Amobil forklarer: Blåtann

Alternativ tekst mangler
Blåtann finnes i PC-er og hodesett så vel som mobiltelefoner. (Foto: Marius Valle)

Dagens ord:
Bluetooth/blåtann

 

Bluetooth kalles ofte for "blåtann" på norsk. Også kjent som IEEE 802.15.

På norsk sier man ofte "blåtann" i stedet for "Bluetooth". Dette er ikke den korrekte skrivemåten, men det brukes i stor utstrekning, blant annet av Amobil.

Bluetooth er en trådløs kommunikasjonsteknologi som lar enheter utveklse data og opprette nettverk.

Teknologien er spesielt utbredt i mobiltelefoner, og brukes i den sammenhengen ofte til å koble til et Bluetooth-håndfrisett eller filoverføring.

Bluetooth finnes i dag i tre forskjellige energiklasser. Klasse 1, 2 og 3, som gir henholdsvis 100, 10 og 1 meter rekkevidde. Klasse 2 er mest utbredt.

Bluetooth finnes i versjoner opp til 2.0. Versjon 2.1 er under utvikling.

Bluetooth ble opprinnelig utviklet av blant andre Ericsson, men blir nå administrert av Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG). Spesifikasjonene for standarden ble nedtegnet i 1994.

Navnet Bluetooth kommer fra den danske vikingkongen Harald Blåtand av Danmark. Han er kjent som kongen som stoppet kampene mellom klaner fra Danmark, Sverige og Norge.

(Kilder: Wikipedia, Bluetooth SIG)

Det er ikke lenge siden blåtann (Bluetooth) var en funksjon forbeholdt dyre profftelefoner. I dag derimot er det stort sett bare billigmobiler som mangler blåtann.

Men hva er egentlig blåtann, og hva kan det brukes til?

Erstatning for kabel
Enkelt forklart er blåtann en teknologi som lar to eller flere enheter kommunisere trådløst. Du kan se på blåtann som en erstatning for kabler mellom for eksempel PC og mobil, og mellom håndfri og mobil.

Blåtann er ikke forbeholdt mobiltelefoner, og brukes i for eksempel PC-er for å koble til datamus og tastatur.

Den største utbredningen har blåtann imidlertid blant mobiltelefoner. En telefon med blåtann kan enkelt ta i bruk et trådløst håndfrisett, eller sende filer til andre telefoner. Mange bruker også blåtann til å synkronisere telefonlisten sin mot en PC.

En av de store fordelene med blåtann er at du slipper å tenke på å kjøpe ny kabel dersom du skifter mobil.

Enkelt å koble
Å koble to blåtannenheter opp mot hverandre er som regel svært enkelt. Om du for eksempel vil sende et bilde fra en telefon til en annen, søker du frem mobilen til mottakeren, og sender bildet med noen få tastetrykk.

Som regel må du utveksle et passord mellom telefonene. Dette kan i de fleste tilfeller bestemmes selv. Det er også et krav at mottakertelefonen har blåtannfunksjonen slått på.

Å koble til et trådløst håndfrisett fungerer på omtrent samme måte, bortsett fra at passordet som regel er satt på forhånd.

Blåtann kan brukes til alt fra enkel filoverføring til direkte overføring av musikk. Det kreves imidlertid at enhetene har de såkalte blåtannprofilene som kreves til de forskjellige funksjonene.

Les mer om blåtannprofiler >

Bruker lite strøm
Blåtann er en trådløs teknologi som bruker forholdsvis lite strøm sammenlignet med andre trådløse teknologier. Dermed passer blåtann spesielt godt i mobiltelefoner, som har begrensede batterier.

Som teknologier flest, gjennomgår også blåtann en kontinuerlig utvikling. Siden Bluetooth 1.0 har det kommet fire revisjoner opp til versjon 2.0. Versjon 2.1 er under utvikling.

Les mer om Bluetooth 2.1 >

Den største praktiske forskjellen mellom de tidligste versjonene av blåtann og den nye versjon 2.0, er høyere overføringshastighet og lavere energiforbruk.

En telefon med versjon 2.0 kan overføre data med inntil mellom 2.1 Mbps og 3 Mbps. Det tilsvarer hastigheten på en vanlig bredbåndstilkobling.

Vil du vite mer?

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen