Amobil forklarer: Java

Alternativ tekst mangler
Siemens S75 er en av mange telefoner som støtter Java.

Dagens ord:
Java/J2ME

 

Java er navnet på et programmeringsspråk for programmer som fungerer på flere maskinvareplattformer (Mac/Windows/Linux/Unix).

I mobilverdenen har man utviklet Java Mobile Edition (Java ME, også kalt J2ME). Dette skal sikre at mobilprogrammer skal fungere på alle merker (Nokia/Siemens/Sony Ericsson etc).

I dag har de fleste mobiltelefoner støtte for Java. Unntaket er gjerne basistelefoner.

Java-programmer kan installeres ved å laste dem ned fra internett med mobilens WAP-leser, eller ved å overføre fra en PC.

Stort sett alle telefoner som selges i norske mobilbutikker har støtte for noe som heter Java. Men hva betyr egentlig det?

Java er enkelt forklart en funksjon som må være tilstede for at mobiltelefonen din skal kunne installere og bruke ekstra programmer.

Disse programmene kan være nesten hva som helst, fra spill til kalendere. Som regel av det enkle salget, men like fullt nyttig.

Fungerer ikke alltid
I dag støtter de fleste mobiltelefoner Java, men det er ikke alltid programmene fungerer like godt på alle telefoner.

Dette har med hvor god maskinvareytelse telefonen har, og hvilke Java-funksjoner telefonen støtter. Funksjonene som støttes er definert av produsenten av telefonen.

Til grunn for Java på mobilen ligger noe som kalles Java ME (Java Platform Micro Edition). Dette består igjen av noe som kalles API, som er et sett med instruksjoner for hvordan programmet skal få tilgang til for eksempel skjermen og tastaturet til telefonen.

Grunnleggende Java-funksjonalitet omtales gjerne også som MIDP 1.0, mens utvidede spillmuligheter omtales som MIDP 2.0. Om du skal spille avanserte spill må telefonen din altså støtter MIDP 2.0.

Java på mobiltelefonen er omtrent som Java på en PC. Programmerere som utvikler programmer til Java trenger i teorien nemlig ikke å tenke på om det skal brukes på Mac eller PC, eller for Java ME en Nokia eller en Siemens-mobil.

Dette er imidlertid teoretisk, siden det viser seg at mange programmer ikke fungerer på alle telefoner. Selskaper som lager spill til mobiltelefoner må svært ofte lage versjoner av spillet som fungerer på Nokia, Sony Ericsson, Samsung og andre merker.

Prøv selv!
Den enkleste måten å finne ut om telefonen din kan kjøre et program er rett og slett å laste det inn og teste det. De fleste telefoner kan laste ned og installere programmer ved hjelp av telefonens WAP-leser, eller ta i mot programmet via IrDA, blåtann eller en datakabel.

Du finner et stort utvalg Java-programmer hos GetJar.com.

Vil du vite mer?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen