Dette er de nye elektrosjokkvåpnene LAPD nå skal bruke.
Dette er de nye elektrosjokkvåpnene LAPD nå skal bruke. (Bilde: Taser)

Amerikansk politi har kjøpt våpen som automatisk starter et kamera ved bruk

Nytt tiltak skal forebygge overdreven maktbruk.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er kanskje ikke noe vi ser så mye til i Norge, men fra USA hører man relativt titt og ofte om at politiet tyr til i overkant hard maktbruk for å kue eller arrestere mistenkte. Nå har det dukket opp et nytt konsept som skal bidra til større offentlig innsyn i omstendighetene og hendelsesforløpene rundt pågripelser.

Det amerikanske selskapet Taser, som produserer elektrosjokkvåpen («tasere») for politiet i landet, melder nemlig i en pressemelding at politidepartementet i storbyen Los Angeles (LAPD) skal ta i bruk en ganske spesiell løsning for å øke tilliten til politiet i byen.

Slik ser Tasers kroppskameraer ut.
Slik ser Tasers kroppskameraer ut. Foto: Taser

Skal bruke elektrovåpen og kamera sammen

Departementet har nettopp gått til innkjøp av over 3000 nye, såkalte «smarte» elektrosjokkvåpen til sine ansatte. Slike våpen fungerer ved å gi den mistenkte kraftige elektriske støt via nåler som skytes ut av våpenet og som er tilkoblet ledninger. Våpnene er svært utbredte blant politiet i USA og er altså en ikke-dødelig måte å sette mistenkte som setter seg til motverge midlertidig ut av spill.

Nyheten i dette tilfellet er imidlertid at LAPD planlegger å også utstyre politioffiserene med kameraer på kroppen som ifølge nyhetsbyrået Reuters starter automatisk i det politiet slår av sikringen på våpenet.

Dermed er det altså meningen at hele hendelsesforløpet mellom det tidspunktet politimannen trekker våpenet og arrestasjonen av den mistenkte skal fanges på video, som igjen skal redusere risikoen for overdreven og uberettiget maktbruk.

«Smarte» elektrovåpen

Poenget med løsningen er å oppnå større åpenhet rundt politiets arbeid i Los Angeles-området, et området som både har slitt med relativt høy kriminalitet og flere tilfeller av overdreven politivold. Planen er at samtlige av LAPDs 9800 politifolk vil bære både et elektrosjokkvåpen og et kamera innen noen år.

Ifølge Reuters vil våpnene kobles sammen med kameraene, som for øvrig også produseres av Taser, ved hjelp av den trådløse Bluetooth-standarden. De nye elektrosjokkvåpnene som LAPD er for øvrig også av en ny, «smart» type som er i stand til å registrere både tidspunktet for avfyring, hvorvidt nålene traff målet og hvor lenge den mistenkte ble utsatt for støt. I tillegg til kameraene skal dette også bidra til større trygghet og åpenhet.

Våpenteknologien blir stadig mer høyteknologisk: Nå har Kina utviklet varmestrålevåpen som skal brukes til å spre folkemengder » 

(Via The Verge, Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen