Anbefaling Grafikkort

Hvilket grafikkort bør du velge? Her i vår anbefaling forsøker vi å lede deg på riktig vei, uansett hvilket budsjett eller hvilke komponenter du måtte ha fra tidligere.

Dette er grafikkortene vi anbefaler for din lommebok

Følg våre tips og anbefalinger for ethvert budsjett og oppsett.

Anbefalingen er sist oppdatert 18. april 2017

Ta meg forbi fyllkalket og ned til anbefalingene nå! »

Slik ser grafikkmarkedet ut nå

Lanseringen av de første Pascal-baserte entusiastkortene til Nvidia, GTX 1070 og GTX 1080 tidlig i fjor sommer kan ikke betegnes som noe annet enn et sjumilssteg for bransjen og PC-spillere. Ifølge våre egne målinger økte ytelsen med omtrent 76 prosent over forrige generasjon, noe vi ikke har vært i nærheten av å se ved andre generasjonsskifter i nyere tid.

Litt senere kom Nvidias første mellomklassekort, GTX 1060 6GB. Dette utfordret dermed AMDs første Polaris-baserte RX 480 8GB. Disse leverte sammen et skikkelig ytelseshopp i mellomklassen, og ikke minst kunne vi i testen av de alternative versjonene med halvparten så mye minne melde om svært god ytelse per krone. 

Når det kommer til budsjettsegmentet stod AMD lenge noe sterkere enn Nvidia ettersom selskapet allerede i august i fjor lanserte to Polaris-baserte budsjettkort i form av RX 460 og RX 470. Snart fikk selskapet likevel konkurranse av Nvidia, som forsøkte å ta budsjettronen tilbake med sine GTX 1050 og 1050 Ti

Med unntak av Titan XP-lanseringen til Nvidia måtte vi vente i nesten et halvt år på neste trekk.

Til gjengjeld var det en aldri så liten bombe som slo ned i grafikkmarkedet da Nvidia i starten av mars lanserte sitt GTX 1080 Ti. Alle hadde ventet høy ytelse fra grafikkortet som endelig skulle komplettere Nvidias Pascal-familie, men at det ville levere ytelse som la seg inntil 35 prosent over den til GTX 1080 var det vel få som kunne forestille seg. Ei heller at det danket ut selveste Titan XP til nesten dobbel så høy pris, og at det skulle ta over prissegmentet til GTX 1080 som i sin tur gikk ned kraftig i pris.

Og der har du det altså, markedet slik det ser ut i det denne anbefalingen oppdateres. Før vi kommer til selve anbefalingene skal vi også ta en rask titt inn i krystallkula.

Dette forventer vi fremover

Nvidia har nå lansert alle sine Pascal-baserte grafikkort. Med unntak av at enkelte Pascal-kort fremover vil bli å se i såkalte OC-utgaver, med den nye typen GDDR5X-minne klokket litt høyere enn tidligere, er det nå AMDs tur til å vise hånden sin.

AMD RX Vega

AMD fortalte allerede i fjor høst at de ikke ville utfordre Nvidia i entusiastsegmentet før i år. Det er ikke mange ukene siden vi fikk de første hintene om ytelsen til deres entusiastserie, kalt RX Vega, men et par måneder til kan det nok ta før vi får mer håndfaste detaljer om tilgjengelighet og ytelse. Vi tipper AMD venter med å lansere Vega RX til Computex-messen som går av stabelen i starten av juni, men en kan alltids håpe at Nvidias siste fremstøt med GTX 1080 Ti har stresset dem litt. 

AMD RX 500

Ettersom det er ventet av AMD vil lansere sin RX 500-serie den 18. april kan en alltids regne med enda litt hyggeligere priser på RX 400-serien de neste ukene og månedene. Ifølge ryktene vil denne familien først og fremst bli en såkalt «refresh» av RX 400-serien, med ørlite raskere frekvenser. Forvent deg altså ikke noen stor ytelsesøkning, men noen kroner kan det altså bli å spare på å vente.

Dette bør du tenke på før du kjøper

Ikke bli for gjerrig

Generelt sett anbefaler vi ikke å kjøpe et grafikkort til noe særlig mindre enn 2000 kroner om du ønsker å bruke det til spilling på jevnlig basis. Omtrent ved dette prisnivået oppnår du mellom 40- og 60 FPS i nyere spill ved Full HD-oppløsning, og som mange vet er nettopp muligheten til å kunne spille med mer enn 30 FPS en av PC-ens viktigste egenskaper.

Tenk på hvilken skjerm du skal spille på

Om du har en Full HD-skjerm trenger du ikke et like kraftig grafikkort som om du har en 1440p-skjerm, og kan dermed gjøres godt til lags med et grafikkort fra budsjettklassen vår. Om du er på budsjett og har en FreeSync-skjerm er det lurt å gå for et AMD-grafikkort for å få oppleve et bilde fritt for riving, noe Nvidia-eiere kan se langt etter i denne prisklassen takket være dyre G-Sync-skjermer.

Du som har en 1440p-skjerm bør minst bevege deg opp til mellomklassen vår, mens eiere av en 4K-skjerm selvsagt bør velge et grafikkort fra øverste hylle og se til entusiastklassen.

FPS-spill stiller andre krav en rollespill

Esport- og FPS-spill er eksempler på spill som ofte krever at grafikkortet klarer å tegne flere enn 60 FPS, gjerne 120 FPS. For turbaserte spill eller rollespill er gjerne ikke kravene så høye, og 60 FPS er tilstrekkelig. For sistnevnte spill kan imidlertid høyere oppløsning gjøre mye for opplevelsen, og det stiller harde krav til grafikkortet.

Vi sjekket ytelsen til 12 grafikkort i de mest populære e-sportspillene:
Selv flere år gamle grafikkort tenget over 100 FPS uten å svette »

Sett dagens behov først

Det er ikke alltid slik at det er smart å legge ekstra penger i å kjøpe et såkalt fremtidssikkert kort. Ikke at det er noe galt med det, men grunnen til at du bør kjøpe et kort som yter godt basert på hva du skal bruke det til i dag, heller enn til neste år, er at du ikke vet hvordan utviklingen har vært innenfor grafikkmarkedet om et år eller to. Når den tiden har gått er det gjerne slik at grafikkutviklingen, og kravene spillene stiller, har tatt igjen ytelsen til det grafikkortet du opprinnelig kjøpte uansett. 

Om du snart regner med å oppgradere til en skjerm med høyere oppdateringshastighet, eller høyere oppløsning, blir det selvsagt noe helt annet. 

Slik har vi tenkt

Før vi presenterer anbefalingene våre er det greit å gjøre oppmerksom på at disse vil kunne forandre seg fremover, rett og slett fordi grafikkortmarkedet er i konstant forandring. Ta dem derfor for hva de er: gode tips for hvilke grafikkort du fint kan kjøpe i den prisklassen som passer deg, til bruken din og lommeboken din.

Vi har ikke vurdert grafikkort fra tidligere generasjoner som nå har fått en direkte oppfølger, kort som ikke lenger er i salg i norske nettbutikker eller kort som helt tydelig ikke har fokus/ er i ferd med å fases helt ut av markedet.

Merk at vi for alle kort, enten vi har annotert kortene med navn som Founders Edition, Sapphire Tri-X, Asus Strix, MSI Gaming eller lignende, ikke nødvendigvis har tatt utgangspunkt i prisen for nøyaktig denne spesifiserte modellen, men heller den rimeligste fra serien. Dermed er ytelsesgrafene våre et generelt uttrykk for ytelsen som kan forventes, men den kan altså variere med et par FPS opp eller ned ut ifra hvilket kort fra en serie du velger. Ved å kikke på navnet kan du lett se hvilket kort vi har benyttet til å innhente ytelsestallene, samt om ytelsen er registrert med et tredjepartskort eller en referansedesign.

Grunnen til at vi har valgt å gjøre det på denne måten er at mens prisen på de ulike tredjepartskortene varierer veldig, oppleves ytelsen deres som relativt lik enten det er snakk om referanseutgaven eller overklokkede varianter fra tredjepartsprodusenter. Det er heller de eksterne egenskapene som støy og temperatur som gjerne gir tredjepartskort en stor fordel, og der vi har muligheten til det vil vi selvsagt legge vekt på dette i anbefalingene våre under.

Priser for grafikkort er sist hentet inn 7. april 2017 og vi har ikke tatt hensyn til tilbud eller kampanjer. Ytelsesdataene består av informasjon fra våre fem faste testspill – fra grafikkorttestbenken – som hver er målt på inntil tre ulike oppløsninger.

Disse kortene anbefaler vi

Merk at vi har delt inn kortene i klasser basert på dagens pris, ikke basert på hvilken posisjon produsentene opprinnelig ga dem. Dermed kan det som i utgangspunktet var regnet som et mellomklassekort ved lansering for et år siden ha fått plass i budsjettsegmentet vårt om det har falt i pris. 

Budsjettklassen (Opp til 2000 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

I tillegg til grafikkortene vi har testet finnes også RX 460 2GB til 1050 kroner, og GTX 1050 2GB til 1200 kroner på markedet.

Nvidia GeForce GTX 1050 Ti

For Full HD-spilleren på budsjett

Nvidia GeForce GTX 1050 Ti

GTX 1050 Ti byr ikke akkurat på noen vanvittig ytelse. Selv på Full HD-oppløsning sliter grafikkortet med å levere en jevn bildeflyt på 60 FPS i våre tester, men så skal vi selvsagt nevne at vi tester med de fleste innstillinger skrudd i taket, noe ikke du nødvendigvis har behov for.

Ved å moderere deg noe når det kommer til grafikkdetaljer og fancy effekter kan du fint oppnå en bildeflyt rundt den magiske 60 FPS-grensen. Bare ikke beveg deg over Full HD-oppløsningen.

Selve hovedgrunnen til at vi anbefaler GTX 1050 Ti for deg med en begrenset mengde hundrelapper å bruke skyldes selvsagt at kortet gir svært mye for pengene. GTX 1050 Ti er et rimelig grafikkort og markerer seg svært positivt med 36,5 kroner per FPS i snitt for Full HD-oppløsning. 

Av andre gode egenskaper må kortets ekstraordinært lave energiforbruk nevnes, og som en bonus verken støyer eller varmer kortet i særlig grad. 

GTX 1050 Ti tilbyr de nyeste tilkoblingsstandardene og er klargjort for HDR-spill og avspilling av høyoppløst eller høykomprimert HEVC-innhold.

Les testen vår av GTX 1050 Ti her »

Når det gjelder konkurrenten, AMDs RX 470, er dette priset alt for tett opp til storebror RX 480 4GB som vi heller anbefaler.

Mellomklassen (2000 – 4000 kroner)

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

AMD Radeon RX 480 4GB

Desidert mest for pengene

AMD Radeon RX 480 4GB

Av grafikkortene vi har testet i mellomklassen, eller faktisk noen av klassene, er det ingen som tilbyr mer ytelse per krone enn AMDs RX 480 4 GB. 

Ytelsen i Full HD-oppløsning er helt ypperlig, og selv om du skulle ha en 1440p-skjerm vil kortet kunne gi deg akseptable resultater også her ved å fire noe på detaljene. Det er ikke verst for et grafikkort til rett over 2000 kroner. RX 480 4GB gjør det dessuten spesielt godt i våre DirectX 12-testspill. 

Til tross for omtrent samme pris som GTX 1060 3GB, mener vi RX 480 4GB er det beste alternativet grunnet støtte for FreeSync. Spillskjermer med denne teknologien, som gi deg et jevnere bilde fritt for riving eller «tearing» er langt rimeligere enn skjermer som støtter Nvidias tilsvarende G-Sync-teknologi.

Tidligere fremhevet vi også muligheten til å bygge på med mer ytelse senere i form av et ekstra RX 480 i CrossFireX, en mulighet Nvidia ikke gir sine GTX 1060-eiere. Da vi faktisk testet hvilken opplevelse CrossFireX ga oss fikk vi imidlertid en skikkelig oppvekker og har siden valgt å ikke anbefale CFX grunnet store kompatibilitetsproblemer. 

Flimmer, hakking og ustabilitet hele veien:
CrossFireX byr på flere problemer enn det er verdt »

RX 480 4GB utmerker seg ellers ved at det per i dag prises bare en «hundrings» høyere enn sin lillebror RX 470 som det yter 15 prosent bedre enn. I tillegg yter det omtrent identisk som den dyrere varianten med 8GB minne på Full HD- og 1440p-oppløsning.

Kortet er selvsagt klart for både HDR-spill og avspilling av HEVC-innhold.

Vi nevner at tredjepartsmodeller av samme kort langt på vei er å foretrekke over referanseutgaven fra AMD takket være deres bedre kjøling og lavere støynivå. Sapphires Nitro+ OC-versjon imponerte blant annet med en poengsum på 9,5 av 10 da vi testet det:

Les testen vår av Sapphire RX 480 4GB Nitro+ OC her » 

Entusiastklassen (4000 – )

I denne prisklassen har vi testet følgende grafikkort (Trykk for å vise) »

Det å kjøpe et nytt entusiastgrafikkort er faktisk ganske enkelt i disse dager, da AMD ikke kommer med noen direkte konkurrenter før til sommeren.

Nvidia GeForce GTX 1070

Her starter 1440p-spillingen

Nvidia GeForce GTX 1070

Nvidias Pascal-arkitektur har revolusjonert ytelsen til grafikkort. Det er GTX 1070 et levende bevis på. Mens det selvsagt er godt levert at kortet yter langt bedre enn selv GTX 980 Ti er det minst like imponerende å se på ytelsen per krone, som ligger godt over GTX 1080. For deg som er på utkikk etter en god og rimelig motor for 1440p-skjermen din kan du ikke finne en bedre kandidat, der GTX 1070 leverer en snitt-FPS på 63 FPS i denne oppløsningen.

Videre leverer GTX 1070 i snitt 95 FPS på svært høye grafikkdetaljer i Full HD-oppløsning, noe som er en stor fordel i spill hvor bildeflyt er helt essensielt, som i FPS-spill.

Kortet gir mye for pengene og er et godt startpunkt for deg med en 1440p-skjerm eller deg som har en skjerm med et 120Hz Full HD-panel. 

Vi skal ikke anbefale én spesifikk versjon av GTX 1070, men under vår test av Zotacs GTX 1070 AMP! Extreme lot vi oss imponere av kjøleløsningen som leverte svært lave temperaturer og som var nesten umulig å høre.

Les testen vår av Zotac GTX 1070 AMP! Extreme her »

Nvidia GeForce GTX 1080

For enda råere 1440p-ytelse

Nvidia GeForce GTX 1080

Mens GTX 1080 Ti nå har overtatt ytelsestronen i denne generasjonen sørger den nylige prisreduksjonen til GTX 1080 for at kortet fortsatt leverer mye for pengene.

Der GTX 1070 lar deg utforske 4K-spilling må du uten tvil kompromisse på grafikkdetaljene. Det må du ikke i like stor grad med GTX 1080, der kortet i snitt klarer 52 FPS i denne skyhøye oppløsningen.

Etter at GTX 1080 Ti kom på markedet er likevel ikke GTX 1080 lenger det aller beste valget for deg med en 4K-skjerm, men om du derimot har en rask 1440p-skjerm som du ønsker å fylle med en jevn bildestrøm og høye grafikkdetaljer i lang tid fremover har du funnet frem til riktig kort. 

GTX 1080 er svært energieffektivt, og mens vi ikke skal legge føringer for hvilken versjon du bør gå for ville vi nok sett til en tredjepartsversjon med en annen kjøler og vifteløsning enn referanseutgaven. Vårt testede GTX 1080 Gaming X fra MSI viste blant annet langt bedre takter i vår støy- og temperaturmåling enn Nvidias Founders Edition.

Les testen vår av MSI GTX 1080 Gaming X her »

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

Kompromissløst for deg med 4K-skjerm

Inno3D GeForce GTX 1080 Ti iChill X3

Hvem kunne gjettet på at Nvidias siste Pascal-baserte grafikkort ville bli deres kraftigste noen sinne? Nettopp, ganske mange, ja. Men, hvor mange trodde virkelig at GTX 1080 Ti ville 1) gruse GTX 1080, og 2) legge seg på samme prispunkt som lillebroren lenge hadde blitt solgt for? Ikke riktig like mange nei.

Også her i redaksjonen lot vi oss overraske, og ikke minst imponere, over den utrolige ytelsesforskjellen på inntil 35 prosent GTX 1080 Ti FE leverte over GTX 1080.

Selv med GTX 1080s siste og ganske kraftige prisreduksjon klarer faktisk GTX 1080 Ti nesten å levere like høy ytelse per krone. Det er godt levert når vi tar i betraktning konkurransesituasjonen i entusiastmarkedet for tiden, et marked Nvidia totaldominerer.

Mens GTX 1080 leverer knallgod ytelse ved 1440p-oppløsning, og også lar deg oppleve nær 60 stabile FPS i 4K-oppløsning, er det til prisen ingen tvil om at det er GTX 1080 Ti du går får om du virkelig satser på å spille spillene dine i sylskarp og detaljert 4K-grafikk. 

Med i snitt 70 FPS i 4K-oppløsning (35,2 prosent høyere FPS enn GTX 1080!) har du til og med litt å «gå på» ned til den magiske 60 FPS-grensen mange med rette vil holde seg over. 

Det eneste vi hadde å plukke på i vår test av GTX 1080 Ti FE var at kortet kunne bli noe varmt, og spesielt under overklokking svært støyende. Dette rettet imidlertid Inno3Ds iChill X3 Ultra opp i på et blunk da det i vår samletest kunne vise til både høyere ytelse, langt bedre kjøling og mye lavere støynivå enn Nvidias egen Founders Edition. Alt til bare noen få hundrelapper ekstra og en totalpris karakteren vi ga det – «10 av 10» – vel forteller at vi mener det gjør seg fullt fortjent til. 

Les testen vår av Inno3D GTX 1080 Ti iChill X3 Ultra her »

Lykke til med valget av grafikkort!

Gå mer i dybden før du kjøper:
Se alle de siste grafikkorttestene våre »

Prisguide.no er en kommersiell partner til Teknisk Ukeblad Media. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguide her »

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti

Nvidia GeForce GTX 1060 3GB

AMD Radeon RX 480 4GB

Nvidia GeForce GTX 1050 Ti

Nvidia GeForce GTX 1080

Nvidia GeForce GTX 1070

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 1060 3GB   Les mer »

Beste priser

Ukjent lagerstatus 2 235,- Til butikk
Forventet lagerdato 2 290,- Til butikk
Ikke på lager 2 291,- Til butikk
På lager 2 295,- Til butikk

AMD Radeon RX 480 4GB   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 1050 Ti   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 1080   Les mer »

Nvidia GeForce GTX 1070   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen