Amobil griller kundeservice: Del 5

Hver helg i hele sommer vil vi ringe kundeservicen til syv norske mobiloperatører og stille typiske spørsmål kunder kan ha. Det beste svaret hver uke blir premiert med et smilefjes, mens det dårligste svaret får et tilsvarende surt fjes.

Ukens spørsmål: Hva er forskjellen på internettsider som starter med www og wap?

Fasiten: Wap-sider er skreddersydd for mobiltelefonen. Dette innebærer at de er mye mindre og letter å laste enn www-sider. Ettersom det sendes mindre datatrafikk til mobiltelefonen din er det også langt billigere å surfe på wap-sider.

Operatør Svar Amobils kommentar

– Forskjellene er at www er mer for vanlig internett hjemme på PC-en, mens wap er tilpasset mobiltelefonen.

Svaret er forsåvidt riktig, men vi savner litt konkret informasjon om hva som skiller de to standardene.

– Det skal ikke være noen forskjell tror jeg. Vent litt så skal jeg sjekke det opp.

– Det er ingen annen forskjell enn at wap-sidene er mer tilpasset telefonen, mens www-sidene ikke alltid fungerer helt bra.

Også et noe tynt svar, selv om det ikke er feil.
– Wap er mer beregnet for mobiltelefoner, mens www er vanlige internettsider laget for PC. Riktig, men fremdeles ikke noe å bli klok på for en person med en moderne mobiltelefon, og som dermed greier å surfe på begge deler.

– Wap-sider er helst for eldre mobiltelefoner som ikke kan lese vanlige internettsider. Å surfe på www minner mye mer om å surfe på en vanlig datamaskin med tanke på hvordan sidene ser ut. Det er en del dyrere å surfe på www, fordi sidene laster mer data og bilder enn wap-sider.

Dagens beste svar. Her får vi også vite at det er genereres mer datatrafikk når du bruker www, og at det dermed er dyrere.
– Wap er spesiallagde sider for mobiltelefoner. Disse er mindre enn vanlige www-sider og laster lettere. Hvis du surfer på www bør du laste ned Opera-mini, som er en nettleser som krymper nettsidene, og får dem til å laste raskere. Også et bra svar. Stjerne i boken for å foreslå Opera Mini, som fungerer ypperlig til surfing på www-sider.
– Wap-sider ble helst brukt før, og er tilpasset telefoner uten avanserte nettlesere, slik de pleier å ha i dag. www-sider er tilpasset PC-er og lignende, men kan fint leses av nettleseren i en avansert telefon, eller dersom du laster ned en egen java-basert nettleser. Vi savner litt informasjon om hva som skiller de to standardene, men ellers et ok svar.
– Dersom du for eksempel går inn på www.nutel.no, kommer du til en vanlig internettside, mens en wap-side er laget i et format som er tilpasset mobiltelefonen. Nok en gang et veldig tynt svar, selv om det ikke er feil.

 

I dag fikk vi ingen svar som var helt på jordet, selv om vi ønsket oss en god del mer informasjon. Dersom en fersk mobilbruker kjøpte seg en mobiltelefon med avansert nettleser, kunne hun fort surfet seg til en kjip mobilregning hvis hun ikke visste at www-sider genererer mer trafikk enn wap-sider.

Dagens beste svar fikk vi fra Tele 2, som opplyste om forskjellene på datatrafikk og priser. One Call foreslo å bruke Opera Mini dersom du surfer på www, noe som også sparer deg for noen slanter. Vi har valgt å ikke dele ut noen sure fjes denne gangen, ettersom ingen svarte direkte feil.

* Det er forskjellige grunner til at vi har valgt ut akkurat disse sju operatørene. Telenor, NetCom, Chess og Tele2 er valgt fordi de sitter på de største kundemassene. One Call, Ipea og Nutel er valgt fordi de for tiden er de billigste småoperatørene på Telepriser.no.

** Dette er ingen vitenskapelig test, og vi vil advare mot å trekke noen slutninger om operatørenes kundeservice ut fra enkeltoppringninger. Vi håper allikevel at flerfoldige uker med spørsmål etterhvert vil tegne et bilde over hvor kunnskapsrike operatørenes kundebehandlere er. Vi ønsker også at denne artikkelserien skal hjelpe til å kvalitetssikre kundeservicen, og holde mobiloperatørene på tå hev gjennom sommeren.

Er det noe DU kunne tenke deg å spørre kundeservice om? Tips oss!

Uke #1: Hva er HSDPA?

Uke #2: Hvem har best dekning av Telenor og NetCom?

Uke #3: Jeg er blitt fortalt at det går an å bruke mobiltelefonen til å surfe på bredbånd hjemme, hvordan gjør jeg det?

Uke #4: Jeg reiser til Tokyo neste uke, kan jeg bruke telefonen min der?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen