AMDs prosessorplaner for bærbare lekket ut

AMD har ikke gjort det spesielt bra på det bærbare PC-markedet. AMDs største konkurrent, Intel, gjorde ikke livet lettere for AMD etter at selskapet lanserte Centrino-plattformen sin. Centrino-plattformen har siden lanseringen i februar-mars i fjor vært en stor suksess for Intel. Intel er faktisk så fornøyd med sin Pentium –M prosessor at selskapet vurderer å koble to slike prosessorer i en og samme kjerne og erstatte dagens Pentium 4-prosessor med disse prosessorene.

Informasjonen som har lekket ut viser også at AMD har planer om å introdusere Sempron for bærbare PCer i løpet av tredje kvartal i år. Sempron er som kjent navnet på AMDs nye prosessorlinje for budsjett markedet. Det ser ut som om Sempron vil først debutere med ”Dublin”-kjernen som er en ren 32-bits kjerne med 256KB L2 cache og 128KB L1 cache. Arvtageren til ”Dublin” er den ukjente ”Sonora”-kjernen som kommer til å bli lansert i begynnelsen av 2005. Det ser ut som om ”Sonora” har de samme tekniske spesifikasjonene som ”Dublin”, men har dog høyere modellnummer. Hva forskjellen mellom ”Sonora” og ”Dublin” er ikke godt å si ennå. AMD har en kjerne som heter ”Trinidad” på veikartet sitt på hjemmesiden sin. Hvor og når ”Trinidad” kommer inn er ikke godt å si. Det går ikke frem av innformasjonen som er lekket ut. Både ”Dublin” og ”Sonora” har en TDP på 25W – dette er ganske bra, dersom man sammenlikner det mot Pentium–/Celeron –M prosessorer som har en TDP på 21-24W. Både ”Dublin” og ”Sonora” vil være produsert ved 130nm SOI.

For ”Performance”-markedet som AMD kaller det, kommer det også en del nye prosessorer. AMD planlegger å introdusere to nye kjerner i dette segmentet. Dagens ”Odessa”-kjerne vil få etterfølgerne ”Oakville” og ”Lancaster”. ”Oakville” vil erstatte dagens ”Odessa” i tredje kvartal i år. Forskjellene mellom ”Oakville” og ”Odessa” ser ut til å være produksjonsteknologien. Mens ”Odessa” er produsert ved 130nm, er ”Oakville” produsert ved 90nm. ”Oakville” vil erstatte ”Odessa” med modellnumrene 2800+ og 3000+. Men vi må vente til første kvartal i 2005 før vi ser kremen i AMDs prosessorlinje for bærbare. ”Lancaster” er ”Oakville”s erstatter og vil være produsert ved 90nm. ”Lancaster” vil i motsetning til ”Oakville” og ”Odessa” ha en L2 cache på 1MB. ”Okaville” og ”Odessa” har 512KB. ”Lancaster” vil ankomme markedet med modellnummerene 3000+ og 3200+.

Samtlige prosessorer fra AMD for bærbare PCer har 754-pin pakning. Det ser ut som om AMD kommer til å beholde denne pakningstypen for bærbare PCer. I hvert fall en stund til.

Gode produkter, men...

Når vi var på CeBIT i mars, var majoriteten av bærbare PCer på utstilling Intel-baserte maskiner. Det var få bærbare med prosessorer fra AMD. Når vi snakket med de ulike produsentene fortalte de at de hadde lyst til å produsere maskiner med prosessorer fra AMD, men problemet var bare det at etterspørselen etter bærbare PCer med prosessorer fra AMD var liten. Derfor nøyde de fleste produsentene seg med å lage billige bærbare med AMD prosessorer for hjemmemarkedet. Majoriteten av kjøperne befinner seg i bedriftsmarkedet og de ønsker bærbare med prosessor fra Intel. Konklusjonen som vi trakk var at det er ingenting i veien med produktene til AMD, men det er bare så få som vil ha en bærbar PC med en prosessor fra AMD. Det ser ut som om andre har også lagt merke til dette. Det britiske nettstedet The Inquirer kom også frem til samme konklusjon da nettstedet var på besøk på COMPUTEX messen i Taiwan tidligere denne måneden. Du kan lese artikkelen hos The Inquirer i sin helhet her. Vil AMD kunne snu den dårlige trenden ved å satse mer på laveffektsprosessorer? Det blir spennende å se.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen