Test

Amerikansk kineser

”Amerikansk kineser” er tegnet og skrevet av Gene Luen Yang, og er den første tegneserieromanen som har blitt nominert til den prestisjetunge "National Book Award"-prisen. Den vant riktignok ikke, men den har vunnet en mengde andre priser, blant annet "Michael L. Printz"-prisen, "Årets beste bok" i Publisher´s Weekly og "Årets beste bok" i School Library Journal. Men det betyr nødvendigvis ikke at den er noe bra.

Tjing-Tjong kinamann

Apekongen kom ikke inn på festen siden han ikke hadde sko, så han gjorde rent bord.
Apekongen kom ikke inn på festen siden han ikke hadde sko, så han gjorde rent bord.

”Amerikansk kineser” består av tre delhistorier. Den begynner med historien om Apekongen, sjefen, eller kongen om du vil, over alle de andre apene på Blomsterfruktfjellet. Han styrer med myndig hånd, men vil så gjerne være en Gud, og studerer flittig for å oppnå målet sitt. Historie nummer to handler om Jin Wang, født amerikaner av kinesiske foreldre, og hans hverdagsliv. Sistemann ut er kineserklisjeen Tjing-Tjong, han heter faktisk det, den irriterende og plasskrevende fetteren til Danny, en av skolens kjekkeste gutter, og selvfølgelig såkalt "jock" (vi trenger et tilsvarende ord på norsk: idrettsnerd har ikke den samme herlige, litt nedlatende tonen, og sportsidiot blir for drøyt). Når disse tre delhistoriene først er etablert, hopper forfatteren elegant mellom dem, før han syr de sammen på en høyst uventet måte mot slutten.

Bokens store styrke er hvordan forfatteren skifter mellom det helt tragiske og veldig morsomme. Tjing-Tjong er som nevnt en kineserklisjee, og gjennom ham får vi bekreftet stort sett alt av fordommer mot kinesere. Det er gjort så bevisst at selv om det er morsomt, hviler det også et stort alvor over Tjing-Tjong. De samme fordommene ser vi i praksis i historien om Jin Wang, den nytilflyttede kinesergutten, som, når han står og prater med sin taiwanske venn Wei Chen, får servert gloser fra forbipasserende: «Japs, jeg blir helt skjevøyd av denna vinden», «Ja, brrr, skikkelig kjølig. Må blåse stiv guling.»

Norsk kineser

Det tar over 230 sider å komme til den tidligere nevnte uventede slutten. Men det er ikke mye på hver side. Boka er satt med mye luft, og, det er uvisst om det er bevisst, men det gir en nesten absurd følelse med så mye tom hvithet rundt historien om gulheten. Tegningene er enkle, effektfulle, og det er ikke brukt så altfor mye farger. Det trengs heller ikke. Fargebruken er faktisk ganske rå. Yang lar heller ikke serierutene begrense seg – flere av tegningene utspiller seg over hele siden, sågar uten ramme, og i de mer actionfylte partiene tar han i bruk ukonvensjonelle geometriske rammer, omtrent som i eldre Marvel-serier.

Tjing-Tjong (nederst til høyre) ser ut som kineserklisjeene fra Lucky Luke.
Tjing-Tjong (nederst til høyre) ser ut som kineserklisjeene fra Lucky Luke.

På side 72 skjer det noe helt genialt. Apekongen flyr avgårde på skyen sin, han er på vei til universets ende, for å bevise for Skaperen at han er født av stein, ikke skapt, og derfor fullstendig uavhengig, og på side 72 sprekker tegneserieruta, Apekongen flyr ut, ledsaget av teksten: «Han fløy gjennom rammen for selve virkeligheten». Selv ut av kontekst gir det en underfundig eksistensiell tanke. Og dette er ikke den eneste eksistensielle tanken som dukker opp. ”Amerikansk kineser” sitter rett og slett i lenge etter at den er lukket og plassert i hylla. Den gir et sjeldent modig innblikk i en hverdag som er helt fremmed for oss, til tross for at den foregår rett foran øynene våre. Boka kunne like gjerne hett ”Norsk kineser”, den er allmenngyldig, og den er et viktig bidrag til den kontinuerlige kulturkollisjonen samfunnet tross alt befinner seg i.

Konklusjon

At en bok har fått mange priser betyr som sagt ikke nødvendigvis at den er bra. Men i dette tilfellet ser det ut til at prisutdelerne har hatt hjernen på rett plass, og ikke en halvmeter til høyre for huet sitt, som de så ofte har. ”Amerikansk kineser” er morsom, trist, godt tegnet og engasjerende. Og det er nok ikke noen skivebom å påstå at den også er viktig. Den passer dermed både for folk som vil bli opplyst og folk som kun vil underholdes. Så får det heller være at sistnevnte gruppe blir litt opplyst underveis uansett.

Egmont Serieforlaget AS Amerikansk kineser   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen