ANBEFALING: Alt dette får plass i en motorsag
Anbefaling
(Bilde: Todd McLellan)

Alt dette får plass i en motorsag

Vanlige objekter får en litt annen dimensjon i fotograf Todd McLellans bilder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har vel alle på ett eller annet tidspunkt plukket fra hverandre forskjellige gjenstander. Det er imidlertidig ikke alle som har tatt bryet med å arrangere hver enkel del i et nøye oppstilt komposisjon for å fotografere dem. Det har derimot kanadiske Todd McLellan.

Todd McLellan.
Todd McLellan.Foto: Todd McLellan

Todd McLellan jobber til daglig som fotograf i Toronto, Canada. Helt siden barndommen har han hatt en uhelbredelig trang til å skru ting fra hverandre. Hvis et objekt fattet hans interesse tok det ikke lang tid før det lå i sine individuelle deler på gulvet.

– Alle bruker disse tingene stort sett hver dag, men det er få som tenker over hvordan de fungerer og hvordan de faktisk ser ut, forklarer McLellan til Akam.no.

– Min far var snekker og mor elektriker, jeg hadde tilgang til en rekke morsomme verktøy, fortsetter McLellan.

Fotograferer ting

w680 (11).
Vanlige gjenstander får en helt annen dimensjon i McLellans bilder.
Foto: Todd McLellan

Fascinasjonen med hvordan ting fungerer og ser ut har fulgt McLellan helt inn i voksen alder.

Dette har resultert i  prosjektet «Things Come Apart: A Teardown Manual for Modern Living». Her har McLellan fotograrfert 50 objekter fra  moderne til eldre teknologi han kjøpte brukt.

Til å begynne med prøvde McLellan å fotografere gjenstandene som et normalt stilleben, men da resultatene ble for kjedelige for McLellans smak, plukket han dem fra hverandre og la ut samtlige deler i en nøye oppstilt komposisjon på hvit bakgrunn.

Prosessen var interessant, men tidkrevende. For å skape litt variasjon hadde McLellan assistenter som slapp delene i en stor haug for å bli fotografert.

– Jeg har fått en ny respekt for teknologi. Det er ganske utrolig hvor mye «stæsj» det går an å plassere i for eksempel en mobiltelefon, sier McLellan.

Søkelys på forbruksamfunnet

w680 (6).
Foto: Todd McLellan

Med disse bildene ønsker McLellan å fokusere på forbruksamfunnet vi lever i og ting vi kaster bort uten å tenke over det.

McLellan håper at disse bildene viser hvor flotte disse objektene faktisk er og hvor mye tankegang som var involvert i å lage dem.

– Jeg håper at bildene kan bidra til litt mer konsekvent tankegang rundt ting vi bruker hver dag. Kanskje vi kan bli flinkere til å vurdere om det kan bli resirkulert istedet for å havne på søpla, forklarer McLellan.

Foreløpig har prosjektet resultert i en utstilling på Chicago Museum of Science i delstaten Illinois, kanskje blir det bokutgivelse i fremtiden.

– Dette prosjektet kommer til å utvikles videre, det er mulig at det blir en bok før eller senere. Akkurat nå fokuserer jeg på utstillinger. Hovedpoenget er å få folk til å se på helt hverdagslige ting på en helt ny måte, avslutter McLellan.

Se flere bilder på Todd McLellans hjemmeside

Kameraene McLellan tar bilde av er laget av plast, metall og andre deler: 
Du kan imidlertid lage et fungerende kamera av mye mer enn det »

 

 

 

(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)
(Bilde: Todd McLellan)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen