AMDs monsterkort er her

Forrige uke var vi på CeBIT 2011, Europas største datamesse. Skjermkortprodusentene er normalt flinke til å unngå at noen av de de "ukjente" skjermkortene vises frem før lanseringsdatoen. Det overrasket oss derfor noe at vi faktisk fant flere eksemplarer at Radeon HD 6990 i løpet av våre dager på messegulvet.

I dag er sperrefristen på sperrefristen på sperrefristen over, og vi kan endelig ta av oss munnkurven. Dette er AMD Radeon HD 6990 – AMDs konge blant skjermkortene, det raskeste enkeltskjermkortet i verden.

Her har AMD slengt inn to Cayman XT-kjerner, det vil si den samme hjernen som satt på Radeon HD 6970. Klokkefrekvensene på de to er faktisk også de samme, 830 MHz, og på det samme kretskortet er det klemt inn hele 4 GB minne. Videre har det ikke skjedd noen degraderinger av kjernen. Det betyr at du totalt har 3072 shaderprosessorer og totalt 5,1 TFLOPS med datakraft!

Videre kommer skjermkortet med en liten bryter, som lar deg veksle mellom to forskjellige BIOS-er. Den andre er ikke lenger bare en backup av den første, slik vi så på de to andre HD 6900-kortene. Den andre er et nytt sett med innstillinger som ganske enkelt overklokker kortet. Minnefrekvensen forblir den samme, men kjernefrekvensen øker til 880 MHz.

Kortet er videre DirectX 11-kompatibelt over hele fjøla, og drar med seg alle egenskapene dette innebærer. Videre er Eyefinity naturlig nok på plass, hele seks skjermer kan nå kobles til ett enkelt kort. Dette krever riktig nok en egen liten DisplayPort 1.2-splitter, men muligheten er der. Disse tilkoblingene er det fire av, sammen med én Dual-Link DVI-utgang. Videre er kortet 31 cm langt.

Selv om kjøleløsningen kan virke lik den vi har sett på de tidligere HD 5000- og HD 6000-kortene, er det noe helt annet. I likhet med hva Nvidia kunne presentere oss da de lanserte sitt GeForce GTX 580-serie, er kjøleren nå en vaporeringsenhet. Strengt talt er det snakk om to kjølere, med en radialvifte i midten. En vaporeringsenhet fungerer ganske enkelt ved at det er vann, som går fra flytende form til gass, som skal transportere vekk varmen.

Kortet er allerede på plass i norske nettbutikker, til en pris på rundt 5500 kroner.

For orden skyld kan vi nevne at vi egentlig skulle ha en test klar til i dag. Men, kombinasjonen av vi har flyttet til nye lokaler, CeBIT og et litt klønte postvesen kom kortet aldri frem til oss. En test er uansett på vei, og den vil inneholde langt mer informasjon om Radeon HD 6990.

(Kilder: AMD)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen