Amobil griller kundeservice: Del 3

Hver helg i hele sommer vil vi ringe kundeservicen til syv norske mobiloperatører og stille typiske spørsmål kunder kan ha. Det beste svaret hver uke blir premiert med et smilefjes, mens det dårligste svaret får et tilsvarende surt fjes.

Ukens spørsmål: Jeg er blitt fortalt at det går an å bruke mobiltelefonen til å surfe på bredbånd hjemme, hvordan gjør jeg det?

Fasiten: For å surfe med noe som likner bredbåndshastighet på mobilen, må telefonen din ha støtte for HSDPA (noe som bare noen få bydeler i Oslo har foreløpig). Det beste alternativet er likevel å ha WiFi-støtte på mobiltelefonen. Da kan du surfe helt gratis så lenge du er innenfor en trådløs sone. Per i dag er det omtrent 20 mobiltelefoner på det norske markedet som støtter WiFi.

Operatør Svar Amobils kommentar

Da må vi få undersøkt litt her. Vent litt.

Dataavdelingen:
– Det kommer an på hva slags mobil du har og hvor du befinner deg. Men surfingen blir via 3G. Eventuelt kan du bruke WAP.

Ni minutters venting i uvisshet, fordi kundebehandleren ikke sa at han koblet oss over til dataavdelingen. I tillegg var ikke svaret vi endelig fikk all verden. 3G, er tydeligvis det beste i Telenors øyne.

– Har du 3G-telefon?
- Ja.
- 3G er da det raskeste alternativet, med mindre du har en telefon som støtter det nye systemet som heter HSDPA.

Særdeles mangelfull forklaring. Her må du i praksis vite hva 3G og HSDPA er på forhånd.
– Vi har noe som heter Fri Internett, som koster 450 kroner i måneden. Eventuelt kan du betale 14 kroner per MB du laster ned.
- Er det via 3G?
- Du kan bruke WAP også.
Hvilke abonnement dere tilbyr har lite med spørsmålet å gjøre. Kundebehandleren nevnte heller ikke en eneste teknologi i sitt forsøk på "forklaring".
- Da må du bruke telefonen din som modem mot internett. Det koster ganske mye penger, for du betaler for hver MB du laster ned. Men hvis mobilen din støtter WiFi, kan du surfe i den trådløse sonen du har hjemme. Det er gratis. Endelig! Dagens desidert beste svar, om enn noe udetaljert. Forslaget om WiFi kom riktignok til slutt, men det kom da i det minste.
- Det går ikke. Du må ha et eget 3G-abonnement. Det er bare Netcom, Telenor og ICE som leverer internett over 3G. Aberet er at du kun kan laste ned så og så mye i måneden, jeg tror det er 1 GB. Skal du surfe med mobilen vil det gå kjempetregt. Jasså. En nokså dyster fremstilling av mulighetene, eller mangel på sådan. Det eneste vi fikk ut av dette er at det ikke lønner seg å være OneCall-kunde hvis man vil surfe på nett med mobilen.
– Du har det som heter 3G, som går ganske fort. Du betaler alt etter hvilket abonnement du har, 12 eller 13 kroner per MB du laster ned. Hvis du vil bruke det på datamaskinen kan du koble mobilen til med kabel eller trådløst via blåtann. Vent litt så skal jeg sjekke en ting...
Vi har også noe som heter GSM Data, hvor du betaler 1,99 per minutt og en månedspris på 29 kroner.
Vi håpet i det lengste at kundebehandleren skulle komme på å nevne Wi-Fi, men den gang ei. Ellers et hederlig forsøk på å forklare hvordan 3G-surfing fungerer, forutsatt at du vet hva 3G og "ganske fort" er.
GSM Data er forøvrig det mest hårreisende tilbudet vi har fått på lenge.
– Har du ADSL hos oss?
- Nei.
- Skal vi se her...
(stille lenge)
-
Hallo...?
- Ja, hei! Telenor har en brikke som du kan feste i dataen. Så lenge du har dekning så kan du sufe på bredbånd. Dette koster 249 kroner i måneden.
- Hvilken teknologi bruker jeg da?
- Da skjer det via blåtann.
Hva? Dette er rett og slett uforståelig om du selv ikke har grundig innsikt i hva det vil si å bruke mobilen som modem til PC-en. I tillegg blander vedkommende tilkobling via innstikkskort i PC-en og mobiltelefon. At kundebehandleren ble stille som en mus da spørsmålet var stilt, var heller ikke spesielt sjarmerende.

 

Hva skal man si? Her var det jammen ikke mye positivt å hente. Flere av kundebehandlerne gir inntrykk av å ikke ane hva de snakker om. Og de som gjør det, tar det for gitt at alle vet hva uttrykk som 3G og HSDPA innebærer. Å kåre testens taper var ikke lett, da flertallet av operatørene kom med verdiløse svar.

Ipea kom med dagens mest forståelige forklaring på hvordan man bruker mobilen som modem til PC. Tele2 blir likevel testens vinner på grunn av sitt ærlige svar.

* Det er forskjellige grunner til at vi har valgt ut akkurat disse sju operatørene. Telenor, NetCom, Chess og Tele2 er valgt fordi de sitter på de største kundemassene. One Call, Ipea og Nutel er valgt fordi de for tiden er de billigste småoperatørene på Telepriser.no.

** Dette er ingen vitenskapelig test, og vi vil advare mot å trekke noen slutninger om operatørenes kundeservice ut fra enkeltoppringninger. Vi håper allikevel at flerfoldige uker med spørsmål etterhvert vil tegne et bilde over hvor kunnskapsrike operatørenes kundebehandlere er. Vi ønsker også at denne artikkelserien skal hjelpe til å kvalitetssikre kundeservicen, og holde mobiloperatørene på tå hev gjennom sommeren.

Følg med neste helg, da kommer neste spørsmål.

Uke #1: Hva er super-3G?
Uke #2: Hvem har best dekning av Telenor og Netcom?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen