Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock/Twitter/Teknofil.no/montasje)

Twitret IS-propaganda – fikk 11 år i fengsel

Oppfordret til å sende penger til terror-organisasjonen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det hører med til sjeldenhetene at Twitter-bruk kan føre til fengselsstraffer, men på grunn av visse ting som terrorlovgivning og rasismeparagrafer skjer slikt innimellom.

Ifølge Gizmodo har det amerikanske rettssystemet nettopp anvendt førstnevnte mot en 17-årig Twitter-bruker, som brukte kontoen til å spre propaganda for terrororganisasjonen IS. Den dømte, Ali Shukri Amin, drev Twitter-kontoen @Amreekiwitness, som nå er suspendert. 

På det meste hadde Amin over 4 000 følgere, og foruten å åpent støtte IS, forklarte han også i detalj hvordan man kunne bruke Bitcoin for å støtte dem i deres kamp for et islamsk kalifat. Han skal også ha hjulpet en annen tenåring med å komme seg til Syria for å kjempe for IS. I bunn og grunn kan man skrive hva man vil på Twitter, men oppfordring til terror er ikke spesielt populært – eller lovlig – i de fleste land. 

Skal virke avskrekkende

Det er ikke bare bare å drive en Twitter-konto. Her skjermdump fra nyhetsbyrået Aljazeeras Twitter-side.
Det er ikke bare bare å drive en Twitter-konto. Her skjermdump fra nyhetsbyrået Aljazeeras Twitter-side. Foto: Skjermdump fra Twitter

Dommen viser mer enn noe annet et av de største problemene med moderne kommunikasjon, nemlig hvor enkelt det er å spre farlig informasjon for enkeltpersoner, mente retten. Det er også grunnen til den lange fengselsdommen, som ifølge retten skal virke avskrekkende:

– IS fortsetter å bruke sosiale medier for å sende ut sine voldelige og hatefulle budskap til verden, i et forsøk på å radikalisere, rekruttere og oppmuntre ungdom og andre til å støtte saken deres. I stadig større grad infiltrerer denne propagandaen våre samfunn, og når de av oss som er mest sårbare, sa John Carlin, assisterende sjef for nasjonal sikkerhet, i rettsaken.

En representant for FBI, Andrew G. McCabe, sa også at saken bare er «...en påminnelse om hvor gjennomtrengende og varig nettbasert radikalisering har blitt.» Tidligere i år ble også en britisk kvinne dømt til 3 års fengsel for å drive en Twitter-konto som støttet IS. Dommen virker kanskje ikke så lang sammenlignet med de elleve årene den amerikanske 17-åringen fikk, men Alaa Esayed gjorde heller ikke annet enn å kopiere propaganda fra andre. Det vil si: hun deltok ikke aktivt med råd eller andre handlinger.

Britiske nettroll risikerer nå to år i fengsel...
...men i Norge kan du straffes enda hardere »

(Kilde: Gizmodo, The Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen