermed gjøres godt til lags med et grafikkort fra budsjettklassen vår. Om du er på budsjett og har en FreeSync-skjerm er det lurt å gå for et AMD-grafikkort for å få oppleve et bilde fritt for riving, noe Nvidia-eiere kan se langt etter i denne prisklassen takket være dyre G-Sync-skjermer.

Du som har en 1440p-skjerm bør minst bevege deg opp til mellomklassen vår, mens eiere av en 4K-skjerm selvsagt bør velge et grafikkort fra øverste hylle og se til entusiastklassen.

  • FPS-spill stiller andre krav en rollespill

Esport- og FPS-spill er eksempler på spill som ofte krever at grafikkortet klarer å tegne flere enn 60 FPS, gjerne 120 FPS. For turbaserte spill eller rollespill er gjerne ikke kravene så høye, og 60 FPS er tilstrekkelig. For sistnevnte spill kan imidlertid høyere oppløsning gjøre mye for opplevelsen, og det stiller harde krav til grafikkortet.

Vi sjekket ytelsen til 12 grafikkort i de mest populære e-sportspillene:
Selv flere år gamle grafikkort tenget over 100 FPS uten å svette »

  • Sett dagens behov først

Det er ikke alltid slik at det er smart å legge ekstra penger i å kjøpe et såkalt fremtidssikkert kort. Ikke at det er noe galt med det, men grunnen til at du bør kjøpe et kort som yter godt basert på hva du skal bruke det til i dag, heller enn til neste år, er at du ikke vet hvordan utviklingen har vært innenfor grafikkmarkedet om et år eller to. Når den tiden har gått er det gjerne slik at grafikkutviklingen, og kravene spillene stiller, har tatt igjen ytelsen til det grafikkortet du opprinnelig kjøpte uansett. 

Om du snart regner med å oppgradere til en skjerm med høyere oppdateringshastighet, eller høyere oppløsning, blir det selvsagt noe helt annet. 

Lykke til med valget av grafikkort!

Slik har vi tenkt

Vi gjør oppmerksom på at anbefalingen vil kunne forandre seg fremover, rett og slett fordi grafikkortmarkedet er i konstant forandring. Ta dem derfor for hva de er: gode tips for hvilke grafikkort du fint kan kjøpe i den prisklassen som passer deg, til bruken din og lommeboken din.

Vi har ikke vurdert grafikkort fra tidligere generasjoner som nå har fått en direkte oppfølger, kort som ikke lenger er i salg i norske nettbutikker eller kort som helt tydelig ikke har fokus/ er i ferd med å fases helt ut av markedet.

Merk at vi for alle kort, enten vi har annotert kortene med navn som Founders Edition, Sapphire Tri-X, Asus Strix, MSI Gaming eller lignende, ikke nødvendigvis har tatt utgangspunkt i prisen for nøyaktig denne spesifiserte modellen, men heller den rimeligste fra serien. Dermed er ytelsesgrafene våre et generelt uttrykk for ytelsen som kan forventes, men den kan altså variere med fire-fem prosent opp eller ned ut ifra hvilket kort fra en serie du velger. Ved å kikke på navnet kan du lett se hvilket kort vi har benyttet til å innhente ytelsestallene, samt om ytelsen er registrert med et tredjepartskort eller en referansedesign.

Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten er at mens prisen på de ulike tredjepartskortene varierer veldig, oppleves ytelsen deres som relativt lik enten det er snakk om referanseutgaven eller overklokkede varianter fra tredjepartsprodusenter. Det er heller de eksterne egenskapene som støy og temperatur som gjerne gir tredjepartskort en stor fordel, og der vi har muligheten til det har vi selvsagt lagt vekt på dette i anbefalingene våre.

Gå mer i dybden før du kjøper:
Se alle de siste grafikkorttestene våre »

AMD Radeon RX 570 4GB

AMD Radeon RX 580 4GB

Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Nvidia GeForce GTX 1070

AMD Radeon RX 570 4GB

AMD Radeon RX 580 4GB

Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Nvidia GeForce GTX 1070

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen