Amobil forklarer: GPS

Alternativ tekst mangler

Dagens ord:
GPS

 

GPS står for Global Positioning System, eller Globalt Posisjoneringssystem.

GPS er basert på satelitter som sirkulerer rundt jorden og sender ut signaler.

GPS-signalene sendes ut i to forskjellige frekvenser for å bli kvitt forsinkelser, som er den største feilkilden i posisjonsmålinger.

GPS-systemet består av tre deler: Romdelen, brukerdelen og kontrolldelen.

Romdelen består av 29 satelitter som sender signaler.

Brukerdelen består av en GPS-mottaker som kan tolke signaler fra satelittene.

Kontrolldelen består av fem bakkestasjoner på jorda, som kommuniserer kontinuerlig med satelittene og kontrollerer at de virker som de skal.

(Kilder: Satelitter.no, Wikipedia.com)

Det finnes nok av trebokstavsforkortelse i den teknologiske hverdagen. Denne gangen setter vi satelittnavigering (GPS) under lupen.

GPS står for Global Positioning System (Globalt Posisjoneringssystem), og er teknologien vi bruker når vi skal finne frem. Det fungerer ved at satelitter som går i bane rundt jorda sender ut signaler som en GPS-mottaker kan tyde.

Dagens GPS-er har innebygde kart, og kan plassere sin egen posisjon på kartet, slik at du kan finne frem uten å ha tursekken full av klissvåte kart som går i oppløsning. Kartene er laget enten for skog og mark, sjøen eller trafikken.

GPS på mobilen
GPS-mottakere finnes som håndholdte enheter for terrenget, eller egne enheter med trykkfølsom skjerm for bilen. I tillegg kan du få GPS på mobilen, enten GPS-mottakeren er innebygget eller du har den ved siden av.

Det finnes flere fordeler med å ha GPS på mobilen. For det første kan du installere flere forskjellige typer kart og navigasjonsprogrammer, slik at det finnes et utall muligheter. Dermed er det mulig å navigere både på sjøen, i lufta, i terrenget og i trafikken med én og samme enhet.

En annen fordel er at du sannsynligvis alltid har mobilen din med deg, og du slipper å drasse på en ekstra enhet og trenger ikke å planlegge når du kommer til å trenge GPS-en.

Alternativ tekst mangler

I dag finnes det allerede noen mobiler med GPS:

Kombinér med mobilnettet
Den nye A-GPS-teknologien kan bli enda en fordel med GPS på mobilen. A-GPS er en teknologi som skal gjøre det raskere å avgjøre riktig posisjon ved hjelp av GPS.

I motsetning til vanlige GPS-mottakere, som bare kan ta i mot signaler som sendes fra en GPS-satelitt, kommuniserer en A-GPS i tillegg med en "Assistance Server", eller en assistansetjener.

Denne tjeneren vil ved hjelp av mobilnettet avgjøre hvor du befinner deg, og støtte GPS-mottakeren under vanskelige forhold.

Et typisk bruksområde vil være i store byer, hvor du ofte befinner deg i urbane juv, med høye bygninger rundt deg. I slike strøk kan det være vanskelig eller umulig å bruke en vanlig GPS. A-GPS vil da tre støttende til, og fylle hullet mangel på kontakt med nok satelitter gir.

For en mer inngående forklaring av GPS, les guiden GPS: Satelittnavigering for alle.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen