Amobil forklarer: Wi-Fi

Alternativ tekst mangler

Stadig flere mobiltelefoner får innebygget Wi-Fi, en teknologi som tidligere har vært forbeholdt PC-er og PDA-er. Men hva er egentlig Wi-Fi? Og er det noe du bør tenke på når du kjøper mobiltelefon neste gang?

Hva er Wi-Fi
Wi-Fi er også kalt WLAN eller trådløst nettverk. Wi-Fi brukes som oftest til å føre internettlinjen din direkte til den bærbare PC-en, PDA-en eller mobiltelefonen din.

Steder hvor du finner Wi-Fi-dekning kalles Wi-Fi-soner eller trådløse soner. Wi-Fi-sonene dekker et begrenset lokalt område.

Trådløse nettverk pleier du å finne både hjemme og på mange hoteller, bensinstasjoner, arbeidsplasser og skoler.

Rekkevidden på en Wi-Fi-sone er som regel opp mot 100 meter ifra aksesspunktet. Men innendørs i en vanlig bygning med vegger og andre gjenstander som hindrer de trådløse signalene, rekker Wi-Fi-sonen ganske mye kortere.

Noen bedrifter tar seg betalt for å la deg bruke Wi-Fi-sonen sin. Wi-Fi-soner lages av ett eller flere trådløse aksesspunkter. Disse må også være tilkoblet internett hvis du skal surfe på nett i Wi-Fi-sonen.

Hastigheten til Wi-Fi kan være høy. På mobile enheter er 11 Mbps en vanlig hastighet, mens internettlinjen som oftest har en lavere hastighet. Med andre ord er ikke Wi-Fi en flaskehals når du surfer.

Hva kan Wi-Fi på mobilen brukes til?
Først og fremst kan du surfe på internett i skikkelig hastighet med Wi-Fi på mobilen. Du kan også laste ned spill og programmer i en høy hastighet.

Wi-Fi åpner også for IP-telefoni på mobilen. IP-telefoni lar deg ringe for en slikk og ingenting både i Norge, til utlandet og i utlandet.

Amobils test av mobil IP-telefoni >>
Amobils guide til mobil IP-telefoni >>

Hvem trenger en Wi-Fi-telefon?
Hvis du skal koble deg til internett med telefonen, er Wi-Fi svært nyttig.

Hvis du bare skal surfe på enkle WAP-sider er ikke Wi-Fi nødvendig. Hvis du bare bruker mobiltelefonen din til å sende SMS og å ringe med, trenger du ikke å kjøpe deg en Wi-Fi-telefon.

Er du ute etter å koble PC-en din til internett via telefonen, er det ikke en Wi-Fi-telefon du er ute etter men en 3G-telefon. Wi-Fi er vanligvis innebygget i bærbare PC-er, og kobler deg til lokale Wi-Fi-soner. 3G gir deg internett på farten via mobilnettet.

Amobil forklarer 3G >>

Hvordan oppretter jeg en Wi-Fi-sone?
For at du skal ha internett i Wi-Fi-sonen din trenger du en internettlinje. Du trenger også et aksesspunkt eller en trådløs ruter, som lager en Wi-Fi-sone.

Hos vår søsterside Hardware.no finner du mer utdypende informasjon om Wi-Fi.

 

Vil du vite mer om Wi-Fi?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen